TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kanserde beslenmenin önemi büyük!

Ege Onkoloji Günleri etkinlikleri kapsamında  Muhiddin Erel Amfisi’nde “Kanserde Beslenme ve Destek Tedavileri“ sempozyumunda “Kanser Hastalarının Beslenme ve Bakımı” konulu panel düzenlendi

Haber Giriş Tarihi: 09.04.2015 08:03
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Kanserde beslenmenin önemi büyük!

Moderatörlüğünü Dr. Erhan Gökmen ve Dr. Aziz Karaoğlu’nun yaptığı panele çok sayıda dinleyici katıldı. Panele; Dr. Mehmet Kantar, Dr. Senem Alanyalı, Dyt. Uzmanı Derya Hopancı Bıçaklı ve Dr. Figen Okçin konuşmacı olarak katıldı. Başlıklar halinde düzenlenen panelde ilk olarak “Pediatrik Onkoloji Hastalarının Beslenmesi ve Bakımı” konulu sunumu yapan Dr. Mehmet Kantar,  kanser tedavisi gören çocuklarda en sık emasyonel, ağrı,  yorgunluk ve beslenme gibi sorunlarla karşı karşıya kaldıklarını söyledi. Kötü beslenen çocuklarda kanser tedavisi sırasındaki gözlemlerini aktaran Dr. Kantar, her kanser tedavisi gören çocuğun malnütriyon ile karşı karşıya kalma gibi bir durumun söz konusu olmadığını söyledi. Kanser tedavisi gören kişilerde besin tercihinde değişikliklerin olduğunu ifade eden Dr. Kantar, “Anneler; çocuklarının tuzlu, baharatlı, ekşi besinleri tercih ettiği gözlemliyorlar. Çocuğu hastanede tedavi gören annelerin yüzde 85’i hastanede yemek pişiriyor.  Özellikle çocuklar yumurta ve tatlı yemeyi sevmiyorlar" dedi.

KAFEİNDEN UZAK DURUN

“Radyoterapi Uygulanan Hastaların Beslenmesi ve Bakımı" sunumunu ise Dr. Senem Alanyalı yaptı.  Dr. Alanyalı,  radyoterapi x ışınları ile tümörü hızlı bölünen hücreler radyasyonda daha çok etkilenir. Tedavi sırasında dişlerin düzenli olarak fırçalanması, tuzlu ve karbonatlı gargara ile düzenli bakımı yapılması gerektiğine işaret eden Dr. Alanyalı,  tedavi sırasında sulu yemeklerin tercih edilmesi gerektiğini söyledi.  Dr. Alanyalı, “Kanser tedavisinde yüksek asit ve tuzlu maddelerden kaçınılmalıdır. Alkol, sigara ve kafeinden uzak durmalıdır" diye konuştu.

OBEZİTE AVANTAJ

“Kemoterapi uygulanan hastaların Medikal beslenme tedavisi ve bakımı” adlı sunumu Dyt. Uzmanı Derya Hopancı Bıçaklı yaptı. Hopancı, “Obezite normal durumlarda karşı çıktığımız bir sorun olurken kanser hastalarında bir avantaj olarak görüldüğü söylenebilir. Obez hastalarda kaşeksi daha yavaş geliştiği için kilo kaybında obezite bizim için olumlu bir katkı sağlayabiliyor.  Oral beslenme ve diyet eğitimi kanser hastalarında çok büyük öneme sahip. Hastalarda ‘dil körlüğü’ denilen tat algısında çeşitli değişiklikler meydana geliyor. Ekşiyi tatlı gibi algılayabiliyorlar. Bazen de tat algısı tamamen kayboluyor. Bu sebeple hastalarda beslenmeye karşı isteksizlik oluşuyor. Hastalarda oluşan bu isteksizliği gidermek için; ağız hijyenine çok dikkat edilmeli, ağrılarının dindirilmesi gerekli, ağızdaki yaralar sebebiyle pipet kullanılmalı, sulu gıdalara ağırlık verilmeli ve psikolojik destek ihmal edilmemelidir. Beslenme ürünleri hakkında hasta ve hasta yakınlarına yeterli bilgilendirme yapılmalı, kilo kaybı kontrol altında tutulmalıdır” dedi.

TAZE MEYVE ÖNEMLİ

Yrd.Doç.Dr. Figen Okçin ise, “Kanser hastası bireylerde beslenme ve hemşirelik yaklaşımları” adlı sunumu gerçekleştirdi. Kanserli hastalardaki aşırı kilo kaybına dikkat çeken Dr. Okçin, hastaların aile ve arkadaşlarıyla yemeğe teşvik edilmesi gerektiğini vurguladı. Dr. Okçin, “Plastik çatal, kaşık  metalik tat hissetmemek için tercih edilmelidir. Etlerin soslu hazırlanması, baharatların kullanılması, soğan, sarımsak kullanılması önemlidir. Taze yoğurt veya dondurmanın içine taze meyve parçaları eklenmesi önemlidir. Kavun, karpuz gibi meyvelerin serin tüketilmesi önerilir” diye konuştu. (Ege Ajans)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.