TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“8 Mart tatil olsun”

CHP İzmir Milletvekili Prof.Dr. Hülya Güven, kadınların 8 Mart hak mücadelesi günü için tatil olsun teklifinde bulundu

Haber Giriş Tarihi: 08.03.2015 08:09
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
“8 Mart tatil olsun”

CHP İzmir Milletvekili Prof.Dr. Hülya Güven, 8 Mart’ın kadınların özgürce sesini duyurabilmesi, hak mücadelesini sürdürebilmesi ve kadın sorunlarına dikkat çekilebilmesi için resmi tatil ilan edilmesini istedi. Konuyla ilgili kanun teklifini TBMM Başkanlığına sunan Güven, “8 Mart dünyanın pek çok ülkesinde ve Türkiye’de kadınların hak ve eşitlik isteklerini dile getirdikleri, kadın olmaktan dolayı yaşadıkları sorunlara dikkat çektikleri, her türlü baskı ve sömürüye karşı bir araya geldikleri gündür. Bugün aralarında Çin, Rusya, Küba, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkmenistan ve Özbekistan’ın da bulunduğu pek çok ülkede de ‘8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ genel tatil günlerinden biri olarak kabul ediliyor. Ülkemizde de giderek artan kadın sorunları dikkate alınarak 8 Mart’ın genel tatil günü ilan edilmesi gerekir” dedi.

“158 YILDIR BİR ŞEY DEĞİŞMEDİ”

8 Mart 1857 yılında New York’ta insanlık dışı çalışma koşullarını protesto etmek için greve giden 129 kadının yanarak yaşamını yetirmesi olayının kadınların hak mücadelesini körüklediğini ve 1970 yılından beri 8 Mart’ın Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak kutlandığını hatırlatan Güven, bu önemli hak mücadelesinin aradan geçen 158 yıla rağmen özellikle ülkemizde hala sürdüğünü belirtti. Güven, “Kanun teklifi ile kadınların hak mücadelesinde tarihsel gelişimi devam ettirmek, Anayasamızda belirlenen sosyal, ekonomik ve kültürel haklardan tam ve eşit olarak yararlandırılma, güvenceli çalışma ve örgütlenme, şiddette maruz kalmadan üretken bir birey olma hakkının gündeme getirilmesini sağlamak amacıyla 8 Mart’ın ‘8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ adıyla genel tatil günlerinden biri olması ve 8 Mart gününde resmi daire ve kuruluşların tatil edilmesi amaçlanmıştır” diye konuştu.

“ÜÇ ÇOCUKTA AMAÇ KADINI EVE KAPATMAK”

129 kadının yanarak can verdiği hak mücadelesinin üzerinden geçen 158 yıla rağmen kadınların mücadelesinin özellikle Türkiye’de de artarak devam ettiğini belirten Güven, ‘en az üç çocuk doğurun’ söylemleri ile kadının eve kapatılmak istendiğini kaydetti. Güven, şunları söyledi: “Kadınlar halen kamu hizmetlerinin özelleştirildiği, esnek ve kuralsız, güvencesiz ve kayıt dışı çalışmanın yaygınlaştığı, iş yükünün her geçen gün arttığı bir ortamda; İş Kanunu’ndan sosyal güvenliğe, Sendikalar Kanunu’ndan ulusal istihdam stratejisine kadar birçok işçi karşıtı yasal düzenleme ile düşük ücretle çalışmaya zorlanmakta ve işsizliğe mahkum edilmek istenmektedirler. Kadınlar kadın oldukları için işyerlerinde bir taraftan yükselme ve terfilerde ayrımcılığa maruz kalırken diğer taraftan tacize, şiddete ve mobinge uğramaktadır. Bütün bunların yanında, sosyal devletin sorumluluğunda olup, çözümlenmesi gereken yaşlı ve  hasta bakımı ile kreş desteklerinin  olmadığı koşullarda kadınlara, ‘en az üç çocuk doğurun’ telkinleri  ile  sadece kadınların yapmaları gereken işler olarak dikte edilmektedir. Piyasacı ve gerici politikalar kadınları toplumsal yaşamdan dışlayarak eve hapsetmeyi hedeflemektedir. Ülkemizde giderek artan kadın cinayeti sayısı ve kadınların öldürülme yöntemleri de vahşet boyutundadır. Kadınların bu zor durumlarına dikkati çekmek ve çözüm yollarının bulunabilmesini sağlayabilmek amacıyla, kadın sorunlarının ifade edebilmesi için 8 Mart tarihinin ülkemizde de tatil edilmesi, onlara güç ve mutluluk verecektir.” (HABER MERKEZİ)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.