TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Şiddeti aktarmalı sistem tetikliyor

ESHOT şoförlerine karşı yapılan darp haberlerine her gün bir yenisi ekleniyor. Son günlerde sıklaşan bu olayların sebebini yolculara sorduk. Yolculardan ESHOT şoförlerini suçlayanlarda var bu duruma aktarmalı sistemin neden olduğunu söyleyende ama herkesin birleştiği tek nokta var oda şiddetin asla kabul edilemeyeceği

Haber Giriş Tarihi: 25.01.2015 08:16
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Şiddeti aktarmalı sistem tetikliyor

TANER UYANIKER

ESHOT şoförlerine karşı son zamanlarda sıklıkla gerçekleştirilen şiddet olaylarını halka sorduk. Bu konuda görüşüne başvurduğumuz Çağdaş Yalçınkaya bize şunları söyledi:  “Şoförlerde eğitim eksikliği var ama şiddette bir çözüm değil. Şoförlere iletişim eğitiminin verilmesi gerekir. Tabi bu söylediklerim bütün şoförler için değil ama bazı şoförlerde bir günaydının karşılığını bile vermiyorlar. Şiddete başvurmakta saçma bir tutum. Ben kendimden örnek vereyim bir saat otobüs durağa gelmedi. Ben de bunun üzerine müşteri hizmetlerini aradım. On dakika sonra otobüs durağa geldi. Şoföre neden geç kaldığını sorduğumda bana ‘İşimiz var kardeşim’ cevabı verdi. Oysa o saate kadar dört tane sefer olması gerekiyordu. Sadece yolculara davranışları değil bunun dışında bilindiği gibi yollarda toplu taşıma araçlarının önceliği var ama bunu otobüs şoförleri kırmızı ışıkta durmama duraklarda durmama gibi algılıyor.”

SAATLER BİRBİRİNİ TUTMUYOR

Şiddeti tetikleyen diğer unsurunda aktarmalı sistemin olduğunu söyleyen Yalçınkaya, “İZBAN’ı bekliyorsun saatler birbirini tutmuyor. 2 dakika yazıyor trenin gelmesine ama 2 dakika sonra tren gelmiyor ve bu kez 20 dakika yazıyor” dedi.

ŞOFÖRLER SABIRLI VE ÖZVERİLİ OLMALI

Görüşüne başvurduğumuz diğer yolcumuz Fatma Yağan ise, “Birçok belediye şoförünün de hatası var ama bu değildir ki şoförü dövmekte haklı çıkacağız. Şoförler bu işi yapıyorlarsa biraz sabır ve özveri içinde olmalılar. Kaldıramayacaklarsa bu mesleği yapmasınlar. Şoförlerin bazıları yolcuları canı istedikleri yerde bindirip indirebiliyorlar ama bazıları da durakta bile almıyorlar. Sonuç olarak şunu söyleyecek olursam şiddetin her türlüsüne karşıyım” dedi.

 Şoförlerin içinde kabalarının kibarlarının da olduğunu söyleyen Eyüp Yıldız, “Bazı şoförler duraktaki yolcuyu almıyor yolcuda bir sonraki sefer şoföre sataşıyor. Yolcuları terslediklerini de görüyorum. Birde ara sokaklarda çok hızlı kullanan şoförler var ama bunlar bir şoförü dövmek için sebep olamaz” diye konuştu.

ŞİDDET AKTARMALI SİSTEMLE ARTTI

Zozan Güldiken adlı yolcu ise, “Halk olarak biz bazen sorumlu aramayız o an karşımıza kim geldiyse ona sataşabiliriz. Eşine, patronuna kızıyor insan gelip şoföre sataşabiliyor. Böyle sorunları olması onun haklı olduğu anlamına gelmez. Bu şiddet olayları aktarmalı sistemden sonra ortaya daha fazla çıktı. İnsanlar fazla yolculuk yapıyor ve çok fazla araç değiştiriyor bu durum insanları sinirlendiriyor olabilir. Bence öncelikle bu sorun çözülmeli belki bu sayede şiddet olaylarında da azalma olur” dedi.

İsmini vermek istemeyen ve 20 yıldır otobüslerde yolculuk yaptığın belirten yolcu , “ Öncelikle şunu söyleyeyim şiddet ne gerekçeyle olursa olsun asla kabul edilemez. Üst üste bu kadar darbın yaşanması da akıllarda farklı sorular getirebiliyor. Her yerde olduğu gibi otobüs şoförlerinin de yolcuların da içinde kendini bilmezler olabiliyor. Toplum olarak şiddet eğilimli bir yağımız var. Konuşarak değil kavga ederek sorunlarımızı çözmeye çalışıyoruz. Bu durum siyasi yapıdan ve sosyolojik açıdan ele alınabilir” diye konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.