TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İzmir’i kalkındırma hedefiyle yola çıktık

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İzmir Kalkınma Ajansı tarafından planlanan “Kent Koleji Projesi”nin tanıtım toplantısı gerçekleşti

Haber Giriş Tarihi: 28.04.2015 08:05
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
İzmir’i kalkındırma hedefiyle yola çıktık

ANIL YIKGEÇ

Nitelikli işgücü sorununun çözümüne yönelik olarak İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) tarafından planlanan “Kent Koleji Projesi”nin tanıtım toplantısı gerçekleşti.

Projenin amacı, İzmir’in sürdürülebilir ekonomik kalkınması ve uzun vadede rekabet gücünün artırılması; ekonomik üretkenliğin arttırılmasını ve İzmir’deki ekonominin ihtiyaç duyduğu ve duyacağı insan kaynaklarının geliştirilmesidir. İzmir Kalkınma Ajansı tarafından finanse edilen İzmir Büyükşehir Belediyesi ‘İzmir Kent Koleji Projesi’ ile kentin iş gücü piyasasının geliştirilmesinde etkili olan kurum ve kuruluşların dâhil olduğu yönetişim mekanizmaları oluşturulacak, yerel ekonomi ve iş gücü piyasası analizleri gerçekleştirilerek detaylı saha araştırmaları ve analizler yapılacaktır.

İZMİR TARİH BOYUNCA ÖNEMLİ OLMUŞTUR

İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Dr. Sırrı Aydoğan, İzmir’de 2004’da Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile birlikte yerelde kalkınma hedefiyle ilk defa yola çıkarak ara eleman ve kaliteli eleman yetiştirme ile ilgili Avrupa Birliği Projeleri’ne başladıklarını ifade etti. İzmir, tarih boyunca önemli şehirlerden biri olduğuna vurgu yapan Aydoğan, “İzmir, tarih boyunca önemli şehirlerinde biri olmuştur. Birçok vizyonu, misyonu olmuş. Liman, ihracat, tarım kenti olmuş. Biz İzmir’i kalkınma hedefiyle yola çıktık” dedi.

1950’li yıllarda gelecek kaygısı olmadığını şimdi ise vahşi bir kapitalizm söz konusu olduğunu belirten Aydoğan, “Bizim zamanımızda gelecek kaygısı yoktu. Memur çocukları okur memur olur ya da sektörlerde çalışırlardı. Esnaf çocukları okuyabilen okur, okuyamayan babasının işini devam ettirirdi. Çok fazla şeyimiz yoktu ama mutluluk vardı. Yarını düşünmüyorsun. Şimdi öyle değil, büyük rekabet var. Vahşi bir kapitalizm, küçük esnafı ezmeye çalışan bir sermaye var. Ülkenin kalkınması fazlasını ve kalitesini üretmekle olur. Türkiye’de bunları yapabilecek maden, ulaşım, tarım vb. çok şey var. Biz de eleman eksik. Hangi sektörde olursa olsun işini iyi yapan elemanlar lazım. Biz önce meslek edindirme kurslarımız başladı. Bugün nitelikli işgücü sorununun çözümüne yönelik olarak ‘Kent Koleji Projesi’ne kadar geldik. Yüzlerce, binlerce gencimizi, kadınımızı meslek sahibi yapacağız. Sanayimizi, esnafımızı rahatlatacağız. Ülkeyi böyle kalkındıracağız” diye konuştu.

İŞSİZLİĞİN PANZEHİRİ ESNAF VE SANATKARLARDIR

İzmir Esnaf Sanatkar Birliği Odası Başkanı ve İzmir Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Üyesi Zekeriya Mutlu, İzmir Esnaf Sanatkar Birliği Odası Başkanı, İzmir Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Üyesi ve proje ortağı olarak üç tane kimlikle geldiğini belirtti. “Kent Koleji Projesi”nin tanıtımı için toplandıklarını ve bu üç kimlikle proje hakkında söyleyecekleri olduğunu ifade etti. İşsizliğin bütün dünyanın sorunu olduğuna dikkat çeken Mutlu, “İşsizlik sadece İzmir’in Türkiye’nin değil, dünyanın sorunu. İşsizlik sorununu çözebilmek için bilim adamları çalışıyor. İşsizlik demek, mutsuzluk demek. İşsizlik ne kadar azalırsa mutluluk o kadar artıyor. Bütün yetkililerin ve herkesin elinden geldiğince bu sorunu halletmek için uğraşması lazım. Bir esnaf olarak şunu söylüyorum; bir aileyi düşünün. Kahvaltı yapıyorlar ve birbirlerine iyi günler diliyorlar. Anne, baba sofradan kalkıp işe gidecek. Eğer çocuklar işsizse lokmalar insanların boğazında düğümleniyor. Proje ortağı olarak da şuna dikkat çekmek istiyorum; projede talep edilen iş ile aranılan işi çakıştırmak önemli. Eleman arayan ile iş arayanla buluşturmak da güçlük çekiyoruz. ‘Ben her işi yaparım’ devri bitti. İş arayan birçok vatandaşımız bize başvuruyor. ‘Oğlum, kızım işsiz’ diyor. ‘Ne iş yapar?’ diyorum. ‘Her işi yapar.’ Benden sanayide elektrikçi, koltuk döşemeci, dönerci istiyorlar. Ben seni şuraya yollayayım diyorum. ‘Hayır’ diyor. Neden diye soruyorum. ‘Ben sanayide çalışmak istemiyorum. Akşama kadar yoruluyor. Ağır iş, üstün başın kirleniyor’ diyor. Ne yapabilirim senin için diyorum. ‘Kafede garson arıyorlarmış. Beni oraya göndersene’ diyor. İnsanlara meslek eğitimi vererek düzeltmemiz lazım. Türkiye’deki işsizliğin panzehiri esnaf ve sanatkarlardır. Bu söylediğimi sakın unutmayın. Türkiye’de istihdamın yüzde 75’ine yakınını esnaflar, sanatkarlar çalıştırıyorlar. O yüzden esnaf ve sanatkarların daha çok girişimciliğe, daha çok işyeri açmaya haklarının devam ettirerek çoğalmalarına ihtiyaç var” dedi.

Proje kapsamında kentimizin ihtiyaç duyduğu öncelikli beş meslek grubu belirlenecek bu meslek gruplarına yönelik bilimsel eğitimler verilecektir. Yenilikçi yaklaşımların geliştirilmesi amacıyla oluşturulacak Fabrikasyon Laboratuarı ile teknik personel eğitimleri verilecektir. 24 aylık bir süreyi kapsayan Kent Koleji Projemizin uygun maliyeti, 3.105.970,19 TL’dir. Bu maliyetin %75’lik bölümünü kapsayan 2.329.477,64 TL’lik bölümü İzmir Kalkınma Ajansı tarafından karşılanmaktadır. Proje uygun maliyetinin kalan 776.492,55 TL'lik bölümü ise İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılanacaktır.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin liderliğinde yürütülecek Kent Koleji Projesi’nin ortakları;

•             Yaşar Üniversitesi AR-GE ve Uygulama Merkezi (YAGEM),

•             Ege Üniversitesi Güneş Enerji Enstitüsü (EÜGÜEE),

•             Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO),

•             İzmir Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (İESOB).

İzmir ilinde istihdam konusunda karar verici konumunda olan ve projenin iştirakçisi kuruluşlar ise;

•             Çalışma ve İş Kurumu İzmir İl Müdürlüğü (İzmir İŞKUR),

•             Ege Üniversitesi Ege Meslek Yüksekokulu (EÜ EMYO),

•             Türkiye Genç İş Adamları Demeği Ege Şubesi (TÜGİAD),

•             Ege Serbest Bölge Kurucu ve İşleticisi (ESBAŞ)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.