TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Hayallerinizden vazgeçmeyin

Başöğretmen İlkokulu’nun hedeflerini öğrenmek ve okulun sorunlarını dinlemek için Başöğretmen İlkokulu Müdürü Oğuz Keskinkılıç ve Müdür Yardımcısı Barış Eke ile konuştuk

Haber Giriş Tarihi: 16.01.2015 09:36
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Hayallerinizden vazgeçmeyin

EMİNE ŞEKER

Çimentepe Mahallesi’nde bulunan Başöğretmen İlkokulu Müdürü Oğuz Keskinkılıç, 23 yıllık öğretmen olduğunu ifade ederek, Başöğretmen İlkokulu’nda yaklaşık 1 aydır müdür olarak görev yaptığını söyledi. Keskinkılıç, 10 Ekim 1953 tarihinde Çimentepe İlköğretim Okulu’nun 4 tane birinci, 4 tane ikinci, 1 tane de üçüncü sınıf olmak üzere 510 öğrenci ve 10 öğretmenle eğitim öğretime başladığını belirterek, “1997-1998 eğitim öğretim yılında 8 yıllık temel eğitime geçiş nedeniyle oluşan derslik ihtiyacını gidermek için daha önce MEM’ne verilerek MEM garajı haline getirilen binanın okul bahçesine bakan alt katları sınıf haline getirilmiş ve derslik sayısı 8 e çıkarılmıştır. 1998-1999 eğitim öğretim yılında 6/A sınıfı açılarak 8 yıllık temel eğitim uygulamasına başlanılmıştır. 27 Aralık 2005 tarih ve 315/98880 sayılı Valilik Oluru ile okulumuzun adı Başöğretmen İlköğretim Okulu olarak değiştirilmiştir” dedi.

HER ŞEYİN BAŞI SAĞLIK

Her Türk çocuğunu iyi bir vatandaş olmak için gerekli temel bilgi, beceri, davranış ve alışkanlıkları kazandırmak ve çocukları milli ahlak anlayışına uygun olarak yetiştirmeyi temel aldıklarını vurgulayan Keskinkılıç, “Her Türk çocuğunu ilgi, istidat ve kabiliyetleri yönünden yetiştirerek hayat ve üst öğrenime hazırlıyoruz. Okulumuzda 24 öğretmen ve 420 öğrenci mevcut. Her şeyin başı sağlıktır. Sağlık bizim için öncelikli bir konu. Bunun için okulumuzda bulunan kantinimizi aylık ve düzenli olarak denetliyoruz. Ayrıca Sağlık Bakanlığı, belediyeler ve Milli Eğitim’den denetlemek için ilgili kişiler geliyor” ifadelerini kullandı.

İMKANIMIZ ÖLÇÜSÜNDE AKTİVİTELER DÜZENLİYORUZ

Başöğretmen İlkokulu’na tiyatro ekiplerinin gelerek çocuklar için sosyal faaliyetler düzenlediklerini söyleyen Keskinkılıç, “Çok amaçlı salonumuzda gösteriler düzenliyoruz. Haftada 1 gün 2 saat 3. ve 4. sınıf öğrencilerimize drama dersi vereceğiz. Öğrencilerimiz daha sonra yaptıkları çalışmaları il genelinde sergileyecekler. Öğrencilerin yetenekleri çerçevesinde yaklaşık 3 ay sonra hazır olmuş olurlar. Okul içinde sınıflar arasında bilgi yarışmaları yapıyoruz. Şiir yarışmaları düzenliyoruz. Okulumuzun imkanı ölçüsünde öğrencilerimiz için sosyal aktiviteler düzenliyoruz. Özel ya da durumu iyi olan okullar gibi artı çalışmalar yapamıyoruz” diye konuştu.

EĞİTİM YÖNÜNDEN KATKILAR SAĞLAYACAK

Keskinkılıç, 2015 yılı içerisinde Başöğretmen İlkokulu’nun fiziki açıdan yenileyeceklerini açıklayarak, okulun tamamını boyayarak başlayacaklarını belirtti. Keskinklılıç, “Yaptığımız görüşmeler sonucunda boya işi için gerekli her şey sağlandı. Sadece boyayacak kişi yok. Bu eksiğimizi giderdiğimiz zaman okulumuz boyanarak güzel bir görünüme kavuşacak. Tüm sınıflarımıza internet ağı kuracağız. Eğitim yönünden olumlu katkılar sağlayacağına inandığımız siteleri öğrencilerimiz tarafından kullanılmasını sağlayacağız. Eğitim ve öğretimi bu şekilde biraz daha pekiştirerek geliştireceğiz. Bu düşüncelerimizi geliştirmek için kaynak bulmamız gerekiyor. Kaynak bulduğumuz takdirde okulumuzda güzel aktiviteler yapmayı hedefliyoruz. Yine kaynak sağladığımız zaman her sınıfa bir projeksiyon ve bilgisayar kuracağız. Bulunduğumuz çevre sorun yaşanan bir bölge olduğu için veliler tedirginlik yaşıyor. Çok sayıda zihinsel engelli ve şizofren gibi hasta olan insanlar okulumuzun etrafında geziyor. Ayrıca toplumsal olayların içindeyiz. Bu durumda çocukları için aileleri endişelendiriyor. Bunun için okulumuzda bir güvenlik olmasını istiyoruz. Milli Eğitim’in okulda güvenlik ihtiyacını karşılayacak ödeneği yok. Okullar güvenlik sorununu kendi çözüyor. Bizde bu konuyu çözmek için araştırmalar içerisindeyiz. Yine kaynak bulduğumuz takdirde bu konuyu en acil şekilde çözeceğiz. Arkadaşlarımızın vesilesiyle var olan kütüphanemize yeni kaynaklar kazandıracağız. 2015 yılında ilk etapta yapmamız gerekenler bunlar” şeklinde konuştu.

DOĞRULARI ANLATIYORUZ

Rehber öğretmeni aracılığı ile öğrencilere çeşitli seminerler verdiklerini vurgulayan Keskinkılıç, “Öğretmenlerimize öğrencilerin ikili ilişkilerde nasıl davranması gerektiği anlatılıyor. Bu doğrultuda öğretmenlerimiz sınıf içerisinde öğrencilerle birlikte sınıf içi çalışmalar yapıyor. Yapılan konferanslarla ve seminerlerle ciddi yol kat ettik. Çünkü okulumuzdan mezun olmuş öğrencileri gördüğümüzde okula karşı bir saygıları olduğunu görüyoruz. Ama bizim okulumuzdan mezun olmamış öğrencileri gördüğümüzde ise aynı davranışı göremiyoruz. Öğrencilerimize ahlaki açıdan da gerekli uyarılarımızı yapıyoruz. Doğruları ve yanlışları anlatıyoruz” dedi.

ÇOĞU AİLE EĞİTİME GEREKEN İLGİYİ GÖSTERMİYOR

Keskinkılıç, okulun bulunduğu mahalle sakinlerinin ekonomik şartlarının düşük olduğunu belirterek, “Aile fertleri çalıştıkları işten düşük ücretler alıyorlar. Belediyelerden gelen yardımlarla geçinmeye çalışıyorlar. Ayrıca öğrencilerimizin ders başlangıcı 7.30. çocuklarımıza erken kalkmak zor geliyor. Bu yüzden okula gelmeyen öğrencilerden dolayı sorun yaşıyoruz. Bazı öğrencilerimiz ise bir dersin ortasında çıkıp geliyor. Şuan için okulumuzda düzenli olarak devamsızlık yapan 20 kişi mevcut. Bu 20 öğrenci için neden devamsızlık yaptıkları konusu hakkında çalışmalar yapıyoruz. Devamsızlık yapan 20 öğrenciyi tespit ettik. Öğretmenlerimiz kendi sınıfında bulunan devamsızlık yapan öğrencilerin evlerine gidiyor. Ailelerle yüz yüze görüşüyor. Devamsızlığın nedenini soruyorlar. Okula devam etmesi gerektiği konusunda uyarılarda bulunuyorlar. Etmediği takdirde karşılaşabilecekleri cezaları anlatıyorlar. Aileleri bilinçlendirmeye çalışıyoruz. Ulaştığımız 2 öğrencimiz okula gelmeye başladı. Diğer kalan öğrencilerimizle de görüşmeye gidilecek. 420 öğrencimden 100 öğrencimin ailesi ciddi anlamda eğitim ve öğretime önem veriyor. Geri kalan aileler yeterli ilgi ve alakayı göstermiyor” ifadelerini kullandı.

HAYALLER İÇİN MÜCADELE EDİLMELİ

Var olan hayallere ulaşabilmek için çok çalışmanın gerektiğini dile getiren Keskinkılıç, sözlerini şöyle sürdürdü: “Her bireyin küçük ya da büyük bir hayali vardır. Kişi hayallerinden asla vazgeçmemelidir. Mücadele etmelidir. Elde edilen fırsatı zamanında değerlendirmek lazım. Öğrencilerimizin içinde bulunduğu zaman en güzel zamanlarıdır. Her türlü eğitimi alabilecekleri imkanlara sahipler. Şuan mücadele edip uğraşırlarsa geleceklerini garanti altına alırlar. Velilerin bize destek olmalarını istiyoruz. Bize köstek olmasınlar. Veliler için çocukları ne ifade ediyorsa bizim içinde aynı şekilde. Veliler bize destek verdiği takdirde bizim okulumuzun başarısı daha da artar.”

İLERİYİ GÖREBİLEN BİREYLER YETİŞTİRİLMELİ

Başöğretmen İlkokulu Müdür Yardımcısı Barış Eke ise, yaklaşık 6 aydır okulda bulunduğunu belirterek, 11 yıllık meslek hayatının 5 yılını müdür yardımcılığı yaparak geçirdiğini ifade etti. Okulda dürüst, ahlaklı ve ileriyi görebilen öğrencilerin yetiştirilmesi gerektiğini vurgulayan Eke, “Eğitim süreci sonunda çocukların iyi bir meslek sahibi olması her ailenin ve öğretmenin isteğidir. Bizde eğitmen olarak ülkemize iyi bireyler yetiştirmek adına uğraşıyoruz.  Her öğrencinin konumu aynı değil. Ama bizim tüm öğrencilerimize haklıdan ve emekten yana olmaları gerektiğini anlatmamız gerekiyor” dedi.

HER OKUL AYNI ŞARTLARDA EĞİTİM GÖRMÜŞ OLSAYDI…

Bir okulun başarılı olarak değerlendirilmesini diğer okullarla yapılamayacağını söyleyen Eke, “Okulun başarısı okulun kendi içinde bulunduğu şartları ile ilgili bir durumdur. Her okul aynı şartlarda eğitim görmüş olsaydı bu durumda her okul birbiri ile karşılaştırılabilirdi. Fakat ailelerin sosyo-ekonomik durumları özellikle bu konuda belirleyicidir. Özel ders imkanı alan, okuluna servisle giden ve beslenmesini iyi şartlarda yapan bir öğrenci ile ailesi geçim derdinde olan, evine 20 dakika boyunca yürüyerek gitmek zorunda olan bir öğrenci aynı değildir. Öğrencilerin başarı durumunu okul içerisinde değerlendirmemiz gerekir. Okulumuz öğretmenleri fedakarca çalışıyorlar. Veliler ile iletişim halindeler. Öğretmenlerimiz elinde bulundukları imkanlar dahilinde çalışmaları üst seviyededir” ifadelerini kullandı.

4+4+4 EĞİTİM SİSTEMİ BİR ANDA ÖNÜMÜZE GELDİ

Eke, 4+4+4 eğitim sistemini değerlendirerek, sözlerine şöyle devam etti: “Bu sistem bir anda önümüze geldi. Eğitimcilerin, akademisyenlerin ve bu işe yıllarını vermiş uzmanların görüşü alınmadan hükümet politikası şeklinde düşünülmesinden kaynaklı okullarımızda bu sistemin uygulanması sıkıntı oluşturmuştur. Halende sıkıntılar devam etmekte. Bu sıkıntıların en başında öğrencilerin alışmış olduğu düzenin dışında bir sistemin girmesinden kaynaklı yabancılık çekiliyor. Öğretmenler içerisinde de bir norm sorunu var. Bu anlamda hala sınıf öğretmenlerinin norm fazlası olmaları sıkıntıları devam etmektedir. Norm fazlası olmasa da binlerce öğretmen arkadaşımız seneye hangi okula gideceğim düşüncesinde. Bu yaşanan durumda öğretmenlerin verimliliklerini düşürmüştür. Bu sistemle 2 sene bitti. Ama var olan sıkıntılar bu geçen 2 yıl boyunca giderilemedi. Sıkıntıların giderilemeyişi de sistemin başarısız olduğunu gösterir. Şuanda da 5+3+4 sistemine dönülmeli mi? tartışmaları da bu sebepten ortaya çıktığını düşünüyorum. Toplumun ihtiyacı eğitimin daha kaliteli olma hedefi 4+4+4 eğitim sistemiyle mümkün olmuş olsaydı bu sistemi yukarıdan siyasi bir çerçevede değil de eğitimcilerin bu işi yapan insanların görüşü alınarak uygulanması ve sürdürülmesi gerekirdi. 4+4+4 eğitim sisteminin bir başka boyutu ise eğitim yöneticilerinin tekrardan görevlendirilmesine tekrar devam edilmektedir. Sadece İzmir’de 488 okul müdürü gerekçesiz bir şekilde görevden alınması ve sonrasında yaşanan mağduriyetler devam etmekte.”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.