TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Mahallenin KOAH isyanı

Bugün Bornova’daki adresimiz Gürpınar mahallesi. Pınarbaşı’nın en eski mahallesi olan Gürpınar’ın muhtarı ise Osman Özdemir. Osman Özdemir’in İlk dönem muhtarlığını yapmakta olduğu mahallenin sorunları ise oldukça fazla. En önemli sorunları ise mıcır ocağının mahalleye çok yakın olması. Mıcır fabrikasından dolayı çok sayıda vatandaşın koah hastalığına yakalandığını iddia eden Özdemir, “Yoğun miktarda dinamit kullanılıyor ve patlamadan sonra çocuklar deprem oluyor diye kapıya koşuyorlar” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 12.02.2015 09:03
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Mahallenin KOAH isyanı

Bugün Bornova’daki adresimiz Gürpınar mahallesi. Pınarbaşı’nın en eski mahallesi olan Gürpınar’ın muhtarı ise Osman Özdemir. Osman Özdemir’in İlk dönem muhtarlığını yapmakta olduğu mahallenin sorunları ise oldukça fazla. En önemli sorunları ise mıcır ocağının mahalleye çok yakın olması. Mıcır fabrikasından dolayı çok sayıda vatandaşın koah hastalığına yakalandığını iddia eden Özdemir, “Yoğun miktarda dinamit kullanılıyor ve patlamadan sonra çocuklar deprem oluyor diye kapıya koşuyorlar” dedi. Mahalle sakinleri sadece bu sorunla değil bunun dışında okul, yol ve yüksek gerilim hattı gibi problemlerle mücadele vermekteler

TANER UYANIKER

Bornova’daki mahalle gezilerimiz devam ediyor. Bugün Gürpınar Mahallesi’ndeyiz. Mahallemizin muhtarı ilk dönemini yapmakta olan Osman Özdemir. Mahallemizin tarihi çok eskilere dayanıyor. İlk olarak Rumların yerleşim yeri olan mahalle zamanla Türkiye’nin dört bir tarafından gelen vatandaşlarla görünümünü değiştirmiş. İzmir’in genelinde olduğu gibi burada da çarpık kentleşme ve dar sokaklar bulunmakta. Mahallenin en büyük sorunu ise mıcır ocağından dolayı yaşandığını düşüdükleri hastalıklar. Koah hastalığına 250 kişinin yakalandığını söyleyen Özdemir bu sayının daha fazla olduğunu bazı vatandaşlarının çekindikleri için hastalıklarını belirtmediklerini söylüyor. Mahalle sakinleri sadece bu sorunla değil bunun dışında okul, yol ve yüksek gerilim hattı gibi problemlerle mücadele vermekteler.

Mahalle hakkında bilgi alabilir miyiz?

Mahallemiz Pınarbaşı’nın en eski mahallelerinden birsidir. İlk olarak Rumların bulunduğu bir mahalledir. Mahallemizde 2 ilkokul, 1 sağlık ocağı ve 2. Ayakkabıcılar Sitesi bulunmaktadır. Ayrıca mahallemiz 5. Sanayi’ye oldukça yakındır.

KOAH HASTALIĞI YOĞUN YAŞANIYOR

Mahallenin sorunları neler?

Mahallemizin en büyük sorunu mıcır ocağının mahallemize çok yakın olmasıdır. Mıcır ocağı mahallemize 500 metre yakınlıkta bulunmaktadır. Daha önce 2 kilometre olması gerektiğini içeren kanunda değişiklik yapılarak bu 500 metreye düşürüldü. Mıcır ocağının bu kadar yakın olması nedeniyle mahallemizde çok sayıda kişi koah hastalığına yakalanmıştır. Şu an elimizde resmi olarak 250 tane bu hastalığa yakalanan kişi sayısı vardır. Sayı bundan daha fazladır. Bazı vatandaşlar çekindikleri için bu hastalıklarını bize söylememektedir. Mıcır ocağından çıkan toz bulutu mahallemizin üzerini kaplamaktadır. Bu toz bulutu mahalle sakinlerinin sağlıklarını her gün tehdit etmektedir. Birde mıcır ocaklarında patlatılan dinamitler nedeniyle evlerimiz deprem oluyor gibi sallanıyor. Çocuklar deprem olduğunu sanarak kapılara koşuyorlar. Bu durum çocukların psikolojisini olumsuz etkilemektedir. Okulda yer alan öğretmenler bu konu hakkında bize şikayetlerini söyledi. Onlarda bu durumdan rahatsızlar.

“VALİLİK BİR ÇALIŞMA YAPMIYOR”

Biz mahalleli olarak 15 bin imza toplayıp 3 ay önce valiliğe sunduk. Onlarda bu durumu istemediklerini belirtmelerine rağmen bir çalışma olmadı. Bu tür işletmelerin ruhsat yetkisi valilikte bulunmaktadır onların bir çalışma yürütmeleri gerekiyor. Mıcır ocağı nedeniyle hastalığa yakalanan vatandaşların doktor raporlarını da aynı zamanda valiliğe sunduk. Bu mıcır ocağını belediyede denetliyor sağ olsunlar kuru kırımı kaldırıp sulu kırıma geçilmesini sağlayarak toz oranı azaltıldı. Bu konu hakkında son kez şunu söyleyebilirim biz mıcır ocağını kesinlikle mahallemizde istemiyoruz.

BİR DE YÜKSEK GERİLİM HATTI VAR

Mahallemizin bir diğer sorunu ise yüksek gerilim hattının mahallemizde geçmesidir. Biz bu yüksek gerilim hattının mahallemizden taşınmasını istiyoruz. Bu yüksek gerilim hattının bulunması mahalle sakinlerinin sağlıklarını tehdit etmektedir. Bunun dışında mahallemizde yoğun bir trafik sorunu yaşıyoruz. Sanayi alanlarına yakın olmamız nedeniyle iş çıkış saatlerinde yoğun bir trafik olmaktadır. Buraya bir alt ya da üst geçit yapılması gerekiyor. Mahallemizde 25 tane düğün salonu var. Bu yoğunluğa bir de yaz aylarında düğün sezonu da eklenince trafik iyice felç oluyor. Bu konu hakkında Pınarbaşı’nda bulunan üç muhtarlık olarak başvurumuzu yaptık sonucunu bekliyoruz.

SOKAKLAR DAR

Mahallemizden çok sayıda tır geçmektedir. Tırların mahalle içinden geçmesi yasak olmasına rağmen kestirme diye burayı kullanıyorlar. Yetkililerin bu sorunu çözümlemelerini istiyorum. Sokaklarımızın dar olması nedeniyle de dolmuş ve otobüsler bazı alanlardan geçemiyor bu nedenle de insanlar yaklaşık 600 metre gibi bir yol gitmektedir. Bir an önce mahallemizdeki imar durumu düzenlenmelidir.

Mahallemizin deki diğer sorunumuz ise eğitimle alakalı. Mahallemizde bir lise bulunmamaktadır. Mahalleye yakın bir lise de yok. Mahallemizde lise yapılması için uygun arsalarda bulunmaktadır. Milli eğitim müdürü ile bu arsaları beraber gezdik. Bir cevap bekliyoruz.

Muhtarlık olarak yaptığınız çalışmalar neler?

Maddi yönden sıkıntı yaşayan mahalle sakinlerini sosyal yardımlaşma ve belediyeye yönlendiriyoruz. Yardımseverler tarafından gelen erzakları yine yardıma muhtaç ailelere ulaştırmaya çalışıyoruz.

“MUHTAR SORUNUN TAKİPÇİSİDİR”

Muhtarlığın bir mahalle için önemi nedir?

Bir vatandaş derdini tek başına gidip de ilgili makamlara iletemez. Bu kişilerin ilk ulaşacakları kişi muhtarlardır. Muhtarlar vatandaş ile belediye arasındaki köprüdür. Vatandaş yetkili mercilere tek başına başvurduğunda sorun çözülemeyebiliyor ama muhtarlık olarak başvurulduğunda sorunun çözülme olasılığı daha fazla. Muhtarlar ayrıca sorunun takipçileri olmaktadırlar.

Son olarak ne eklersiniz?

Belediyenin genel olarak mahallemiz ve bu bölgeden aldığı gelirler çok fazla. Sanayi ve ayakkabıcılar sitesi bu bölgede bulunmaktadır. Bu alanlardan alınan vergi oranları oldukça fazladır. Bu gelir oranlarına rağmen iyi bir hizmet alamadık. Mahallemizin meydanı 40 yıldır aynı bir değişiklik olmadı. Olgun başkan bu yıl bu bölge ile ilgili yoğun bir çalışma yürüteceklerinin sözünü verdi. Biz de mahallemizin düzenlenmesini istiyoruz.

Osman Özdemir kimdir?

1965 yılında doğdum. Evliyim ve dört çocuğum var. Doğma büyüme İzmir’de yaşıyorum ama aslen Erzurumluyum. Muhtarlıktan önce esnaflık yaptım. Muhtarlığımda ilk dönemimi icra etmekteyim. Ortaokul mezunuyum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.