TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

4 madde daha kabul edildi

TBMM Genel Kurulu'nda, kamuoyunda ”İç Güvenlik Paketi” olarak bilinen tasarının ilk 20 maddesi kabul edildi

Haber Giriş Tarihi: 26.02.2015 07:28
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
4 madde daha kabul edildi

TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen İç Güvenlik Paketi görüşmelerinde 20 madde kabul edildi. Genel Kurul geçtiğimiz gün TBMM Başkanvekili Sadık Yakut başkanlığında toplandı. İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın Malatya 7. Hava Jet Komutanlığı'ndan eğitim amaçlı havalanan 2 F-4 savaş uçağı Akçadağ bölgesinde düşmesi sonucu 4 pilotun şehit olmasıyla ilgili hakkında bilgi verdiği birleşim, grup önerileri, usul tartışmaları ve sataşma nedeniyle söz almalarla 22.00'a kadar devam etti. Ardından tasarının görüşmelerine geçildi. Sık sık yoklama ve karar yeter sayısı taleplerinin olduğu Genel Kurul çalışmasını saat 01.13'e kadar sürdürdü. Genel Kurul, “Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu, Jandarma Teşkilat, Görev ve Yetkileri Kanunu, Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı” için 10 saat mesai yaptı. Geçtiğimiz güne kadar yapılan görüşmelerde 16 maddenin kabul edildiği Genel Kurul'da, son olarak ise 10 saatte 4 madde kabul edildi.

POŞULU PROTESTO

İç Güvenlik Paketi tasarısının görüşmeleri sırasında HDP'li vekiller poşu takarak, tasarıyı protesto etti.Söz alan HDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata kürsüye poşu takarak geldi. Ata'ya diğer HDP'liler de destek verdi. AK Partili vekillerin tepkisiyle karşılaşan Ata'ya HDP Van Milletvekili Özdal Üçer ve HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan ayağa kalkarak destek verdi. Bunun üzerine Genel Kurul'da gergin anlar yaşandı.

Ata, kürsüde yaptığı konuşmada, “Görüşülmekte olan yasa her ne kadar görevi ve sorumluluğu olmadığı halde Sayın Cumhurbaşkanı tarafından yine Sayın Başbakan tarafından ve ilgili bakanımız Sayın İçişleri Bakanı tarafından toplumun güvenliği adı altında çıkarıldığı iddia edilse de bu yönüyle kamuoyuna bilgi verilse de bu yasanın AKP hükümetinin güvenliğini sağlama yasası olduğunun altını çizerek başlamak istiyorum. Bugün kürsüye poşuyla çıktık” dedi.

Türk Dil Kurumu’na (TDK) göre “poşu” kelimesinin “Kenarları saçaklı, ipek, pamuk, yün ve benzerinden yapılmış bir başörtüsü türü, dolama” anlamına geldiğini dile getiren Ata, şöyle devam etti: “Herkes biliyor ki poşu aynı zamanda bir aksesuar olarak da kullanılmakta. Peki bir aksesuar olan, aynı zamanda bir başörtüsü olarak kullanılan poşu ne zaman bir korunma aracına döndü. Bunu bir tartışalım, değerlendirelim. Öğrenciler sokağa çıktılar, Yükseköğretim Kurulu'nu (YÖK) protesto ettiler, anadilde eğitim istediler, eğitimde eşitlik istediler. Devletin cevabı gazdı, TOMA'larla tazyikli suydu. Kendilerini korumak için poşularını taktılar. Yine işçiler, emekçiler sokaktaydılar. İş sağlığı ve güvenliğinin sağlanmasını istediler, işçi ve emekçi haklarının korunmasını istediler. Sokakta onları bekleyen devletin gazıydı, copuydu, tazyikli suyuydu. Yüzlerini böyle kapatmak zorunda kaldılar. Yine kadınlar sokaklara çıktılar, 8 Mart'larda, 25 Kasım'larda, Özgecan'lar katledildiğinde cinayetlere karşı her defasında onları bekleyen devletin gazıydı, copuydu. O yüzden aksesuarlarıyla yüzlerini kapatmak ve korumak zorunda kaldılar. Esnaf sokaktaydı, sorunları vardı ve tabii ki sorunlarını hükümete duyuramıyorlardı. Birleştiler, bir araya geldiler ama bir baktık ki televizyonda 'sık ulan sık' diyor. Ne yapacak esnaf. Tabii ki yüzlerini kapatmak zorunda kalacak. Yine çiftçiler, akademisyenler bu ülkede devletin terörün mağduru oldular.” (İHA/ANKARA)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.