TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kuito meclis gündeminde

CHP İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel, Aliağa’da sökümüne başlanan Kuito isimli gemide, ölçümleri Texcom firması tarafından yapılan radyasyon miktarının, uluslararası AREA standartlarına göre normal sayılan eşik seviyenin beş katı düzeyinde olduğu iddialarını meclis gündemine taşıdı

Haber Giriş Tarihi: 20.02.2015 08:04
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Kuito meclis gündeminde

SAMİ GÖKÇE/ANKARA

Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel, Aliağa Gemi Söküm Tesisleri’nde, sökümüne izin verilen Kuito adlı gemide, 2013 yılında yapılan ölçümlerde, uluslararası AREA standartlarına göre, normal sayılan eşik seviyenin beş katı düzeyinde radyasyon olduğu iddialarını meclis gündemine taşıdı. Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’nin yanıtlaması istemiyle soru önergesi hazırlayan Yüksel “Bakanlığınızın Aliağa’da bir saatte tamamlanan ölçümün ardından verdiği izin hangi ölçüt ve gerekçelere dayanıyor?Gemide, hizmet dışı kaldığı güne kadar geçen sürede, radyasyon ve başta asbest olmak üzere, insan sağlığı ve çevre güvenliği açısından tehlikeli maddelere ilişkin ölçümlerin yapılıp yapılmadığını kamuoyu merak ediyor. Ölçümler yapıldıysa bu ölçümlerle ilgili olarak Bakanlığınıza beyan edilmiş nota ve rapor bulunuyor mu? Bakanlığınıza sunulan9 bu belgeler Basel ve Hong Kong konvansiyonlarına uygun olarak düzenlendiğinden emin misiniz? Ölçümleri yapan ve raporları düzenleyen kuruluşların, uluslararası akreditasyonları var mı? Eğer yok ise Bakanlığınız, ‘beyan üzerinden’ yapılan inceleme ve değerlendirmenin ardından, hangi ölçüt ve gerekçelere dayanarak söküm izni verdi?” diye sordu.

Alattin Yüksel Texcom firması tarafından yapılan ölçüm belgelerini kamuoyu tarafından bilinmesine gereksinim olduğunu belirterek  “Yasa gereği olarak, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca üstlenilir. Asbest mevcudiyeti ve miktarını saptamak üzere, ilgili  bakanlığın yetkili teknik personeli de ölçüm heyetinin içinde yer aldı mı? Gerek sahada yapılan ölçümlere ilişkin, gerekse, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na ibraz edilen belgelerin nerede olduğunu ve neden kamuoyumuzla paylaşılmadığını çok merak ediyoruz” dedi.

Yüksel Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, “Anti-Nükleer Platform”, Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP) ve Aliağa Çevre Platformu (ALÇEP) gibi sivil toplum örgütlerinin gemi ile ilgili olarak radyoaktif ve tehlikeli atıklar konusunda sık sık uyarılarda bulunduğunu da anımsattı.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.