TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

1 MEKAN 1 YEMEK

1 Mekan 1 Yemek’te bu hafta sizin için Çiğli Merkez Çarşı’da 7 yıldır hizmet veren Çatalsız Köfteci İrfan Usta’ya konuk olduk. İrfan Usta’dan Akhisar Köfte’nin nasıl yapıldığına dair bilgi aldık

Haber Giriş Tarihi: 22.03.2015 07:43
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
1 MEKAN 1 YEMEK

FADİME DUMLUPINAR

Çiğli’de bulunan Çatalsız Köfteci İrfan Usta uzun senelerden beri Çiğli Esnafına ve halkına hizmet ediyor. Bizde sizler için mekanın sahibi ve işletmecisi İrfan Şakrak’tan Akhisar Köftesi ve diğer ürünler hakkında bilgi aldık. Akhisar Köfte’nin diğer köftelerden farkının özellikle hayvanın birkaç yerinden, özel yerinden alınarak yapıldığını belirten Şakrak, “Köftenin karışımını burada yapıyoruz. Akhisar köftemizde karışımın çok büyük önemi olduğu gibi Akhisar’a özel bir pidemiz de var Özel pidemiz Akhisar’dan geliyor. O pidenin üzerinde tereyağı ile ve soslu olmak üzere yapıyoruz. Sunumumuzda da köftemizin lezzeti böylece daha çok ön plana çıkıyor. Genelde malzeme olarak genç hayvan kullanıyoruz. Kendi yöremizin hayvanlarını kullanıyoruz. Dananın kaburgasını kullanıyoruz ve özellikle genç hayvan olmasına dikkat ediyoruz ki onun kaburgaya en yakın kısmından biz köftemizi çıkartıyoruz ve köftemizi bir gün dinlendiriyoruz. Dinlenince köftemiz damak tadına daha uygun hale geliyor. Şu anda damağınızda köftemizi yiyince yağ kesinlikle ağzınıza gelmiyor, köftenin ağzınıza gelmemesi damağınıza yapışmasını engelliyor. Köftenin en büyük özelliği odur. Bizde bu yüzden köftemizde yağ oranın çok düşük tutuyoruz. Hayvanın kendi öz yağı ile yapıyoruz. İlave olarak da çok fazla ilavemiz yoktur. Yiyen kişi sadece et yediğini hisseder. İlave ekmek yoktur bizim köftemizde. Kesinlikle mideye de zararı olmaz. Baharat kesinlikle kullanmıyoruz. O yüzden damak lezzeti herkese eşdeğer ölçülerdedir. Tuzunu da zaten ona göre kullanıyoruz. Fazla tuz kullanmıyoruz. Çünkü kimi tuzlu yer kimi tuzsuz yer” diye konuştu.

“ETE BAKTIĞIMIZ ZAMAN NE OLDUĞUNU ANLIYORUZ”

7 senedir Çiğli’de esnafa ve halkına Akhisar köftesini afiyet tadıyla sunduğuna değinen Şakrak, “Dönerimizde, İskender’imizde ve köftemizde de dikkat ettiğimiz şey hayvanlar iki yaş üç yaş arası olan erkek dana oluyor ve onlardan aldığımız etleri kullanıyoruz. Ne kart hayvan kullanıyoruz. Ne de dişi hayvan kullanıyoruz. Bu çok önemli bizim için. Beğenmediğimiz bir eti de kasabımız sağ olsun, ona sorgusuz sualsiz iade ediyoruz. Ete baktığımız zaman etin ne olduğunu çok iyi anlıyoruz. Kelle paça mercimek ve işkembe olmak üzere çorba çeşitlerimiz de mevcuttur. Tavuk dönerimiz de vardır. Çorbalarımız da diğer ürünlerimize göre keza iyidir. Tabi ki de denemeden kimse bilemez önce denemesi gerekir. Çorbada da iddialıyız. Fazla ürün çıkartmamaya çalışıyoruz. Biz Adana’da yapmasını biliriz, Vali kebabı yapmasını da biliriz ve Urfa’sını da yapmasını biliriz ama çok çeşit yapmak demek kalıcı olmak demek değildir. Izgarada ister istemez üç tane ürünümüz var. Özel Soslu Kanadımız, Tavuk Külbastımız ve Akhisar köftemiz var. Köfte sevmeyen et sevmeyen arkadaşlarımız için koyduğumuz tavuk ürünü çeşidi bunlardır. Onun haricinde fazla bir ürün de koymak istemiyoruz. Kalıcı olmak içinde çeşidimizi en aza indirmeye çalıştık ve indirdik” dedi.

“ÇORBA İÇİLİR MANTIĞINI KALDIRDIK”

Çorba içilir mantığını kaldırıp yerine çorba yenir mantığını getirdiklerini belirten Şakrak, “Tabak boyutumuzu çok büyüttük. İnsanlar o tabakta çorba yediği zaman arkadan köfte dediği zaman çorbayı gördükten sonra köfte iptal diyor. Çorbaların yanında Özel Akhisar Pidemizi veriyoruz. Bunlar bizim için hep artı olan şeyler. Tereyağımızı Tire’den getirtiyoruz. Zeytinyağımızı Akhisar’dan getirtiyoruz. Yöresel ürünlerimizi daha çok kullanmaya özen gösteriyoruz. Fiyatlarımız genelde normaldir. Ustası olarak ben ızgaranın başında durduğum için usta parasını fiyatlarımıza yansıtmıyoruz. Kendimizden ödün verip kendimiz daha fazla efor sarf edip fiyatlarımızı da yükseltmeden hizmet vermeye devam ediyoruz. Paket servisini genellikle yakın yerdeki çarşı esnafına yapıyoruz. Yetişememe endişesinden dolayı ancak kendi çarşımıza paket servisi yapıyoruz” ifadelerini kullandı. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.