TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ege üniversitesine 60. yıl armağanı 'Egeli'

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının "SANTEZ" proje desteği kapsamında; 2012 yılında Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi ve Yerli tohum firmalarından olan AD-Rossen işbirliği ile gerçekleştirilen proje, yapılan çalışmalar sonunda biber yetiştiriciliğini sınırlayan hastalıklara dayanıklı Heidi, Justine, Rihanna, Egeli adlarında 4 çeşit biber geliştirildi. Geliştirilen biberlerden 'EGELİ' Ege Üniversitesi’nin 60. yılı anısına oldu ve Şubat ayında tescil edildi. Yetiştirilen bu biber çeşidi Ege Üniversitesi’ne armağan edildi

Haber Giriş Tarihi: 17.04.2015 07:09
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Ege üniversitesine 60. yıl armağanı 'Egeli'

ONURHAN ALPAGUT

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi 4 hibrit biber çeşidinin geliştirildiği proje hakkında bilgilendirme toplantısı düzenledi. Toplantı Ege Üniversitesi Eski Senato Salonu’nda gerçekleştirildi.

"EN BAŞARILI BİBER EGELİ"

Düzenlenen toplantıda Ege Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Candeğer Yılmaz bu projenin sürecini anlattı, "Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nin genetik laboratuvarlarında, firmanın gen havuzunda bulunan biber hatlarının DNA'larına bakılarak dayanıklılık genlerini taşıyanlar belirlenmiş ve bu bilgiler ışığında firma melezleme programına yön verdi. Proje süresince biber yetiştiriciliğini sınırlayan hastalıklara dayanıklı 4 hibrit biber çeşidi geliştirildi. Bunlardan 'EGELİ' çeşidi, biber yetiştiriciliğinde verim ve kaliteyi azaltan ‘domates lekeli solgunluk virüsü’ ile ‘bakteriyel leke’ hastalıklarına dayanıklı dolmalık biber çeşididir. ‘EGELİ’ çeşidi, ülke içi pazarının yanı sıra firmanın Ürdün denemelerinde, Ortadoğu pazarı hedeflerinde de en başarılı dolma biber olarak değerlendirilmiştir" dedi.

GETİRİSİ BÜYÜK

Projenin ülke açısından getirisini dile getiren Yılmaz, "Geliştirilen bu biber çeşitlerinin üretimde kullanılması ile verim ve kalite kayıplarının önlenmesinin yanı sıra hastalıklara karşı mücadelede de daha az kimyasal kullanılarak, çevrenin ve insan sağlığının zarar görmesi de engellendi. Ayrıca, yerli tohum firmalarının yeni çeşitlerle piyasada yer alması ile tohum ithalatımız da azalarak ülke ekonomisinde katkı sağlanmıştır" dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.