TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kemeraltı yenileniyor!

Kemeraltı’nı hepimiz biliriz. Sıcak atmosferi ve ürün çeşidiyle bizi içine çeker. Yıllarını kemer altında esnaflık yaparak geçiren ve aynı zamanda Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanlığını yürüten Ümit Kaya ile Kemeraltı’nın bugününü ve gelecekte Kemeraltı’nı nelerin beklediğini konuştuk  

Haber Giriş Tarihi: 26.04.2015 07:18
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Kemeraltı yenileniyor!

TANER UYANIKER

Kemeraltı biz İzmirliler için alışveriş dendiğinde ilk aklımıza gelen yerlerden birisidir. Alışverişin yanında tarihi ve mistik havasıyla insanı kendine çeken bir yerdir. İzmir’e gelip de Kemeraltı’na uğramayan yoktur. Rakamlarla Kemeraltı ise şöyledir: 7 bin yıllık ömründe kesintisiz olarak ticari faaliyette bulunan İzmir Tarihi Kemeraltı Çarşısı bugün, 270 hektarlık bir bölgede ve 230’u aşkın farklı işkolunda, 800 bini aşkın değişik ürün çeşidi ile 14 bin 482 işyerini, 10 bini aşkın esnaf ve taciri barındırıyor. 75 bin çalışanı ve günlük minimum 150 bin, maksimum 750 bin ziyaretçisi ise İzmir’in bütün kamu kurum ve kuruluşlarını kapsayan, ama aynı zamanda İzmir’in kültürel ve tarihi mirasının çoğunu içerisinde barındıran Çarşı, doğu ve batı pazarının İstanbul’ dan sonra, en önemli bağlantı noktası durumunda. Böyle muazzam bir yere sahiptir İzmirliler. Bu güzel Kemeraltı’nın da kendine has sorunları bulunmaktadır. Bu sorunlar ve ilerisi için Kemeraltı’na yapılacak projeler hakkında Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Ümit Kaya gazetemize açıklamalarda bulundu.

"İŞPORTA TEMİZLENDİ”

Kemeraltı’nın kendisi için “her şeyi, ekmek yediği yer” olarak tanımlayan Kaya, Kemeraltı’nın İnsan ilişkilerinin ve ahilik ilişkilerinin çok güzel olduğu bir yer olduğunu ifade etti. Diğer illerdeki çarşılara nazaran Kemeraltı’nın daha güzel olduğunu belirten Kaya, “Ben birçok ilin çarşısına gidiyorum. Bizim saat kulesinden salepçi oğlu hanına kadar yerde bitiyor. Ama bizim çarşımız çok geniş. 276 hektarlık bir alan var. Ben bile unutuyorum bazı yerleri çünkü o kadar büyük bir yer. Bir de o kadar çok imkanı var ki, alışveriş, ürün yelpazesi, insan ilişkileri, ahilik kültürü, camileri, hamamları, sinagoglarımız, balıkçımız, bunların hepsi Kemeraltı’nda” dedi.

Son zamanlarda belli bir ivme kazandırdıklarını söyleyen Kaya, “Belli bir ivme yakalattırdık Kemeraltı’na. Valimizle beraber işportayı temizledik. Son on yıldır alınan göçlerden dolayı bir işgal vardı. Bir işporta sorunu vardı. Şehrin göbeğine AVM açılmasına izin verdiler.  Küçük esnafın ayağına sıktılar. En çokta Kemeraltı esnafı etkilendi bundan. Son on yılda belli bir ivme kaybetti. Kaliteli müşterisini kaybetti. Son zamanlarda işporta temizlendi işgal temizlendi. Kemeraltı sadece alışveriş anlamında değil. Burada on bin esnaf var. Ürün yelpazesi çok geniş.  AVM’lerde olmayan çeşit var. AVM’ye gidersiniz raf elemanı müsaitse sizinle ilgilenir. Ama bizim esnafımız da 2 liralık alışveriş yapsanız Allah bereket versin der oradan akraba gibi çıkarsınız. Küçük esnafın özelliği cana yakınlığıdır zaten” diye konuştu.

KEMERALTI’NIN ÜSTÜ KAPATILACAK

Kemeraltı’yla ilgili projelerden bahseden Kaya Şunları söyledi: “İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Konak Belediyesi ile ilişkilerimiz güzel. Bildiğiniz gibi bir festival gerçekleştirdik. Şimdi de Konak Belediyesi’yle ortak “hoş geldin bahar, yeniden Kemeraltı” projesi yapacağız. Büyükşehir Belediye Başkanı’yla konuşmamıza göre mayıs ayından itibaren Kemeraltı’nın alt yapı sorunun çözümüne başlanacak. Bunun yanında üstü kapatılacak. Emniyet genel müdürlüğüyle ilişkilerimiz iyi, buraya Kemeraltı’na bir mobese kamerası projemiz var. Bunun yanında sanat sokağı yapmayı planlıyoruz. Müzisyen arkadaşları getirtip müzikal bir çalışma yapmaya çabalıyoruz. Kemeraltı’yla ilgili hiç durmuyoruz onu söyleyeyim. Sürekli, bir şeyler üretmeye çalışıyoruz. Bizim amacımız o AVM’lerde soğuk esen rüzgarı kırıp, gerçek İzmirlinin dört bir tarafından gelen vatandaşlarını bir araya getirip tekrar Kemeraltı’na kazandırmak istiyoruz.

Kemeraltı’na yönelik otobüs projemiz var. Kemeraltı’na ana arterlerden direk Kemeraltı yazacak. Ya ücret alınmayacak ya da yarı yarıya bir ücret alınacak. Bunun dışında Konak ve Çankaya istasyonlarında Kemeraltı anonsu da yaptırmayı düşünüyoruz. ‘Bir sonraki istasyon Çankaya Kemeraltı’ gibi. Konuya sıcak bakıldı olumlu bir gelişme var. Bu yaz başlayacak gibi görünüyor.”

“MARKALAR KEMERALTI’NDA”

“Her çarşı o şehrin aynasıdır” diyen Kaya, Kemeraltı’nın da İzmirlinin bir aynası olduğunu belirtti.  Burada sadece alışveriş imkanının olmadığını, bunun yanında tarihi mistik kokusunda var olduğunu belirten Kaya, “Buralarda sinagoglar, kilise, tarihi camiler bulunuyor. İzmir dışından gelen kim gelirse gelsin üst düzeylilerden tutun birimizin bir yakını gelsin Allah’ın emri Kemeraltı’nda ağırlar. Burada bir şeyler yer, içeceğini burada içer. Kemeraltı’nda gıda sektöründe de gerçekten isimli olan yerlerimiz bulunuyor. Dönercisinden tatlıcısına kadar ünlü mekanlarımız bulunuyor. Biz de bunu avantaja çevirmye çalışıyoruz. Biliyorsunuz küçük esnaf dürüsttür. Vergisini verir. Yanında çalışan elemanının sigortasını yapar. Bir şey kaçırmaz. Çünkü satarken yaşar. O yüzden burada sıcak bir atmosfer, samimi bir ortam doğuyor. Mesela şimdi sinemalarımızla ilgili bir projemiz var. Şimdi ayakakbıcılardan boşalan yere bir tane şirket kuruldu. Tarkem şirketin adı. Onların çok güzel projeleri var. Bu ayakkabıcılardan boşalan yerlere butik otel yapılmasıyla ilgili. Yani Kemeraltı her gün geçtikçe daha da güzelleşecek.  Genç üniversiteli bayan arkadaşlarımızı buraya çekmek için böyle bir şey yapacağız. Bununla ilgili görüşmelerimiz var” dedi.

Öğrencilerin genelde AVM’lere gittiğini söyleyen Kaya,  “Orada sinema olması fasfood tarzı yiyeceklerin olması etken oluyor. Şehrin göbeğinde de olması nedeniyle oraya doğru bir yönlendirme oldu. AVM’lere tanınan imkan bize tanınmıyor. Bizim buradaki ana arterlerdeki aydınlatmalar yeterli değil. AVM’ler kışın sıcak yazın soğuk. Bu rekabet unsurunda Kemeraltı’na daha fazla bir şey yapılması gerekiyor. Biz Kemeraltı’nı harekete geçireceğiz, yürüyüş yolunu değiştirmeye çalışıyoruz.  2007 yılından beri uğraşıyoruz. Biraz da Kemeraltı üvey evlat muamelesi görüyor diyebilirim. Bir de Kemeraltı’nın iki belediyeye ait olması sıkıntı yaratabiliyor. Sokak içi aydınlatmalar yapıldıktan sonra, sinemalarla harekete geçtikten sonra. Ayakkabıcılardan boşalan yerlere butik oteller, güzel restoranlar, insanların akşamları içebilecekleri yerler yaptıktan sonra niye üniversiteliler genç nesil gelmesin. O vesileyle buraya gelenler, kendine bir çanta bir tişört alabilir. İllaki esnafa faydası olur. Bugün gezmek için gelir, yarın alışveriş yapmaya gelir. Alışveriş için biçilmiş yer burasıdır. AVM’lerde her istediklerini bulamazlar. Ama birazcık zaman gerekiyor. Yüzdük kuyruğuna geldik. Vali ile bir toplantı yaptık, orada da yönlendirme tabelaları istedik, bilgilendirme yerleri istedik. Üst erkanı devamlı rahatsız ediyoruz. Küçük esnafın yaşaması için her şeyi yapıyoruz” diye konuştu.

Başlıca Kemeraltı’nın sorunlarını sıralayan Kaya, “Kemeraltı’nın çok sorunu var. Işıklandırma, yürüyüş yolunun düzenlenmesi, üstünün kapatılması, mobese, otopark, tuvalet sıkıntısı, iş yerleri ile ilgili ruhsat sıkıntısı. Karahan diye bir yer var oraya masraf yaptılar orası ayakkabıcılar sitesi görünüyor diye ruhsat sorununu çözemiyoruz. Yatırımcı çok güzel bir proje yapmış. O çözüldüğü zaman otomatikman ayakkabıcılar da çözülecek. Sorunlar çözülebilir ama bu durum vali ve emniyet müdürlerinin iki dudaklarının arasındadır. Şehrin büyükleri bir araya geldikleri zaman Kemeraltı cam gibi bir yer alır. Ama yeter ki herkes siyasi düşüncesini bir kenara bırakacak koltuk kaygısından vazgeçecek ve bir araya gelindiğinde çözülmeyecek sorun yok” diye konuştu.

ŞENLİK GELİYOR!

Mayıs ayında yapılması planlanan ‘Bahar Şenlikleri’nden de bahseden Kaya, “Projemiz Kemeraltı’na gelen insanları eğlendirebilmek. Sokak sanatçıları, palyaçolar olacak. 1 ay gibi bir süre sürecek. Mayıs ayı içinde olacak diye konuştuk Konak Belediye Başkanı Sema hanım ile” dedi.

İnsanlara bir şeyler satmak için tacizde bulunan esnaf sorununun da çözüme kavuşturulmak üzere olduğunu söyleyen Kaya,  “Bu uygulama artık tek tük kalmaya başladı. Bunun en büyük sorunu işportaydı, kaldırdık. Müşteriye taciz olayını kaldıracağız. Pasaj içlerine müşteri çekmek için yapıyorlar. Onunla ilgili bir eğitim vermek istiyoruz. O esnaf arkadaşlarımıza diyeceğiz ‘senin müşteri çağıran kaç elemanın var’ diye. Kaç tane varsa onları bir kariyer firmasıyla anlaşıp oraya göndereceğiz. Orada müşteriyle nasıl konuşulur, nasıl iletişim kurulur onların dersini vereceğiz. Vücut dili. Biz bu eğitimi verdikten sonra onlar kokartlı olacak. Kartları olacak. İnsanları rahatsız eden değil de Kemeraltı’na artı katan birileri yapacağız. Mobese geldikten sonra da bu olay kalmayacaktır” diye konuştu.

Kaliteli müşterinin on yıl önce alınan göçlerden ve işportalardan dolayı elini ayağını çektiğini ifade eden Kaya, AVM’lerin de kaymalara neden olduğunu söyledi. AVM’lerin aynı mozaikte ve bir çeşitliliğinin olmadığını söyleyen Kaya, “Gittiğinizde elektrik akımı nedeniyle yoruluyorsunuz. Yorucu mekanlar. Kemeraltı düzenlenmeye başladıkça o müşterileri geriye çekmeye başladık. Bizim kaliteli müşterimiz gelmeye başladı. Bayan arkadaşlarımız geliyor. Artık hiçbir şekilde rahatsız edilmiyorlar. Ana haltere çizgiyi getirdik. Hiçbir esnaf karşı çıkmadı. Hiçbir esnafımız hayır demedi çünkü esnafımızın lehine olan şeylerdi. Eskiden olduğu gibi taşmalar, taşkınlıklar yok. Kemeraltımız gezilebilir bir yer konumuna geldi. Bazı projelerde bittikten sonra Kemeraltı gece de yaşanılabilecek bir yer konumuna gelecek. Kemeraltı’na birileri geldikçe bu alışverişe yansıyor. Kahve içiyor yan tarafında rafta bir şey görüyor alıyor. İllaki alışverişe kayıyor. Biz dernek olarak Kemeraltı’na bir müşteri fazladan nasıl getiririz diye mücadele ediyoruz. Buna ciddi anlamda 4 senedir uğraşıyoruz. Şu an Kemeraltı’nı hafta içi ziyaretçi sayısı 200-250 bin arası hafta sonu ise 400-450 bin civarındadır. Üstü de kapanınca daha güzel olacak. Kapandığında Avrupa’da ki gibi bir çarşı olacak. Diğer çarşılarda temas az olduğu için daha çabuk kapatabiliyorlar ama bizim ki çok geniş olduğu için zor” dedi.

Son olarak İzmirlilere seslenen Kaya şunları söyledi: “Biz İzmirliye sesleniyoruz. Kemeraltı İzmir’in vazgeçilmesi yapılan istatistiklerde de ilk üçe giriyoruz. Nihayetinde Kemeraltı olmazsa olmazlardandır. Hem küçük esnafın yaşaması hem de Kemeraltı’nın yaşaması için İzmirliyi Kemeraltı’na bekliyoruz.”

Ümit Kaya Kimdir?

35 senelik Kemeraltılıyım. Gelinlik ve damatlık sektörüyle uğraşıyorum. Modacı, tasarımcı, kimliğimiz var. Bu bağlamda da yıllarca ekmek yediğimiz için dernek kurulduktan sonra sorumluluk hissederek bu taşın altına elimizi koyduk. 4 senedir derneğin içindeyim. 3 sene başkan yardımcılığını, son 1,5 yıldır da yönetim kurulu başkanlığını yapmaktayım. 1966 yılında İzmir’de doğdum. Evliyim 4 tane oğlum var. Lise mezunuyum.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.