TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Uluslararası öğrenciler ‘Türkiye’ dedi

T.C. Başbakanlık Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı İzmir Bölge Koordinasyon Ofisi’nin organizasyonuyla gerçekleştirilen Uluslararası Öğrenciler Akademisi İzmir Programı kapsamında ‘Üniversite Uluslaştırma ve Sivil Toplum: Bugünden Geleceğe Bakış’ söyleşisi gerçekleştirildi

Haber Giriş Tarihi: 31.05.2014 06:37
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Uluslararası öğrenciler ‘Türkiye’ dedi

FEYZİ MİRHANOĞLU

Ofis Bölge Koordinatörü Dr. Fırat Yaldız ev sahipliğinde gerçekleşen söyleşiye, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Tuğrul Senger, TRT İzmir Bölge Müdürü Muharrem Acar, Yaşar Üniversitesi Genel Sekreter Yardımcısı Ali Galip Ayvat, Ege Balkan Türkleri Federasyonu Başkanı Hüseyin Kocaman, İKÇܒden Rektör Yardımcısı Prof.Dr. İbrahim Attila Acar, İKÇÜ Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Müdürü Yard.Doç.Dr. Mustafa Soyöz ve İzmir’de öğrenim gören uluslararası öğrenciler de katıldı.

“İKÇÜ BÜYÜK YOL KAT ETTİ”

Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Tancan Uysal, yaptığı sunumda uluslararası öğrenci sayısı bakımından henüz 3. yılında olan İKÇܒnün bu yolda büyük yol kat ettiğini belirterek; son OECD rakamlarına göre uluslararası öğrenci pazarının dünyada giderek önem kazandığına vurgu yaptı. Prof.Dr. Uysal, “İKÇÜ bu yıl kayıt hakkı kazanan uluslararası öğrenciyle birlikte 250 rakamına ulaşacaktır. Ülkemizin 2023 vizyonuna uygun olarak bu doğrultuda katkılar sağlamak için çalışıyoruz. Son OECD rakamlarına göre uluslararası öğrenci pazarının dünyada giderek arttığını görmekteyiz. 2020 yılında 7 milyon öğrenciden 200 milyar dolara ulaşan büyük bir pazar olacağı görülmektedir” diye konuştu.

“TÜRKİYE DAHA ÇOK YOĞUNLAŞMALI”

Türkiye’nin toplam yıllık turizm gelirinin 20 milyar dolar iken, ABD’nin sadece uluslararası öğrenci pazarından yıllık 33 milyar dolar kazandığına dikkat çeken Prof.Dr. Uysal, “Bu pazardan İngiltere 29 milyar dolar,Avustralya 23 milyar dolar, Kanada 17 milyar dolar gelir elde etmektedir. Gerçekten çok büyük bir pazardan söz ediyoruz. Ülkemizin giderek artan bir oranla, 2013 verilerine göre 55 bin uluslararası öğrenciye ulaştığını görmekteyiz Türkiye artık bu perspektiften bakarak değerlendirmelidir. Türkiye’nin jeopolitik konumu göz önüne alındığında bu bölgedeki coğrafya oldukça stratejik konuma sahip. Her ülkeden öğrencinin gelebileceği mesafede bir yerdeyiz. Üzerimize düşen görevi yerine getirdiğimizde daha fazla öğrenciyi ülkemize çekebileceğiz” dedi.

Öğretim üyesi için de Türkiye’nin bir merkez olmaya başladığını kaydeden Prof.Dr. Uysal, “Yurt dışından birçok öğretim üyesi Türkiye’de ders vermek için geri dönüşler yapmaya başladı. Türkiye’deki eğitim kalitesi Bologna süreciyle büyük ivme kazandı” şeklinde konuştu.

EMEKLİ KENTİ İMAJINI KIRMALI

İzmir özelinde önemli değerlendirmelerde bulunan Prof.Dr. Uysal, İzmir’in yaşamını beyni ile kazanan bir kent kimliğine kavuştuğuna dikkat çekti. İKÇÜ Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Uysal, İzmir’in emekli kenti imajından sıyrılması gerektiğini de belirterek; “İzmir’in yaşlı nüfusunun artması nedeniyle oluşan ‘emekli kenti’ imajının kırması gerekmektedir. Bu noktada İzmir Üniversiteler Platformu’nun da yarattığı sinerji ile hem uluslararası öğrenci potansiyelini arttırarak hem de şehir dışından gelen öğrencilerin şehre kazandırarak bu algıyı kırmalıyız. Bu noktada Üniversite-yerel yönetim-STK işbirliğinin artması büyük önem kazanıyor” diye konuştu.

“DIŞ POLİTİKA BÜYÜK KATKI SAĞLADI”

Türkiye'nin son dönemdeki etkin dış politikası sayesinde Balkanlar, Doğu Avrupa, Kafkasya, Orta Asya, Orta Doğu ve Afrika ülkelerindeki soydaş ve akraba topluluklarla ilişkilerinin geliştiğini de söyleyen Prof.Dr. Uysal, “Türkiye, uluslararası ortaklarının, soydaş ve akraba toplulukların refah seviyesini yükseltecek ekonomik, sosyal ve kültürel çalışmalara büyük önem vermekte, kendi kimliklerini ve dillerini muhafaza etmelerini ve gelecek kuşaklara aktarmalarını teşvik etmektedir. Bu olumlu hava, gerek devletler nezdinde yürütülen ilişkilerde, gerek üniversiteler ve STK'lar aracılığıyla gerçekleştirilen etkinliklerde kendini çok daha net bir şekilde göstermektedir. Uluslararası öğrencilerin sivil toplum çalışmalarında yer almasının önemi çok büyüktür. Uluslararası öğrenciler temalı sivil toplum çalışmaları öğrencilerimize, kendi ülkelerinde yeni STK'lar kurmalarına ve gelecekte Türkiye ile irtibatın sağlanmalarına olanak sağlayacaktır” şeklinde konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.