TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Parkinson Hastaları farkındalık yaratmak için bir araya geldi

PDH, Parkinson hastalığı ile ilgili kamuoyunda farkındalık yaratmak amacıyla Parkinson hastalarını 11 Nisan Dünya Parkinson Hastalığı Günü’nde bir araya getirdi

Haber Giriş Tarihi: 12.04.2015 06:25
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Parkinson Hastaları farkındalık yaratmak için bir araya geldi

EMİNE ŞEKER

Parkinson Hastalığı Derneği (PHD) ve Parkinson Hastaları Derneği, hastalıkla ilgili farkındalık yaratmak için ‘Birlikte Yürüyelim’ isimli etkinlik düzenledi. Parkinson hastaları Türkan Saylan Alsancak Kültür Sanat Merkezi’nde bir araya gelerek, Türkiye’nin önde gelen nöroloji uzmanları tarafından bilgilendirildi. Bilgilendirme toplantısına ve ‘Birlikte Yürüyelim’ etkinliğine, hasta ve hasta yakınları katılarak, uzmanlar tarafından hastalıkla daha kolay başa çıkmak ve hayatlarını kolaylaştırmak için neler yapılabileceği konusunda bilinçlendirildi. Yapılan bilgilendirme toplantısı ardından egzersizin ilaç kadar önemli olduğuna dikkat çekildi. Parkinson hastalığına yönelik etkinlikte ayrıca, uzman fizyoterapistler ve Tai-Chi eğitmenleri eşliğinde egzersizler yapıldı. İzmir ile eş zamanlı olarak İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Mersin ve Bursa’da da ucunda lalelere yazılmış dileklerin bulunduğu balonlar umut için gökyüzüne bırakıldı.

AMACIMIZ BU HASTALIĞIN ENGELLENMESİ VE DURDURULMASI

Parkinson Hastalığı Derneği Başkan Yardımcısı Nöroloji Uzmanı Prof.Dr. Raif Çakmur etkinlik öncesi yaptığı açılış konuşmasında, kardeş dernek olarak gördüğü Parkinson Hastaları Derneği ile birlikte etkinliği gerçekleştirdiklerini belirterek, önceki yıllarda gerçekleştirmiş oldukları etkinliklerin temalarının farklı olduğunu söyledi. Çakmur, “Bu seneki temamız ise ‘Parkinson son değildir.’ Geçen yıl düzenlemiş olduğumuz etkinlikte hareketi ve hareketin yaşam içerisinde önemli olduğunu ön plana çıkarmıştık. Bu etkinlikte de egzersizin ilaç kadar önemli olduğunu anlatmaya çalıştık. Çünkü biz hareketi ciddi manada önemsiyoruz. Hem beyindeki fonksiyonları koruma açısından hem de bu hastalıkla baş ederken bizim için önemli yapılar için egzersiz çok önemli. Asıl amacımız bu hastalığın engellenmesi ve durdurulmasıdır. Böyle etkinlikler ile bir araya gelmek istememizin amacı ise hem sizleri bir araya getirmek hem de bu hastalık ile ilgili farkındalığı yaratmaktır. Sizleri bilinçlendirmeyi hedefliyoruz. Aynı zamanda sizin yanınızda olduğumuzu hissettirmeye çalışıyoruz. Parkinson hastalığı ile ilgili kamuoyunda farkındalık yaratmak amacıyla da etkinliklerimizi gerçekleştirmeye devam edeceğiz” dedi.

DAHA GÜZEL YARINLARA DOĞRU İLERLEYECEĞİMİZE İNANIYORUM

Parkinson Hastaları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Gülnur Uğurlu Kelçe ise, gelen hasta ve hasta yakınlarına etkinliğe katıldıkları için teşekkür ederek, Parkinson Hastaları Derneği’nin kısa bir süre önce kurulduğunu ifade etti. Kelçe, sözlerini şöyle bitirdi: “Yeni bir dernek olmamıza rağmen elimizden gelen tüm çabayı gösteriyoruz. Arkadaşlarımızla bir araya gelerek sürekli yapabileceklerimizi konuşuyoruz. Bugüne kadar bize destek verenlere ayrıca teşekkür ediyorum. 15 günde bir Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde gönüllü bir psikoloğumuz ile birlikte bir araya geliyoruz. Daha güzel yarınlara doğru ilerleyeceğimize inanıyorum. Daha güzel şeyler olacağını düşünüyorum. Yaptığımız tüm etkinliklerimize herkesin katılım göstermesini diliyorum.”

 

PARKİNSON HASTALIĞI NEDİR?

Parkinson hastalığı yavaş ilerleyici nörodejeneratif (beyin hücrelerinde kayıp ile seyreden) bir beyin hastalığıdır. Peki, bu ne anlama gelir? Parkinson hastaları teşhis konduktan sonra 20 yıl veya daha fazla süre bu hastalıkla yaşamlarını sürdürecektir. Ancak bu hastalık ile birlikte yaşam kalitesinde değişim olmayacağı anlamına gelmez. Hastalığın ortadan tamamen kaldırılmasına veya önlenmesine yönelik bir tedavi henüz olmadığından, sizi tedavi eden doktorlar şu anda Parkinson hastalığının belirtilerini kontrol almaya yönelik tedaviler üzerinde odaklanmıştır. Normal olarak insan beyninde belli bölgelerde dopamin üreten beyin hücreleri (nöronlar) bulunur. Bu hücreler beynin substabsiya nigra adı verilen belli bir alanında yoğunlaşmış halde bulunurlar. Dopamin substansiya nigra ile vücut hareketlerini kontrol eden diğer beyin bölgeleri arasında mesajlar ileten bir kimyasaldır. Dopamin insanların akıcı ve koordine hareketler yapmalarını sağlar. Dopamin üreten hücrelerin yüzde 60 ila yüzde 80’i kayba uğradığında yeterli miktarda dopamine üretilemez ve Parkinson hastalığının motor belirtileri ortaya çıkar. Beyin hücrelerindeki bu yetersizlik süreci nörodejenerasyon olarak adlandırılır. Mevcut kurama göre Parkinson hastalığının en erken belirtileri enterik sinir sistemi, alt beyin sapı ve koku yollarında ortaya çıkmaktadır. Bu kurama göre Parkinson hastalığı bu bölgelerden beynin daha üst bölümlerine yani substanisya nigra ve beyin kabuğuna doğru yayılım gösterir. Bu kuram koku duyusu kaybı veya azalması, uyku bozuklukları ve kabızlık belirtilerin hastalığın titreme ve hareketlerde yavaşlama gibi motor belirtilerinden yıllarca önce başlaması ile destek bulmaktadır. Bu nedenle son yıllarda araştırmacılar hastalığın erken döneminde beliren bu motor-olmayan belirtilerini mümkün olduğunca erken belirleyerek hastalığın ilerlemesini durdurmanın yollarını aramaktadırlar.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.