TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Mehmetçikler nefes kesti

Ege Denizi'nde Sakız ve Midilli adaları arasında, deniz safhası önceki gün yapılan Anadolu Yıldızı-2015 Arama Kurtarma Tatbikatı'nın ikinci günü senaryosu, kara safhası Menemen İlçesi Dumanlı Dağı mevkisinde gerçekleştirildi

Haber Giriş Tarihi: 08.05.2015 08:14
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Mehmetçikler nefes kesti

Aralarında ABD, Katar, Ürdün ve Kuveyt'in de bulunduğu 10 ülkeden 21 askeri gözlemcinin katıldığı tatbikat kapsamında senaryo gereği, Menemen İlçesi Dumanlı Dağı mevkiinde tırmanış yaparken kaybolan dağcılar, Menemen İlçe Jandarma Komutanlığı'ndan yardım istedi. Harekete geçen ekiplerin, karadan yaptığı aramanın yeterli olmaması nedeniyle Türk Silahlı Kuvvetleri Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi'nden yardım talep edildi. Hava Kuvvetleri Komutanlığı Hava Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi koordinatör olarak görevlendirilerek, zaman kaybetmeden arama kurtarma harekatı başlatıldı.

UÇAKLA BULUNUP, HELİKOPTERLE KURTARILDILAR

Bölgeye sevk edilen Hava Kuvvetleri'nin arama kurtarma uçağı, dağcıların yerlerini belirlemek için bölgede keşif uçuşu yaptı. Uçak, arama kurtarma helikopterleri arasında da koordinasyonu sağladı. Karadan da Jandarma Arama Kurtarma timleri çalışma yaptı. Kayalık alanda yaralı 3 dağcının yeri belirledi. Yaralılara, ilk müdahalenin ardından, bölgeye gelen helikopter, alanın kayalık olması nedeniyle iniş yapamadı. Helikopter havada belli yükseklikte sabit kalarak (Hover pozisyonu) bekledi, arama kurtarma personeli yaralıların yanına indi. İki yaralı, sedye ve hamut yardımıyla helikoptere alındı. Helikopter, yaralıları Ege Üniversitesi Hastanesi'ne götürdü. Durumu ağır olan diğer yaralı ise, helikopterin iniş yapabileceği alana havai hat kullanılarak taşındı. Hastaneye yaralıları bırakan helikopter, tekrar bölgeye dönüp uygun bölgeye iniş yaptı ve diğer yaralıyı da alarak hastaneye götürdü.

TATBİKAT BAŞARIYLA TAMAMLANDI

Bölgedeki diğer yaralıların da kurtarılmasıyla tatbikatın kara safhası tamamlandı. Tatbikatı izleyen Hava Eğitim Komutanı Hava Korgeneral Mehmet Çetin, tatbikata katılan unsurlar hakkında bilgi verdi. Korgeneral Çetin, “Tüm unsurlar arasındaki koordinasyon ve muharebe imkanlarının denenmesi, Türk arama kurtarma bölgesinde Türkiye Cumhuriyeti tarafından her türlü arama kurtarma faaliyetinin etkinlikle icra edilebileceğinin gösterilmesi, Türk Arama Kurtarma Teşkilatı'nın denenmesi, arama kurtarma usulleri ve sistemleri konularındaki farkındalığın artırılması açısından önemli bir tatbikat icra edildi. Uygun hava şartlarında izlediğiniz bu tatbikatta icra edilen tüm faaliyetler gerçek arama kurtarma anında kuvvetli rüzgar, yağmur, kar ve yoğun sis gibi olumsuz hava şartlarında icra edilmektedir. Bu durum, teknolojik gelişmelere rağmen kaza yerinin bulunması ve kazazedelerin kurtarılmasını zorlaştırmaktadır. Denizde ve karada tehlikede bulunan şahısların yardım çağrılarına etkinlikle, süratle reaksiyon gösterilmesi arama kurtarma faaliyetleri açısından hayati bir bileşendir. Zamana karşı yapılan yarışın kazanılması amacıyla Türk Silahlı Kuvvetleri arama kurtarma unsurları gelişmiş yetenekleri ve sistemleri sayesinde, Türk arama kurtarma bölgesinde ve ihtiyaç bölgesinde her yerde, denizde ve karada, zorlu hava şartlarında, gece, gündüz arama kurtarma ihtiyaçlarını karşılamak için daima hazırdır" diye konuştu. Korgeneral Çetin, tatbikatta görev alan birliklere teşekkür etti. Ardından, yabancı askeri gözlemciler, Çetin'e şilt verdi. Fiilen sona eren tatbikat bugün sona erecek. (DHA/İZMİR)

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.