TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Basmane dünyaya açılıyor

4. Basmane ve Çevresi Tarih, Kültür, Sanat ve Arkeoloji Günleri için Konak Belediyesi çalışmalarını sürdürüyor. Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, 4’üncü Basmane Günleri için basın temsilcileri ile biraraya geldi ve Basmane sokaklarını gezdi

Haber Giriş Tarihi: 13.10.2014 07:16
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Basmane dünyaya açılıyor

HAMZA GÜL

Bugüne kadar düzenlenen Basmane Günleri’nden farklı olarak bu yıl yalnızca ulusal değil, uluslararası niteliğine bürünen 4’üncü Basmane Sanat Günleri, bu yıl da Kültür- Sanat, Tarih ve Arkeoloji kokacak. İzmir Kenti’nin bir turizm kenti olma yolundaki çabalarını ciddi katkılar koyan bu etkinlik aynı zamanda İzmir tarihi dokusunun korunması ve gün yüzüne çıkarılması için yoğun çaba sarf ediyor. Etkinlikte Yunanistan ve İsrail’den konukların ağırlanması planlanırken, konusunda uzman yüzlerce panelist ve kentin fotoğraf ve resim sanatçılarının katılımı ile etkinlik coşkulu geçecek. Kadınların da el emeği ürünleri ile renk katacağı ve sergileme imkanı bulacağı etkinliğe halkın da yoğun ilgi göstermesi için çalışmalar sürüyor.

İZMİR’İN MÜCEVHERİ BASMANE

Geçmişte yapılan yanlışlıklar yüzünden Basmane’ye hak ettiği değerin verilmediğini dile getiren Başkan Pekdaş, semtteki birçok tarihi yapının yıkıldığını, pek çoğunun da yıkılmaya yüz tuttuğunu söyledi. Pek çok cami, kilise ve sinagogu barındıran Basmane’yi mücevher olarak nitelendiren Başkan Pekdaş, “Basmane Günleri’ni yapmaktaki amaçlarımızdan biri de bu tarihi değerleri korumak, buraların yok olmasına karşın bir direnç oluşturmaktır. Şehrin merkezinde mücevher değerindeki bu yerlerin korunması için, geçmişteki fonksiyonlarına benzer fonksiyonlarla yarınlara taşınabilmesi için, mutlaka farkındalık yaratmak ve bu değerlere sahip çıkmak zorundayız” diye konuştu.

“TARİHİ KORUMAK ZORUNDAYIZ”

İzmir’de Avrupa’nın pek çok şehrinde olmadığı kadar çok tarihi yapının olduğunu da savunan Başkan Pekdaş, Konak Belediyesi olarak bu eserlerin korunup, yeniden kent kültürüne kazandırılması için çalıştıklarını söyledi. Var olan tarihi zenginliği tüm dünyayla paylaşmak sorumluluğuyla projeler geliştirdiklerini belirten Başkan Pekdaş şöyle konuştu: “Bir yeri korumanın en iyi yolu, o yerlere ilişkin farkındalık artırmaktır. Bir yer bizimse korunabilir. Bizim olmayan yerler talan ediliyor, ranta kurban ediliyor. Tarihi Kentler Birliği ile ilişkilerimizi geliştirip bilgi ve kaynak aktarılmasını sağlamak bizim görevimiz. Bu nedenle dördüncüsü düzenlenen Basmane Günleri’ne ilgi çekmek istiyoruz.”  

KORTİJOLAR GEZİLDİ

Keyifli geçen kahvaltının ardından Pekdaş ve beraberindeki gazeteciler Basmane’yi gezerek, bölgede incelemelerde bulundu. Araştırmacı Yazar Orhan Beşikçi’nin rehberliğinde gerçekleşen gezi kapsamında Anafartalar Caddesi’nden başlayarak Agora’ya kadar Basmane’nin sokakları karış karış gezildi.  Yaklaşık 2 saat süren tur kapsamında Tarihi Emniyet Oteli’nin yanı sıra Osmanlı’dan kalma eski hamamlar, çeşmeler, sebiller, camii, han, otel ve Yahudilerin yaşadığı kortijolar ziyaret edildi.

Kutu kutu kutu

BASMANE GÜNLERİ DOLU DOLU GEÇECEK

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Konak Belediyesi’nin ortaklaşa düzenleyeceği, ‘Basmane ve Çevresi Tarih, Kültür, Sanat ve Arkeoloji Günleri’ programı da belli oldu. Basmane’deki pek çok tarihi yapının mekan olarak kullanılacağı etkinlikler, 18 Ekim Cumartesi günü saat 16.00’da Mezarlıkbaşı Agora Kazı Evi’nin önünde yapılacak açılışla başlayacak. Bir hafta boyunca devam edecek Basmane Günleri kapsamında fotoğraf, karikatür ve resim sergileri açılacak. Ayrıca belgesel gösterimi, panel ve sohbetler de olacak. Dolu dolu bir haftanın yaşanacağı etkinlikler kapsamında müzik dinletileri, tiyatro, folklor ve pandomim gösterileri de sahnelenecek. Basmane Günleri, 25 Ekim Cumartesi günü Antik Roma Tiyatrosu Kazı Alanı’nda ‘Turkish Brass Ensemble’nin vereceği konserle son bulacak.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.