TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Dünya Romanlar Günü coşkuyla kutlandı

Tüm dünya genelinde kabul görmüş 8 Nisan Dünya Romanları Anma Günü İzmir'de kutlandı

Haber Giriş Tarihi: 09.04.2015 08:14
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Dünya Romanlar Günü coşkuyla kutlandı

ONURHAN ALPAGUT

İzmir Cumhuriyety Meydanı’nda kutlanan 8 Nisan Dünya Romanlar Günü’ne ilk Roman Milletvekili adayı CHP’den İzmir 1. Bölge 5. Sıradan aday gösterilen Özcan Purçu, Konak Belediye Başkanı Sema Pektaş, Roman Kültürü Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Başkanı Yakup Çardak ve CHP İzmir İl Başkanı Bedri Serter katıldı. Büste ölen Roman vatandaşlarını anmak için bırakılan çelenklerle başlayan tören, İstiklal Marşı’nın okunması ve saygı duruşu ile devam etti. Günün anlam ve önemini belirtmek için çeşitli konuşmalar gerçekleşen törende konuşmacı olarak ilk yerini alan isim ise CHP’nin Roman adayı Özcan Purçu oldu.

PURÇU: BUGÜN BİZİM BAYRAMIMIZ

Purçu konuşmasına tüm Türkiye'deki Roman vatandaşlarının 8 Nisan Dünya Romanlar Günü’nü kutlayarak sözlerine başladı. 7 Haziran sürecine ve adaylığına değinerek  sözlerine devam eden Purçu,  "Dünya Romanlar Günü bizim bayramımız, bizim anma günümüz. Ancak bugün bizim için 2 tane bayram var. 7 Haziran’da Türkiye'de gerçekleşecek seçim için adaylar açıklandı; 92 yıllık Cumhuriyet tarihinde dün bir ilk yaşandı. Cumhuriyet Halk Partisi 1.bölgeden 5.sıradan bir Roman listeye girdi. Somut ve kazanacak şekilde listeye girdi. Bir özlem, hasretin, gururun, onurun ifadesi yapıldı biz Romanlar için. 6 milyon Roman vatandaşının sesi, kulağı artık Meclis’te olacak. Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanımıza, 6 milyon adına bu desteğinden dolayı buradan teşekkür ediyorum. Bizim onurumuzu, gururumuzu, temsiliyetimizi bizlere sundu. Türkiye'nin bir ayıbını ortadan kaldırdı. Demokrasiden bahsediyoruz bu ülkede, temsilden, adaletten ve insanca yaşamaktan bahsediyoruz. Dün bizim İçin bir milattı, dün bizler için adeta bayramdı. Herkes benim seçilmemden sonra ağlayarak aradı. Cumhuriyet tarihinde inşallah biz romanlar için de yeni bir güneş doğdu. 6 milyon Roman vatandaşı partimizin Genel Başkanına şükranlarını sundu, teşekkürlerini iletti. Bizler çok mutluyuz. Artık biz de bu ülkenin birinci sınıf vatandaşıyız. Bu saatten sonra hiç kimse artık kendini 2. sınıf Roman vatandaşı olarak algılamasın. Ben sadece Roman arkadaşlarımızın adayı değilim. Bu ülkede ayrımcılığa uğramış, ön yargıya maruz kalmış, itilmiş, kakılmış, yoksul olan herkesin adayıyım. Ben Türkiye'nin adayıyım" dedi.

SERTER: SİZLER BU DÜNYANIN GÖKKUŞAĞINIZ

Bir diğer konuşmacı ise CHP İzmir İl Başkanı Bedri Serter oldu. Roman halkının Türk toplumunun ayrılmaz bir parçası olduğunu söyleyen Serter, "Biz halk olarak bir bütünüz. Hepimiz bu ülkenin vatandaşıyız. Türkü, Kürdü, Alevisi, Romanı her bir ırkın bütünlüğü var. Ülkede bizi de zengin kılan bu kaldı ki İzmir'de o kadar keyifli ortamlar yaşıyoruz ki sizlerle beraber. Roman halkı arasından çıkan sanatçılarla, kardeşlerimizle birlikte Roman halkı bizlere toplumumuzda ayrı bir renk katıyor. Sizlere bu renkliliğinizden ötürü teşekkür ediyorum. Sizler, bu dünyanın gökkuşaklarınız" ifadelerini kullandı.

PEKTAŞ: DÜNYA ROMANLAR GÜNÜ İHTİYAÇ

Son olarak Konak Belediye Başkanı Sema Pektaş, konuşmasını gerçekleştirmek için sahnede yerini aldı. Konuşmasına tüm romanların Dünya Roman Günü’nü kutlayarak başlayan Pektaş, "Dünya Romanlar günü bir ihtiyaç. Roman halkı yüzyıllar boyunca çok acı çekti, ötelendi, dışlandı, yok sayıldı, soykırımlara uğradı. Onların soykırımları hiç konuşulmadı. Bizim artık bundan sonra görevimiz insan haklarına dayanan bir arada yaşamayı mümkün kılan bir demokrasiyi ortaya çıkartmak ve yaşatmak. Görevimiz laik Cumhuriyeti eksiksiz bir demokrasi haline gelmesini sağlamak. Eksiksiz bir demokrasi içinse Romanların temsili şart. Özcan Purçu bu eksikliği tamamlamak için buraya geldi. Birlikte çok şeyi başaracağız. Türkiye'nin demokrasisi için size ihtiyacımız var. Güzel günler için birlikte mücadeleye ihtiyaç var. Hep birlikte bunu başaracağız" dedi. Tören barış karanfillerinin denize atılması ile son buldu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.