TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Grip salgınının sonuna geldik

İzmir Tabip Odası’nda sürmekte olan grip salgını ile ilgili basın toplantısı yapıldı. Toplantıda açıklamayı Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Candan Çiçek yaptı. Çiçek açıklamasında endişe ve paniğe gerek olmadığını belirterek havanın ısınması ile birlikte salgının sona ermesini beklediklerini söyledi

Haber Giriş Tarihi: 28.03.2015 07:39
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Grip salgınının sonuna geldik

ÖZKAN PEKÇALIŞKAN

İzmir Tabip Odası son dönemde artan grip salgını hakkında açıklama yaptı. İzmir Tabip Odası’nda gerçekleştirilen açıklamayı Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Candan Çiçek yaptı. Tüm dünyada her yıl inflüenza virüslarına bağlı salgınlar oluştuğunu belirten Çiçek, “Grip vakaları ve influenza virüsünün özellikleri haftalık olarak değerlendirilir ve elde edilen veriler eş zamanlı olarak Dünya Sağlık Örgütü ile paylaşılır. Tüm dünya ülkelerinden elde edilen bu veriler DSÖ tarafından haftalık olarak yayımlanır. 2014/2015 grip sezonunda, insanlarda 3 adet influenza virüsü dolaşımda bulunmaktadır. Bunlar: İnfluenza A virüsü, H3N2 tipi, İnfluenza A virüsü, HlNlpdm09 tipi, İnfluenza B virüsü'dür. Genel olarak, kuzey yarım kürede İnfluenza A (H3N2) baskın olmakla birlikte; Afrika, Asya ve Güney Avrupa' da bazı ülkelerde İnfluenza A (HlNlpdm) aktivitesinde artış bildirilmiştir. Yılın 12. haftası (9-15 Mart) raporuna göre, Avrupa' da influenza etkinliği çoğu ülkede pik (tepe) dönemini geçmiştir. 45 ülkenin 28' inde orta düzeylerdedir” dedi.

“DAHA SAĞLIKLI BİLGİ İÇİN SAĞLIK BAKANLIĞI’NIN AÇIKLAMASI BEKLENMELİ”

Çiçek, gribin her yıl tüm dünyada salgınlara neden olduğunu ve bu salgınlarda erişkinlerde atak hızının yüzde 5- 10, çocuklarda yüzde 20-30 dolayında olduğunu belirterek, “Salgınlar sırasında 3-5 milyon kişide ağır hastalık tablosunun ortaya çıktığı ve yaklaşık 250.000-500.000 arasında kişinin ölümüne neden olduğu tahmin edilmektedir. Gelişmiş ülkelerde ölümlerin çoğu 65 yaş üzeri ve kronik hastalığı olanlarda görülmektedir. HİNİ pdm virüsünün 2009 pandemisinde olduğu gibi genç erişkinlerde daha fazla ölümlere neden olduğu öne sürülmektedir. Daha sağlıklı bilgi için Sağlık Bakanlığı tarafından yapılacak açıklamalar beklenmelidir” diye konuştu.

“KİŞİSEL HİJYENE ÖNEM VERİLMELİ”

Hastalıktan korunmak için halkımızın öncelikle kişisel hijyen önlemlerine mutlaka önem vermelerinin altını çizen Çiçek,  “Mesela bir metroya otobüse bindiğimiz zaman eve girer girmez ellerimizi yıkamamız gerekir. Çünkü bu grip virüsü solunum yoluyla bulaşan bir virüstür. Kalabalık yerlerde dolaştığımız zaman içimizden bir kişi bile gripli olsa bütün virüs havada asılı kalıyor. Solunum yoluyla biz bunu alabiliyoruz. Solunum yoluyla alabildiğimiz gibi bu virüs yüzeylere de düşüyor. Buralarda 8 saat kadar canlı kalabilme özelliğine sahiptir. O yüzen sürekli sık sık el yıkamayı öneriyoruz. Eğer kişi hasta ise kendini iyi hissetmiyorsa hapşırık öksürük gibi sürekli etrafa enfeksiyon saçıyorsa evde kalmasını öneriyoruz. Evde kalamayıp illa çalışmak zorunda ise cerrahi maske ile dolaşmasını tavsiye ediyoruz. Bunun dışında kişilerin yanında her zaman mendil bulunamayabiliyor. Hapşırığımızı tutmamız gerekiyor. Ele hapşırmayıp kolumuza veya üstümüze hapşırmalıyız. O zaman eller sağlam kalıyor. Hiç olmazsa hastalığın bulaşıcılığını yarı yarıya önleyebiliyoruz” dedi.

“AŞI YAPILMASINI ÖNERİYORUZ”

Gripten korunmak için aşılanmayı önerdiklerini belirten Çiçek, “Ama herkese değil riskli gruplara aşı olmalarını öneriyoruz. Herkesin aşılanmasını önermiyoruz. Kişinin kronik bir hastalığı varsa mutlaka aşı olmasını öneriyoruz. Birde yaş gruplarına göre aşı olmalarını öneriyoruz. 65 yaşın üzerindeki herkes ve 6 ay ile 2 yaş arasındaki bütün çocukların aşı olması öneriliyor. Bunun dışında bütün sağlık personelinin aşı olması da öneriliyor” diye konuştu.

“SALGINDA SONA GELDİĞİMİZİ DÜŞÜNÜYORUM”

Çiçek, gribin ciddi bir hastalık olduğunu her zaman aklımızdan çıkarmamamız gerektiğini belirterek, “Artık grip salgınında sona geldiğimizi düşünüyorum. Sadece İzmir’de iki hafta uzadığını düşünüyorum. Salgında bu haftayı son olarak görüyorum. Havaların ısınması ile birlikte salgının son bulmasını bekliyorum. Gribin her yıl tepemizde olduğu gerçeğini hiçbir zaman aklımızdan çıkarmamalıyız” dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.