TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İstanbul’da 1 Mayıs

Türkiye Komünist Partisi (TKP) üyesi yaklaşık 25 kişilik grup, Taksim'de bir otelden çıkarak eylem yapmak istedi. Polis gruba, müdahale etti

Haber Giriş Tarihi: 02.05.2015 06:56
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
İstanbul’da 1 Mayıs

Taksim'de bir otelden çıkan yaklaşık 25 kişilik TKP üyesi grup, Cumhuriyet anıtına doğru koşmaya başladı. Bir anda ne olduğunu anlamakta zorlanan polisler, gruba müdahale etmeye çalıştı. Önce sivil polisler gruba müdahale etti, ardından da devreye çevik kuvvet polisleri girdi. Çevik kuvvet polisi, grubu Kazancı yokuşuna doğru uzaklaştırdı. Çok sayıda gösterici gözaltına alındı.

 GÖSTERİCİLER MEZARLIĞA SIĞINDI

Zincirlikuyu’dan Mecidiyeköy Meydanı’na yürümek isteyen gruba polis biber gazi ve tazyikli suyla müdahale etti. Polisten kaçan göstericiler Zincirlikuyu Mezarlığı’na sığındı.

Zincirlikuyu Mecidiyeköy girişinde toplanan bir grup ellerinde pankartlarla Mecidiyeköy Meydanı’na yürümek istedi. Meydana yürümek isteyen grup polis engeline takıldı. Polis grubu dağılmaları yönünde uyardı. Uyarılara kulak asmayan gruba polis tazyikli su ve biber gazıyla müdahale etti. Grup üyelerinden bazıları Levent yönüne kaçarken bazıları da Zincirlikuyu Mezarlığı’na sığındı.
Grup üyeleri polisin kovalamasının ardından ara sokaklara dağıldı.

GÖSTERİCİLER TARTAKLANDI

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü Fulya'dan Beşiktaş Meydanı'na gitmek isteyen bir gruba polis müdahale etti. Ara sokaklarda havai fişek ve taş atan gruba polis, biber gazı ve tazyikli suyla müdahale etti.  Grup çöp konteynerlerini devirerek barikat kurdu. Çevik kuvvet polisleri grubu tazyikli su ve biber gazıyla dağıtırken grup, müdahalenin ardından ara sokaklara kaçtı. Polisin gruba müdahalesi sürerken kimliği belirsiz kişiler iki göstericiyi yakalayarak darp etti.

HDP HEYETİ BEŞİKTAŞ'TA

HDP heyeti ile Beşiktaş'a gelen HDP Eş Başkanı Figen Yüksekdağ, herkesin 1 Mayıs'ı kutlayan Figen Yüksekdağ, “İşçiler, emekçiler, tüm ezilen kesim 1 Mayıs İşçi bayramını kutlamak için alanlara çıktılar. Ama bugün İstanbul'da yine bildiğimiz manzaralarla karşı karşıya kaldık. Yine İstanbul olağanüstü bir hal kentine dönüşmüş durumunda. Biz bütün alanların özgür olduğu, bütün işçilerin özgür olduğu 1 Mayıs istiyoruz” dedi.

HDP Heyeti Beşiktaş'ta bekleyen grupla birlikte halay çekerek beklemeye başladı.

ESNAF TOP OYNADI

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde kutlamalara izin verilmeyen Taksim Meydanı'ndan Tünel Meydanı'na kadar İstiklal Caddesi'ne çıkan tüm sokaklar bariyerle kapatıldı. Bu durumda İstiklal Caddesi'ni boş bulan esnaf top oynadı.

ÖLEN İŞÇİLER İÇİN GIYABİ CENAZE NAMAZI

Antikapitalist Müslümanlar, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde Fatih Camii avlusunda toplanan yaklaşık 100 kişi iş kazalarında ölen işçiler için gıyabi cenaze namazı kıldı. Grup daha sonra “Biz istiyoruz ki ezilenleri yeryüzünde önderler kılalım” yazılı pankart açarak kortej eşliğinde Saraçhane Parkı'na doğru Fevzipaşa ve Macar kardeşler Caddelerini kullanarak yürüyüşe geçti. Antikapitalist Müslümanlar grubu yürüyüş boyunca, “İşçiler ölüyor, sermaye büyüyor” ve “1 Mayıs direniş, zulme isyan” sloganları attı.

POLİS, SARAÇHANE PARKINA ALMADI 

Grup, Saraçhane Parkı'nda basın açıklaması yapmak istemesi üzerine polis yetkilileri ile yaklaşık yarım saat anlaşmaya çalıştı. Polis ekipleri Saraçhane Parkı'nda basın açıklaması yapmak isteyen Antikapitalist Müslümanlar grubuna parkın yan tarafında bulunan İtfaiye parkında basın açıklaması yapmasına müsaade etti. Antikapitalist Müslümanlar grubundan Sedat Doğan, 1 Mayıs'ta 4 yıldır Fatih Camii'nden alanlara çıktıklarını belirterek, “Taksime girişin izinli olduğu 1 Mayıs'ta alanlara çıkmıştık. Daha sonra ki iki sene 1 Mayıs'larda bizi müdahalede bulundular. Bu sene birçok sivil toplum kuruluşu ile anlaşarak bir arada kalıp, hep birlikte mücadele etmenin doğru olduğunu önemsedik. Bu topraklarda yaşadığımız coğrafyada işçi ve emekçilerin, ezilenlerin, kadınlarla yoksulların mücadelesinde birlikte olacağız” dedi.

136 CİVARINDA BİR GÖZALTI

İstanbul Emniyet Müdürü Selami Altınok İstiklal Caddesi'ndeki Ağa Camii'nde cuma namazını kılmasının ardından İstiklal Caddesi'nde yürüyerek Taksim Meydanı'na geldi.

“En son bana 136 civarında bir gözaltı bilgisi verdiler” diyen Altınok, “Biz de yasanın vermiş olduğu yetkiyi, hukukun da yetki sınırları içerisinde kullanmaya dikkat ediyoruz. Yetkimiz var diye o yetkiyi lazım olmadık bir şekilde kullanacak değiliz. Yetkiyi, hukuk ne emrediyorsa o şekilde ama yetkiyi kullanabilme noktasında da irade kullanarak gereğini yapıyoruz” dedi.

POLİS DAĞILMAYAN GRUBA MÜDAHALE ETTİ

Beşiktaş'ta polis, dağılmamakta direnen gruba biber gazı ve tazyikli su ile müdahale etti. Barbaros bulvarı istikametine kaçan eylemciler, ara sokaklarda dağıldı.

Beşiktaş'ta sabah saatlerinden itibaren toplanan gruplar, Taksim'e yürümek istedi. Polis, grupların yürüyüşüne izin vermedi. HDP Eş Başkanı Figen Yüksekdağ, HDP Milletvekili Sebahat Tuncel, Pervin Buldan, DİSK Başkan Kani Beko da gruba destek verdi.

Beşiktaş'ta toplanan gruplar, Taksim'e doğru yürüyüşe geçmek için hareketlenince, polis TOMA ve biber gazı ile müdahale etti. Atılan biber gazlarından etkilenen grup üyeleri dağıldı. CHP Beşiktaş İlçe Merkezi'ne sığınan göstericileri polis bina girişine kadar takip etti. Polis ile göstericiler arasında arbede yaşandı. Olaylar sırasında çok sayıda kişi gözaltına alındı.

UZLAŞAMADILAR

DİSK Genel Başkanı Kani Beko, KESK Genel Başkanı Lami Özgen, TMMOB, Türk Tabipleri Birliği temsilcilerinden oluşan 1 Mayıs Tertip Komitesi üyeleri ve ÖDP Genel Başkanı Alper Taş ile Emniyet yetkilileri arasında Taksim Meydanı'na çıkma konusunda uzun süre tartışma yaşandı. Sendikacılar Taksim'e çıkma konusunda ısrar ederken, Emniyet yetkilileri kesinlikle buna izin vermeyeceklerini söylediler. Emniyet yetkilileri sınırlı sayıda sendikacının Taksim'e gitmesine izin verileceğini belirtirken, sendikacılar arkadan gelecek gruplarla konuşarak bir olay çıkmasına izin verilmeyeceğini belirtti. Ancak taraflar arasında uzlaşma çıkmadı.

1 MAYIS ÇELENGİ PARÇALANDI

Arbede sırasında, grubun taşıdığı, üzerinde kırmızı ve beyaz güllerle "1 Mayıs" yazılı çelenk de parçalandı. Parçalanan çelengi yoldan atmak isteyen bir polisin ayağıyla çelengi ezmesi dikkat çekti. 

Müdahale sırasında, 1 Mayıs Tertip Komitesi üyeleri ile HDP Milletvekilleri Pervin Buldan ve Sebahat Tuncel de arada kaldı. 

Polisin müdahalesiyle gruplar Beşiktaş Çarşı'nın içinde ara sokaklara dağıldı. Bazı göstericiler ise polise şişe ve taş ile karşılık verdi. Polis dağılan grupları ara sokaklara kadar takip etti

POLİS CHP'NİN BULUNDUĞU HANA GİRDİ

Polisin kovaladığı bazı göstericiler CHP Beşiktaş İlçe binasına sığındı. Polis grubu gözaltına almak için CHP Beşiktaş İlçe binasının bulunduğu iş hanına girdi. Bu sırada polis ile göstericiler arasında arbede yaşandı. Olayın ardından, polisler herhangi bir kişiyi gözaltına almadan binadan ayrıldı.

Bu arada, polisin Barbaros Bulvarı ve çeşitli noktalardaki müdahalesi sırasında çok sayıda gösterici gözaltına alındı. Göz altılara tepki gösteren eylemciler polise taş atarken, bazı eylemcilerin de havai fişek attığı görüldü.


TAKSİM'DE “030”A YOĞUN İLGİ

1 Mayıs'ta Taksim Meydanı'ndaki polis müdahalesi sırasında görüntülenerek haberlere konu olan sokak köpeği, vatandaş ve gazetecilerin ilgi odağı oldu. Kulağında belediyenin taktığı “030” numara bulunan sokak köpeğini gören vatandaşlar hatıra fotoğrafı çektirdi. Bazı vatandaşların okşayarak sevdiği köpek, bu sevgiyi hareketleriyle karşılıksız bırakmadı.

OKMEYDANI’NDA MÜDAHALE

Okmeydanı’nda havai fişek atan gruba polis tazyikli su ve biber gazıyla müdahale etti. Müdahale sonrası gruplar ara sokaklara dağıldı.Yüzleri maskeli grup daha sonra yola barikat kurarak ateşe verdi. Polise havai fişek, taş ve molotof kokteyli atan gruba polis, yeniden biber gazı, plastik mermi ve tazyikli su ile müdahale etti. TOMA'nın müdahalesi ise yanan barikat söndürürken, Müdahale sırasında bir binanın çatısından TOMA aracına kalaslar ve şişe atıldı. Ara sokaktan atılan bir Molotof kokteyli ise TOMA aracına isabet etti. Müdahalenin ardından polis ekipleri geri çekildi.  (DHA/İHA/İSTANBUL)

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.