TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Pazar fiyatlarını "soğuk" vurdu

Türkiye'yi etkisi altına alan kar yağışı ve soğuk hava pazarlardaki sebze-meyve fiyatlarının da yükselmesine neden oldu. İzmir Eşrefpaşa Pazarı’nda satış yapan esnaflar fiyat artışından özellikle sebzelerin etkilendiğini ve havaların ısınmasıyla birlikte fiyatlarında normal seyrine döneceğini belirttiler

Haber Giriş Tarihi: 12.01.2015 08:25
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Pazar fiyatlarını "soğuk" vurdu

NİLGÜN TAZE

Yurdun büyük bölümünde etkili olan kar yağışı ve soğuk hava ulaşımda aksamalar yaşatırken sera ve tarım alanlarından getirilen meyve ve sebzelerin fiyatları da yükseldi. Olumsuz hava şartları İzmir Eşrefpaşa'da kurulan semt pazarının etiketlerine de yansıdı. Görüşlerini aldığımız pazarcılar yaşanan kış şartları nedeniyle başta ıspanak, brokoli, pancar, pırasa, kereviz gibi sebzelerin fiyatlarının bir önceki haftaya göre yüzde 50 ile yüzde 100 arasında arttığını ve bu artışın satişlarında düşüşe neden olduğunu belirttiler. 


FİYATLARDA DÜŞÜŞ YAŞANMAZ

Pazar esnaflarından Abdullah Kaya soğuktan etkilenmeyen hemen hemen hiçbir ürünün olmadığını söyleyerek "Ben limonu geçen hafta 1 TL'ye satıyordum bu hafta 1,5-2 TL'ye satıyorum. Yüzde 50'yi geçen bir zam var. Vatandaş da tabi bu fiyatlardan şikayet ediyor. Daimi müşterilerime bu artışı yansıtmamak için elimden geldiğince yardım etmeye çalışıyorum ancak havalar normale dönse bile ağaçlardaki çoğu ürünü soğuk vurduğu için tekrar düşük fiyatlarda ürünlerin satılacağını düşünmüyorum" dedi.



PATETES VE SOĞAN TALEBİ KARŞILAMIYOR

Toprağın don tutması nedeniyle makinalar çalıştırılamadığı için taze patateslerin toprak altından çıkarılamadığını söyleyen pazar esnaflarından Alattin Fidan, "Geçen haftalarda patatesin kilosu 1 TL'ydi. Bu hafta 1,5 TL. Yaşanan soğuk ve patateslerin çıkarılamamasını göz önünde bulundurursak bence bu artış gayet normal. Şuan satışı yapılan patatesler depo malı ve ne kadar tüketiciye yeteceği bilinmiyor. Eğer toprak altı taze patatesler çıkarılmazsa fiyatların daha da artacağına şüphe yok. Zaten normal şartlarda alınan ürün de yok. Soğan ise ihtiyacı zaten hiç karşılamıyor. Ev hanımları en çok tükettikleri bu iki ürünü alırken şaşkınlık yaşıyor ve söylene söylene alışveriş yapıyorlar ve bizde de bu durum hiç hoş bir etki bırakmıyor doğrusu" açıklamasını yaptı.



EN AZ ETKİLENEN MEYVELER

Pazarda yaşanan fiyat artışlarından en az etkilelenen ise meyveler oldu. Özellikle portakal, mandalina gibi ürünlerde fiyatlar hala düşük seyrediyor. Soğuk kış aylarında en çok tüketilen narenciye ürünleri kilosu 1 TL'den alıcılarıyla buluşuyor. Elma fiyatlarının ise 1,5 TL'den 2 TL'ye çıkması da hoşnutsuzluğa neden oluyor. Pazar esnaflarından Mehmet Demir, "Pırasa, ıspanak, kereviz, lahananın fiyatları geçen hafta 1 TL'ye satılıyordu bu hafta 4 TL'ye satıyoruz. Vatandaş bu nedenle sadece kendileri için temel olan ve fiyatları ucuz olan ürünleri tercih ediyor. Bu sebzelerin satışında büyük düşüş yaşıyoruz. Kerevizi 2 TL'den almaya alışmış vatandaşın 4 TL etiket fiyatını görmesi ve tepki vermesi bence de gayet normal. Ben olsam ben de aynı tepkiyi verirdim. Ancak işin güzel tarafı ise bunun geçici bir durum olması. Tahminimce bir iki hafta sonra havaların ısınmasıyla birlikte fiyatlarda normal seyrine iner. Çiftçiler şuanda soğuktan dolayı mahsüllerini toplayamıyorlar" dedi.



ALAN DA SATAN DA MEMNUN DEĞİL



Yılbaşı öncesi pazarda kilogramı ortalama 1 lira olan pırasanın fiyatı ise bu hafta 1,5-2 liradan başlıyor. Fasülye 3 TL'den 10 TL'ye çıkarken 5 adeti 1 TL'ye satılan maydonoz, nane, dere otu, roka gibi ürünlerin adedi ise 50 kuruşa yükseldi. Önceki hafta kilogramı 1 liradan satılan brokoli ise bu hafta 2 TL'den satıldı. Alışverişe çıkan vatandaşlardan Mehmet Sayın ise fiyat artışlarının sadece pazara değil her sektöre yansıdığını ancak kendilerine zam yapılmasına gelince hiçbir artış görünmediğini belirterek, "Bizim elimize geçen para belli. Bu ülkede asgari ücret alıp bir insanın hayatta kalabilmesi için gerekli olan en temel ihtiyacı olan beslenmeye dahi bu kadar zam yapılmış olması hiç adil değil. Biz asgari ücretle beslenecek miyiz, giyinecek miyiz, barınacak mıyız? Şu fiyatlara bakın. İnsanların bu şekilde açlık sınırında yaşatılmasını kınıyorum. 50 kuruşa aldığım soğanın 1,5 liraya satılmasının hesabını buyrun siz yapın. Bir karnıbaharı 75 kuruşa alıyordum şimdi 3 liraya aldım. Her pazara çıktığımda 4-5 kg. aldığım patates soğanı şimdi 1 kg. almak zorunda kalıyorum. Zam üstüne zam yapan devlet maaşlarımızı da buna göre hesaplayarak versin. Herşeye gerçek fiyatının çok üstünde zam yapılırken bizim maaşlarımıza üç beş kuruş zam yapılıyor" siteminde bulundu.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.