TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Murathan: TOKİ evleri tahliye edilmeli

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Alim Murathan, Çiğli Evka-5 konutlarında oluşan heyelan ile ilgili düzenlediği basın toplantısında bölgenin çok ciddi risk altında olduğunu belirterek, “Tedbir olarak konutlarda yaşayanlar TOKİ tarafından biran önce tahliye edilip, güvenli alanlara yerleştirilmesi gerekir” dedi

Haber Giriş Tarihi: 09.05.2015 09:02
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com

ÖZKAN PEKÇALIŞKAN

İzmir’in Çiğli İlçesi Evka-5 Mahallesi’nde, Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından yapılan binaların ve TOKİ İlköğretim Okulu’nun da bulunduğu 100 dönümlük alanda heyelan görülmesi ile ilgili olarak TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Alim MURATHAN, odada bu konuyla ilgili bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Murathan, kendisinin açıklama yaptıktan sonra TOKİ’nin Başkan Yardımcısı Ahmet Şahin’in bir açıklama yaparak “endişelenecek bir durum yok” sözünü eleştirerek, “’Ben inşaat mühendisiyim gittim yerinde incelemeler yaptım’ diyor ‘endişelenecek durum yok’ diyor. Şimdi bakın 2011 yılında ilk heyelan olmuş aradan 4 yıl geçmiş aşırı yağışlardan dolayı ondan çok daha büyük bir heyelan gerçekleşmiştir. Bu Türkiye’de değil Avrupa’nın herhangi bir yerinde olmuş olsaydı ne olurdu oradaki bütün vatandaşlar tahliye edilirdi. Güvenli alanlara devlet tarafından yerleştirilirdi. Daha sonra bu alanın da güvenli hale gelmesi için mühendislik çalışmaları yapılırdı. Şimdi ne yapılıyor. Sayın Başkan Yardımcısı diyor ki ‘endişelenecek durum yok.’ Ama AFAD bunu söylemiyor 7 apartmana tebliğ yapmış ‘can güvenliğiniz açısından buraları tehlikeli’ demiş ‘bu konutları boşaltın’ demiş. Biz diyoruz ki burada oturan vatandaşların psikolojisini düşünebiliyor musunuz? Evinde, yolda çatlaklar var. Diyorlar ki her gün gözle görülür şekilde açıldığını görüyoruz bırakın mühendislik boyutunu sadece bölge vatandaşlarının tedirginliğini göz önüne alarak bu bölgenin boşaltılması gerekir” diye konuştu.

“BÖLGE, JEOTEKNİK ETÜT YAPILMADAN İMARA AÇILDI”

Murathan, onaylı jeolojik jeoteknik etüt çalışma olmadan bölgenin imara açıldığını belirterek, “Eğer etkin bir kamusal denetim olsaydı yapı denetim şirketlerinde jeoloji mühendisleri olsa yapılar zemin denetlenecekti. Güvenli alan olup olmadığı belirlenecekti. Bir yere TOKİ yapı yapıyor bu yapının deprem güvenliğine göre denetlenmesi gerekir” dedi.

“BURASI DOĞAL HEYELAN BÖLGESİ”

Jeoteknik Komisyon Başkanı Hakkı Batur Demiray ise buradaki zeminin genel olarak gevşek bir zemin olduğunu belirterek,  “Burası bir doğal heyelan bölgesi. Burada oturan vatandaşın temiz ve pis suyu zeminin içine giriyor. Bu sular heyelanın hızını artırıyor o yüzden buradaki binaların acilen boşaltılması gerekir. Burada oturan vatandaşlar temiz ve pis sularıyla kendi hayatlarını riske atıyorlar. Bu yüzden buranın acilen boşaltılması gerekir. Her 1 saatte bir burada vidanjörler geliyor ve bütün hat kırıldığı için buranın pis sularını çekiyor. Düşünün peki o bir saat aralıkta vatandaşların hepsi tuvalete girdi sifon çekti ya da bulaşıkları yıkadı. O bir saat aralığında 4 konutun pis suyu zemine bir anda kayar. Heyelanın bir numaralı faktörü sudur” dedi.

“BU KADAR KISA SÜREDE VERİLEN RAPORA GÜVENMEM”

Son olarak Murathan, kendisinin bu kadar kısa süre içinde verilecek hiçbir rapora ikna olmayacağını belirterek, “İTÜ geldi 2 gün içinde rapor hazırladı verdi olmaz.  Buranın izlenmesi gerekiyor. Bizim önerimiz ne, bir yağış dönemi geçmeden bu alanda oturulmayıp izlenmesi gerekiyor. Bir çalışma yapılmalı bu çalışmaları çok yakından izleyeceğiz eksik varsa belirteceğiz bize düşen sorumluluk budur” diye konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.