TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kerry: Türkiye’nin cömertliğine minnettarız

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'i kabul etti. Çankaya Köşkü'nde basına kapalı olarak gerçekleştirilen görüşme 2.5 saat sürdü

Haber Giriş Tarihi: 14.09.2014 12:44
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Kerry: Türkiye’nin cömertliğine minnettarız

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'i kabul etti. Çankaya Köşkü'nde basına kapalı olarak gerçekleştirilen görüşme 2.5 saat sürdü

Cumhurbaşkanı Erdoğan, çalışma ziyareti kapsamında özel uçakla Ankara'ya gelen ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'i Çankaya Köşkü'nde kabul etti. Basına kapalı gerçekleşen kabulde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ile ABD'nin Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı olarak göreve başlayan ABD'nin eski Ankara Büyükelçisi Ross Wilson da yer aldı. Görüşmede, Suriye ve Irak'ta etkisini artıran terör örgütü IŞİD'e karşı oluşturulacak koalisyonda Türkiye'nin ne gibi bir rol üstleneceği konusu ele alındı. Yaklaşık 2.5 saat süren görüşme sona erdi. 

GÖRÜŞMENİN DETAYLARI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'i kabulünde ikili ilişkilerin yanı sıra bölgesel gelişmelerin de ele alındığı bilgisi edinildi. Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından alınan bilgiye göre, Çankaya Köşkü'ndeki kabul sırasında Türkiye ve ABD'nin bölgedeki tüm terör örgütlerine karşı bugüne kadar olduğu gibi önümüzdeki süreçte de ortak mücadele edecekleri vurgulandı. Türkiye ve ABD'nin bu çerçevede istihbarat paylaşımına, Suriye muhalefetine lojistik destek ve insani yardıma devam etmeleri konularının da bir kez daha teyit edildiği öğrenildi.

KERRY: MİNNETTARIZ

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Türkiye’nin IŞİD tehdidini yok etmek için kurulan koalisyon içerisinde pek çok rolü üstlenebileceğini belirterek, bu rolün belirlenmesi için askeri ve diğer uzmanlarla çalışacaklarını söyledi.  ABD Dışişleri Bakanı Kerry, Ankara’da gerçekleştirdiği temasların ardından ABD Büyükelçiliği'nde basına açıklamalarda bulundu. Irak ve Suriye’de, dolayısıyla Türkiye sınırında ciddi problemler yaşandığını dile getiren Kerry, Türkiye’ye gelen mültecilerin sayılarının ve Türkiye’nin rolünün son derece kritik olduğunu ifade etti. Türkiye ile ABD’nin esaslı bir ortaklık içerisinde olduğunu belirten Kerry, Türkiye’nin bütün bölgenin güvenliği ve istikrarının sağlanmasında kilit bir rol oynadığını anlattı.

“TÜRKİYE’NİN CÖMERTLİĞİNE MİNNETTARIZ”

Suriye ve Irak’taki krizlerin olumsuz etkisini Türkiye kadar hisseden çok az ülke olduğuna dikkat çeken ABD Dışişleri Bakanı Kerry, şöyle konuştu: “2011’den beri Türkiye kapılarını 1,3 milyon Suriyeli mülteciye açtı. Bundan daha yakın bir zamanda da IŞİD’den kaçan çok sayıda Iraklı mülteci ülkeye giriş yaptı.” Kerry, ABD’nin ve uluslararası toplumun Türkiye’nin bu mültecilere kalacak yer, bakım ve gıda sağlanmasındaki cömertliğinden ötürü minnettar olduğunu vurguladı. Kendilerini, evlerinden olan mültecilere yardım etmeye adadıklarını aktaran Kerry, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu insanlara önemli miktarlarda insani yardım sağladık ve bugün şimdiye kadar sağladığımız 2,9 milyar dolara 500 milyon dolar daha ekleyeceğimizi duyurmaktan gurur duyuyorum. Bu miktarın 50 milyon doları Türkiye’nin insani yardım sağlamasına destek sağlamak üzere Türkiye’ye gönderilecek.” Açıklanan miktarın şimdiye kadar ABD tarafından yapılan en büyük yardım dilimi olduğunun altını çizen Kerry, bunun sebebinin, yaşanan krizin yakın tarihteki en büyük insani kriz olması olduğunu dile getirdi. Ancak Kerry, ABD’den yapılan bu yüksek miktarlı yardıma rağmen Suriye’nin insani krizinin halen mali olarak yeterince desteklenmediğini kaydetti. Kerry, önümüzdeki günlerde New York’ta gerçekleşecek BM Genel Kurulu toplantıları ve ekim ayında Kuveyt’te gerçekleştirilecek Suriye donörler konferansı ile diğer ulusların da bu krize yardım eli uzatacaklarından umutlu olduğunu belirtti.

Yaptığı görüşmelerde ABD’nin Türkiye’nin güvenliği, egemenliği ve toprak bütünlüğüne olan sorumluluklarının da görüşüldüğünü ifade eden ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, IŞİD’in Türkiye’nin güvenliği ile bütün bölge ve daha da ötesinin güvenliğine en büyük tehdidi oluşturduğu üzerinde hemfikir olunduğunu aktararak, ABD’nin, uluslararası ortaklardan oluşan en geniş koalisyon ile birlikte çalışarak IŞİD tehdidini tamamıyla yok etmeye olan bağlılığını dile getirdi.

“ÇALIŞACAĞIZ”

ABD ile Türkiye’nin koalisyon içerisindeki ilişkisinden bahseden Kerry, sözlerine şöyle devam etti: “Türkiye ve ABD, her türlü terörizm de dahil olmak üzere bölgedeki herhangi bir soruna karşı birlikte hareket edecek. Türkiye’nin, koalisyon içerisinde IŞİD tehdidini yok etme çabalarına yardım edebileceği pek çok yol var. Bu sebeple askeri ve diğer uzmanlarımızla görüşmelerimizi sürdürerek Türkiye’nin rolünü belirlemek için çalışmalarda bulunacağız.”

Kerry, bölgede barış, güvenlik ve istikrarı sağlamak için Türkiye ve diğer ülkelerin yanı sıra dünyanın geri kalanıyla çalışmayı sürdürmeyi istediklerini belirterek sözlerini şöyle tamamladı: “Özellikle IŞİD tehdidini indirgemek ve nihai olarak yok etmek adına her ülkenin diğerleriyle uyum içerisinde atacağı adımların önümüzdeki günlerde belirlenmesi ve son halinin verilmesini dört gözle bekliyoruz.” (İHA/ANKARA)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.