TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Karabağlar- Arap Hasan Mahallesi

Mahalleyi tanıttığımız ve sorunlarını ele aldığımız “Muhtarın Sesi” sayfamızda bugünkü konuğumuz Karabağlar’ın Arap Hasan Mahallesi. Mahallemizin muhtarı ev hanımlığından buraya gelen Hülya Torun. Ev hanımı olmasına rağmen sosyal faaliyetlere katılım göstermeye çalışan Torun, bu görevi de layıkıyla yapmaya çalışıyor

Haber Giriş Tarihi: 19.05.2015 07:22
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Karabağlar- Arap Hasan Mahallesi

TANER UYANIKER

“Muhtarın Sesi” sayfamızda bugün sizler için Karabağlar’ın Arap Hasan Mahallesi’ndeyiz. Mahallemiz ismini İnönü’nün yaveri olan Arap Hasan’ın bu bölgede düşmanın kovulmasında çok faydası olduğu için alıyor. Mahallemizin muhtarı ise ilk dönemini icra etmekte olan Hülya Torun. Mahallemiz Karabağlar’ın güzel mahallelerinden birisi konumunda diyebilirim. Şehirleşme anlamında çok fazla bir sorunları yok. Muhtarlık binası yemyeşil bir parkın ortasında küçük bir kulübe olarak uzanıyor. Mahallemizin sorunlarına gelecek olursak, en önemli sorun olarak otopark problemi öne çıkıyor.  Merkez caddeye mahallenin çok yakın olması nedeniyle caddede park yapamayan araçlar bu mahalleye park yapıyor. Bu durumun mahallede araç yoğunluğuna neden olduğunu söyleyen muhtar Torun, otopark ile ilgili sorunun çözüme kavuşturulmasını istiyor

Mahalleyi tanıttığımız ve sorunlarını ele aldığımız “Muhtarın Sesi” sayfamızda bugünkü konuğumuz Karabağlar’ın Arap Hasan Mahallesi. Mahallemizin muhtarı ev hanımlığından buraya gelen Hülya Torun. Ev hanımı olmasına rağmen sosyal faaliyetlere katılım göstermeye çalışan Torun, bu görevi de layıkıyla yapmaya çalışıyor. Mahallemizin tarihine geldiğimizde ise İnönü’nün yaveri olan Arap Hasan’ın isminin konduğunu görüyoruz. Savaş sırasında buralardaki yaptığı mücadele nedeniyle ismi bu mahalleye konuluyor. Mahallemiz merkeze yakın olması nedeniyle bakımlı ve şehirleşme anlamında iyi bir noktada yer alıyor. Mahallenin ortasında yer alan yeşil bir parkın içinde muhtarlığımız kurulmuş. İzmir’in kavurucu sıcağını gölgeleyen çam ağaçları ve buraları kendine yuva bellemiş kuşların cıvıltısı arasında sohbetimizi gerçekleştirdik. Muhtar Torun’un en şikayetçi olduğu nokta ise otopark sorunu. Caddeye yakın olması nedeniyle burada park sorunu yaşayan araçların kendi mahallelerine park ettiklerini söylüyor. Bu durum mahallede araç yoğunluğuna ve mahalle sakinlerinin mağduriyetine neden olduğunu da sözlerine eklemeyi unutmuyor. Bu sorunun yetkililer tarafından bir çözüme kavuşturulması gerektiği görüşünde.

OTOPARK SORUNU

Muhtar olma sürecinden bahseden Torun, evde oturmayı sevmeyen yanının bu duruma kendisini ittiğini söyledi. Torun, “Birilerine yardım etmeyi seven bir yanım var. Eşim Karabağlar meclis üyesi olunca evde çok yalnız kalacaktım. Bir de mahalleyi tanıyordum hizmet etme isteği vardı. Burada yaşayan insanları seviyorum. Muhtarlık seçimlerine tek aday olarak girdim. Eski muhtarımız, ‘Tek sen benim karşımda muhtar adayı olursan ben çekileceğim, sana bırakacağım’ dedi. Seçimlere bir hafta kala da adaylıktan çekildi” dedi.

Mahallenin sorunlarını konuştuğumuz muhtar Torun, en çok otopark probleminden şikayet etti. Mahallenin çok ciddi bir anlamda otopark sorunu olduğunu söyleyen Torun, “Mahalle olarak caddeye çok yakınız. Caddede park yeri bulamayan insanlar bizim mahallemizi bu ihtiyaçlarını gidermek için seçiyorlar. Mahallemizde çok fazla araç yoğunluğu oluyor ve bu mahalleyi olumsuz yönde etkiliyor. Bir de bunun yanında yapılan parkların süreleri çok uzun olabiliyor. Bu araçların altları pislik topluyor. Yer altı otoparkı olabilir. Bunun dışında nasıl bir çözüm bulunur bilmiyorum ama bu sorunun sonlandırılması gerekmektedir” diye konuştu.

Mahallelerinde sosyal tesisin bulunmadığını ifade eden Torun şunları söyledi: “Evlerinde oturan kadınlarımız var. Bu kadınlarımızın el becerilerini geliştirebileceği yerler bulunmuyor. Bunun yanımda kültürel faaliyetlerin yapılabileceği örneğin; tiyatro, konferans, kütüphane gibi alanlar yapılabilir. Bunların olması için bir sosyal tesise ihtiyacımız bulunmaktadır. Bununla ilgili isteklerimizi ilettik e-proje kapsamına alındığını söylediler biz de beklemekteyiz.”

KARANLIK SOKAK!

TEDAŞ’la ilgili yaşadıkları sorunlara da değinen Torun, zor hizmet aldıklarını ifade etti. Torun, “Hizmetleri çok zor almaktayız. 228 Sok. başına bir elektrik direği istiyoruz ama bir türlü yaptıramıyoruz. Burada elektrik direği olmadığı için hırsızlara davetiye çıkartıyor. Bir hırsızlık vakasının olduğunu duyduk. Şu an o mahallemiz çok tenha ve karanlıktır. Buraya kısa bire zaman içinde elektrik direği istiyoruz” dedi

Parklarda güvenlik görevlilerinin olmadığı ve bu durumun istenmeyen şeylere neden olduğunu söyleyen Torun, “Gecenin ilerleyen saatlerinde çok sayıda genç bu parkta bulunuyormuş. Alkol de alan gençler yüksek sesle konuştukları için parka yakın binalarda oturan vatandaşlar gürültüden rahatsız oluyorlarmış. İlerleyen zamanlarda bununla ilgili bir başvuruda bulunacağım” diye ifade etti.

Torun, “Mahallemizin yaşlı nüfusu çok fazla. Bu yaşlı nüfus içinde Alzheimer hastası yoğunlukta. Bu hastaların yatırılabilecekleri merkezler bulunmuyor. Hastalar başvuruyor bu merkezlere 2 yıl sonraya randevu veriyorlar. Bu hastalarımızdan yaşlı bir teyze hiç evlenmemiş tek yaşıyor kışın yeleği tutuşmuş. Böyle vakalar yaşanabiliyor. ‘Özel bir merkeze gideyim’ deseler 2 bin liradan başlıyor. Zaten aldıkları maaşlar ortada. Bu kişiler daha çok dikkate alınmalı ve bunlarla ilgili çalışmalar yapılmalıdır” dedi.

“EVRAK PARASI ALINMAMALI”

Torun, muhtarların sorunları hakkında ise şunları söyledi: “Muhtarlığın paralı bir yer olmaması gerekmektedir. Evraklar parayla verilmemelidir. Bunun için de muhtarlara belli ücretler verilip bu hizmetler ücretsiz yapılmalıdır. Çoğu arkadaşımız maaşların düşüklüğü nedeniyle evrak ücreti almak zorunda kalıyor. Nüfus müdürlüğü mesela para almıyor bu işlemler sonucunda. Muhtarlık olarak hem çok yetkiliyiz hem de hiçbir yetkimiz yok. Yetkilerimizin arttırılması gerekmektedir.”

Muhtarların mahalle için önemine dikkat çeken Torun, “Belediye, TEDAŞ ve İZSU ile mahallenin arasındaki köprüyü kuruyoruz. Muhtarlıklar olmazsa insanlar bireysel olarak başvuracaklar bu da yoğunluğu artıracaktır. Bizlerin ulaşması ve sorunun çözüme kavuşturulması daha hızlı olmaktadır. O konuda önceliğimiz bulunmaktadır” diye konuştu.

Mahallenin tarihçesi ve mahallede bulunan kurumlar:

Mahallemiz ismini İnönü’nün yaveri olan Arap Hasan’ın bu bölgede düşmanın kovulmasında çok faydası olduğu için alıyor. Mahallede bir de Arap Hasan Çeşmesi yer alıyor. Mahallede 1 tane ortaokul, 1 tane cami, 1 tane sağlık ocağı bulunuyor.

Hülya Torun Kimdir?

1968 yılında yine İzmir Hatay’da dünyaya geldim. Muhtarlıkta ilk dönemimi yapmaktayım. Muhtarlıkta önce ev hanımıydım ama sadece eve kapanmıyordum. Çocuğumun okulunda bazı görevler aldım sosyal sorumluluk projelerinde yer almaya çabaladım.  Öğrenim durumum lisedir. Mahalleye ise 24 yıl önce taşındım. Evliyim ve 2 kız çocuğum var.

Mahallenin Künyesi:

Mahallenin nüfusu: 14500

Mahallenin seçmen sayısı: 8300

Mahallenin posta kodu: 35150

Mahallenin cadde sayısı: 2

Mahallenin sokak sayısı: 24

Mahallenin muhtarı: Hülya Torun

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.