TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bu zehir tedavi ediyor

Zehri, kanser ve birçok hastalığın tedavisinde kullanılan 'Balon Balığı', eti yendiğinde ise kısa sürede ölüme neden oluyor

Haber Giriş Tarihi: 21.06.2014 06:54
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Bu zehir tedavi ediyor

Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Hidrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Akdeniz Koruma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Yrd.Doç.Dr. İnci Tüney, Balon Balığı’nın 200 gram etinin tüketilmesinin insanlarda ölümcül olduğunu belirtti. Tüney, aynı balığın kanserde etkili bir ağrı kesici olarak da kullanılabildiğini ifade etti.

17 DAKİKADA ÖLDÜRÜYOR

Balıkçıların ‘Denizin Şeytanı’ olarak isimlendirdikleri Lsceleratus’un 200 gram etinin tüketilmesinin insanlarda ölümcül olduğu belirten Yrd.Doç.Dr. İnci Tüney, “Ölüm, genellikle balığın tüketilmesinden sonra 6-24 saat içerisinde gözlenmektedir. 17 dakika sonrasında ölümün gerçekleştiği vakalar da görülmüştür. Bu toksin için minimum letal doz, 50 kg bir insan için 2 mg’dır. Toksinin vücuttan atılması için belirli bir tedavi yoktur. Herhangi bir antidot ya da antitoksin de bulunmamaktadır. Vücut kendisini detoksifiye edene kadar suni respiration yapılır. Çünkü ölüm nedeni respiratoral kas paralizidir” diye konuştu.

ZEHRİ KANSERE KARŞI KULLANILIYOR

“Lsceleratus’un bilinen tek faydalı özelliği ise içerdiği toksinin bir kaç yıldır farmakolojik alanda kullanımıdır” diyen Yrd.Doç.Dr. İnci Tüney, “TTX, sodium kanalı bloklayıcısı olduğu için nörofizyoloji alanında büyük öneme sahiptir. Türün, kanser hastalarında etkili bir ağrı kesici olarak kullanılabileceği yapılan çalışmalarda gösterilmiştir. Sodyum kanallarını hızlı bir şekilde bloke ettiği için kardiyak aritmi, migren, romatizma, nevralji, eroin yoksunluğu tedavilerinde kullanılabilirliği kanıtlanmıştır” diye konuştu. Öte yandan; deniz canlılarının türlerini yok ederek balıkçılara da büyük zararlar veren Balon balıklarının 2011-2012 yılı içinde balıkçılara verdiği zararın yaklaşık 6 milyon lira olduğunu belirtti. (İHA/İZMİR)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.