TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Adaletli olunmalı

Çiğli’deki mahalle gezilerimiz devam ediyor. Bugün sizler için Güzeltepe Mahallesi’ndeyiz. Mahallemizin muhtarı ise 2. dönemini icra etmekte olan emekli Burhan Acar. Mahallemiz 1970li yılların sonlarına doğu kuruluyor. Gecekonduların çoğunlukta olduğu mahallemizin halkı ekonomik sorunlarla boğuşuyor. Genç nüfusun çoğu işsiz. Ekonomik sorunlarla boğuşan bu mahallemizin en büyük sorunlarının başında ise imar sorunu gelmekte. Zemininin sağlam olmasına rağmen 2 kat izni verildiğini söyleyen mahalle muhtarı Burhan Acar, “Kentsel dönüşüm yapılacak diye hiçbir şey yapılmıyor. Bu yapılacaksa da adaletli bir şekilde yapılmasını istiyoruz” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 19.03.2015 08:31
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Adaletli olunmalı

Mahalleyi tanıttığımız ve sorunlarını ele aldığımız “Muhtarın Sesi” sayfamızda mahalle gezilerimiz devam ediyor. Bugün Çiğli’nin Güzeltepe Mahallesi’ndeyiz. Mahallemizin tarihi çok eskilere dayanmasa da bir Türkiye manzarasını içinde barındırıyor. Siyasetçilerin gerçek halk diye tabir ettiği ama devletin imkanlarından yeterince faydalanamayan insanların yaşadığı bir yer Güzeltepe Mahallesi. Tek katlı bir binanın taştan merdivenlerine oturmuş, yüzündeki kırışıklıkların bir tarihin arka sayfasını yansıttığı amcamıza sorarak muhtarlığa ulaştık. Muhtarlığa vardığımızda bizi 50 yaşına yeni basmış mahalle muhtarı Burhan Acar karşıladı. 2 dönemdir mahalle halkına hizmet etmek için çaba gösteren muhtar Acar’ın en yakındığı konu ise işsizlik. Gençlerin iş bulmakta zorluk yaşadıklarını söyleyen Acar, “İş başvurularında yaşadığı yeri Güzeltepe diye belirttiklerinde şirketler gençlerimize iş vermiyor. İş bulamayan gençler esrar, uyuşturucu gibi maddeler satmak zorunda kalıyor” dedi. Mahallemizin imar sorunu ise halkın belini büküyor. Mahalleye 2 kat izni veriliyor ve bazı bölgeler kentsel dönüşüme geçirileceği için bir çalışma yapılamıyor. Mahalle muhtarı Acar ise, kentsel dönüşümün olmasını istediklerini ama bunun buradaki insanların çıkarlarına göre şekillenmesi gerektiği söyledi.

Mahallenin tarihçesi ve mahallede bulunan kurumlar:

Mahalle 1970’li yılların sonlarına doğru gecekondu yapılaşmalarıyla kuruluyor. Mahallede okul bulunmuyor. Bir tane sağlık ocağı mahalle sınırları içinde yer alıyor.

2 DÖNEMDİR GÖREVDE

Muhtar olma sürecinizi anlatabilir misiniz?

Ben Orman Bölge Müdürlüğü’nde çalışırken mahalle sakinleri beni muhtar olarak görmek istediklerini söylediler. Ben o dönem çalıştığım için bunun olup olamayacağını düşündüm. Daha sonra çevremdeki kişilerin ısrarları sonucunda adaylığımı koydum ve ilk dönemimde hem işimde hem de burada çalıştım. Muhtarlık sürecim boyunca da görevimi en iyi şekilde yapmaya çalışıyorum.

Mahallenizin sorunları nelerdir?

Mahallemizde imar sorunu yaşamaktayız. Mahalle zeminimizin sağlam olmasına rağmen 2 kat imar izni verilmektedir. Mahallemizde imarla ilgili çalışmalar yapılıyor. Kentsel dönüşüm yapılacağı yetkililer tarafından belirtiliyor. Bu çalışma yapılırsa o binalarda oturan insanlara hakça bir paylaşım yapılmalıdır. Başkaları bu rantı almamalıdırlar. Yerinde, adaletli ve halkçı bu sitemin uygulanmasını istiyoruz.

Mahallemizin bir diğer sorunu ise ulaşımda problemler yaşamaktayız. Otobüslerin saatleri arasında çok fazla zaman var. İnsanlar işlerine zamanında gidemiyorlar. Bu uygulamanın düzeltilmesini istiyoruz.

İŞSİZLİK SORUNU

Mahallemizde çok sayıda işsiz vatandaş bulunmaktadır. Burada yaşayan mahalle sakinleri iş başvurusu yaptıklarında, oturdukları mahalle Güzeltepe olduğu için işe alınmıyorlar. Buradaki insanlar 2. sınıf vatandaş muamelesi görüyorlar. Buradaki gençlerimiz iş bulamayınca yanlış yollara sapabiliyorlar. Esrar, uyuşturucu gibi maddelerin satışında bulunabiliyorlar. Bu gençler pırıl pırıl çocuklar, bunlara iş imkanı verilse hayata tutunmaları sağlansa, hem ülke hem de bu gençler kazanır. Yetkililerden bu arkadaşlarımıza iş bulmalarını sağlamalarını istiyorum.

Mahallemizde okul bulunmamaktadır. Mahalle sakinlerimizin çocukları başka mahallelere okula gitmek zorunda kalıyorlar. Buraya bir okul yapılmasını yetkililerden istiyoruz. Bunun dışında mahallemizde sosyal tesis bulunmamaktadır. Bir sosyal tesis olursa insanlarımız için çok faydalı olacaktır. Vatandaşlar bu tesise gelerek buranın imkanlarından yararlanacaklardır. Özellikle yaşlı vatandaşlarımız bunu çok istemektedirler. Bu sosyal tesis de yer alacak spor alanı gençlerimiz için iyi olacaktır. Gençlerimiz vakitlerini kahvehane köşelerinde harcayacaklarına buralarda harcayarak zamanlarını daha sağlıklı bir şekilde değerlendirebilir.

Mahallemizde 1 tane park bulunuyor. Bunun dışında bir park yoktur. Mahallemize bir park yapılmasını istiyoruz. Aileler yazın bu parka gelip oturabilirler. Çocuklar bu parkta oyun oynarlar. Bu mahallemiz için bir ihtiyaçtır. Bunun yapılacağını umuyorum.

MAAŞLAR YETERSİZ

Muhtarların sorunları nelerdir?

Muhtarlara verilen maaşlar yetersizdir. Bu maaşlar muhtarlara yetmemektedir. Bağkur paralarını muhtarlar kendileri ödemektedirler. Bunu devlet karşılamalıdır. Bunun haricinde muhtarlıkta yer alan her şey muhtar tarafından karşılanıyor. Buradaki internet, telefon, kağıt paralarını muhtar karşılamaktadır. Biz buradaki hizmeti kendimiz için değil halk için yapıyoruz sonuçta. Muhtarlar devlet memuru olarak gösteriliyor ama devletin imkanlarından faydalanamıyorlar. Zaman içerisinde muhtarlıkların elinden yetkiler alındı. Eskiden muhtarlara bir itibar gösterilirdi ama şimdi muhtarlar bir kenara itildi. Günümüzde de kapatılmaya çalışıyor. Muhtarlıklar için birde büyük sorun yaratan tebligat kanununudur. Bu kanun nedeniyle postacı konumuna düşürüldük. Postacılar evde bulamadıkları vatandaşların postasını bize getiriyor. Bizde daha sonra bu vatandaşlar sorun yaşıyoruz. Neden posta mı getirmedin neden sen benim posta mı alıyorsun gibi şikayetlerde bulunuyorlar. Bu kanunun kaldırılması gerekiyor. TEDAŞ’a da ulaşmakta sorun yaşıyoruz. Hizmetler aksamaktadır. Özelleştirilmeden önce daha iyi işliyordu.

MUHTAR MAHALLENİN HER ŞEYİ

Mahalle için muhtarlar neyi ifade eder?

İnsanlar ilk önce mahalle muhtarının kapısını çalar. Aklınıza ne gelirse muhtara gelip dertlerini açarlar. Örneğin; bir vatandaş evine arı girmiş bize geldi. Yani diyeceğimiz mahalle muhtarı mahalle için her şeydir. Vatandaşlar zaten alışmış böyle bir kuruma. Muhtarlıklar olmasa vatandaş derdini nereye anlatacak. Muhtarlıklar mahalleler için gereklidir ve asla kaldırılamamalıdır.

Burhan Acar Kimdir?

1965 yılında Muş’un Bartu ilçesinde dünyaya geldim. Evliyim ve 2 çocuk sahibiyim. 1988 yılından beri İzmir’deyim ve bu mahallede yaşamaktayım. Orman Bölge Müdürlüğü’nde daha önce çalıştım ve oradan emekli oldum. İlk dönemim sürecinde aynı zamanda işimi ve muhtarlığımı sürdürdüm.

Mahallenin künyesi:

Mahallenin nüfusu: 15000

Mahallenin seçmen sayısı: 5500

Mahallenin posta kodu: 35640

Mahallenin cadde sayısı: 3

Mahallenin sokak sayısı: 118

Mahallenin muhtarı: Burhan Acar

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.