TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Başbakan'dan Türk işadamlarına çağrı

Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Irak Başbakanı Haydar El Abadi ortak bildirinin imzalanmasının ardından Shreaton Otel' de gerçekleşen Türkiye Irak İş Konseyi Çalışma toplantısına katıldı

Haber Giriş Tarihi: 27.12.2014 07:45
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com

Burada türk işadamlarına çağrıda bulunan Davutoğlu, "Size teklifimiz bir an önce Irak'taki çalışmalarınıza geri dönün, köklü ekonomik ilişkilerin kurulması için çalışmaları sürdürün" dedi.

TELAFİ ETME ZAMANI

Başbakan Davutoğlu, yaptığı konuşmada, "Coğrafi altyapısı itibarıyla bakıldığında, Türkiye ile Irak birbirini tamamlayan coğrafyalardır. Basra'dan İstanbul Boğazı'na kadar olan geniş alanda Türkiye ile Irak neredeyse coğrafi anlamda puzzle'ın iki parçası gibi birbirini tamamlayan özelliklere sahiptir ve birlikte ekonomileri entegre olduğunda herhalde dünyada iki ülke arasında

olabilecek en yüksek ortak karı elde edebilir bir potansiyele sahiptir. Burada şunu açıklıkla ifade etmek istiyorum: Irak'ın istikrarı Türkiye'nin istikrarıdır. Irak'ın refahı, güvenliği Türkiye'nin refahı ve güvenliğidir. Bunun Irak için de aynen geçerli olduğunu ve Türkiye'nin istikrar ve güvenliğinin kendi istikrar ve güvenlikleri olarak gördüğünü biliyoruz. Şimdi kaybedilmiş vakitleri süratle telafi etme zamanıdır. Coğrafi ve tarihi olarak birbirini tamamlayan bu iki ülke, aslında ekonomik olarak da potansiyelleri itibarıyla birbirlerini tamamlıyor. Türkiye, son 12 yıl içindeki yüksek büyüme performansı ve dünya ekonomisinde sahip olduğu rol ile dünyada 17. büyük ülke ekonomik konumda ve G-20 dönem başkanlığını üstlenmiş durumda. Çok geniş bir altyapı imkanı var, büyük bir endüstriyel sanayi üretim kapasitesi var. Bunun yanında enerjiye çok yoğun bir ihtiyacı var" dedi.

Davutoğlu, aynı şekilde Irak'ın bu kez çok uzun yıllar süren acılı tecrübelerden sonra kalkınma hamlesini başlattığını ve mübalağasız Ortadoğu'da ve dünyada belki de insan kaynağıyla doğal kaynaklarını optimum bir şekilde birleştirebilecek kabiliyete sahip nadir ülkelerden biri olduğunu söyledi.

Bölgede insan kaynaklarıyla doğal kaynakların bir araya geldiği ülkelerin az olduğuna işaret eden Davutoğlu, şöyle konuştu: "Irak'ta bu mevcut. Çok zengin doğal kaynakları ve çok iyi eğitilmiş, bütün o savaşlara, acılara, iç gerilimlere rağmen hala takdirle izlenen insan potansiyeli var. O zaman Irak'ın önümüzdeki dönemde, yükselen bir güç haline gelmemesi için hiçbir sebep yok. DEAŞ'ın varlığı, terör tehdidi bunların hepsi amanla etkisini kaybedecektir ve biz Türkiye olarak Irak'ın önümüzdeki 10 yıl içinde, iç istikrarının sağlanması durumunda dünyanın yükselen bir ekonomik havzası, bölgesi olacağına, yükselen bir gücü olacağına dair inancımız tamdır. Yeter ki iç istikrar sağlansın, yeter ki bütün Iraklı tarafların sürecin içinde olduğu bir siyasal yapı kurulsun ki Sayın El Abadi'nin hükümetinde bugün bu yapı var ve bunun için de geleceğe çok daha iyimser bir perspektifle bakılabiliyor. Kasım ayında Irak'a yaptığım seyahatte Iraklı siyasi gruplar arasında ne kadar sağlam bir ortak kader bilincinin gelişmiş olduğunu görmekten büyük memnuniyet duymuştum Sayın El-Abadi'nin liderliğinde. Özellikle iş dünyamıza bunu ifade etmek istiyorum. Irak zor yılları geçecek ve inşallah önümüzdeki yıllarda çok köklü bir kalkınma reformunun hamlesini başlatacak. Bu hamle yıllarında Türkiye, Irak'ın yanında olacak. Tecrübesiyle, birikimiyle, şirketlerimizin sahip olduğu imkanlarla Irak'ın kalkınmasına katkıda bulunacağız. Aynı şekilde bu karşılıklı olarak kazan-kazan ilkesi etrafında Türk şirketleri de Irak'ın geniş potansiyelinden istifade edecek." (DHA)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.