TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“Devlet katilleri korumamalı”

CHP Balıkesir Milletvekili Nedret Akova, kadın cinayetlerini durdurmak için eğitim ve toplumsal zihniyet değişikliği gerektiğini söyledi

Haber Giriş Tarihi: 17.02.2015 08:00
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
“Devlet katilleri korumamalı”

SAMİ GÖKÇE/ANKARA

Türkiye’de kadının, hukuk dünyasını çevreleyen yazılı kurallar ile toplumsal ilişkilerini düzenleyen kültürel değerler arasında sıkışmış durumda olduğunu belirten Akova  “Kadının insanca yaşama hakkına ve toplumun eşit bir bireyi olmasına ilişkin uluslararası standartların ülkemiz hukuk sisteminde yer alması  gerekli. Ancak yasaların uygulanabilirliği ve toplumsal zihniyet değişimi ön plana çıkmaktadır. Kadınlara yönelik insan hakları ihlallerinin önünde geçmek için uluslararası standartların Türkiye’de ulusal düzeyde kabul görmesi ve iç hukukun bir parçası sayılması çok önemli olmakla beraber, yasaların uygulamada ne boyutta işlediği daha önemlidir.” dedi.

Sivil toplum kuruluşları ve medya aracılığıyla kadına şiddet ve cinsel istismar konusunun sürekli gündemde tutulması sonucunda sorunların çözümünde mesafe alınacağını anlatan Akova şöyle konuştu:

ÖZGECANLARIN HESABINI KİM VERECEK?

Kadınların her alanda fırsat eşitliğine kavuşması, temel haklarını elde etmesi, her türlü istismardan ve şiddetten korunması, karar alma mekanizmalarında yer alması, siyasette temsil oranının yükselmesi bir demokrasi, hukuk, eğitim ve toplumsal zihniyet dönüşümü sorunudur. Bu ancak tüm kurumların işbirliğiyle, hukuki zeminde ayrımcı ifade ve kanunların değişimi, yönetmeliklere pozitif ayrımcılık lehinde maddeler eklenmesi ve temelde eğitim reformuyla çözümlenecektir.

DEVLET KATİLLERİ KORUMAMALI

Kadınları aşağılayan, fıtratında eşitsizlik var diyen, eve kapatıp çocuk doğurma görevi veren, gülmesi, sezaryen doğurması, hamile dolaşmasını aşağılayan, engelleyen, yasaklayan yöneticilerin olduğu bir Türkiye'de Özgecan'ların hesabını kim verecek? Adalet yerini nasıl bulacak? Daha gençliğinin en güzel döneminde Özgecan'a vahşice kıyan bu insanlık dışı zihniyeti kınıyorum. Mekanı cennet olsun. Kadınların fıtratında taciz, tecavüz, şiddet yok. Bu zihniyete hep beraber dur dememiz gerekir. Üyesi olduğum, “Kadına Yönelik Şiddetin Sebeplerinin Araştırılarak Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu”nun yaptığı çalışmalarda da bu tür zihniyetlerle mücadele etmemiz gerektiği anlaşılmaktadır.

Kadına karşı yapılan şiddetle mücadele için yapılan protestoların orantısız güç kullanılarak, yine kadına şiddet uygulanarak engellenmesi ise durumu daha da vahim hale getirmektedir. Devletin kadınları koruması gerekirken, kadın cinayetlerini durdurmak yerine eylem yapanları engellemesi, şiddet uygulaması, katilleri devletin koruduğu mesajını vermektedir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.