TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bebekler nasıl beslenmeli?

Diyetisyen Derya Zünbülcan, annelerin bebeklerinin beslenmesinde küçükbaş (kuzu ve oğlak eti) hayvanların etlerini tercih etmeleri önerisinde bulundu

Haber Giriş Tarihi: 13.05.2015 09:15
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Bebekler nasıl beslenmeli?

HALİSA TOPRAK - Bebeklerin büyüme ve gelişmeleri için bazı özel beslenme gereksinimleri olduğunu belirten Diyetisyen Derya Zünbülcan, bu gereksinimleri karşılayan en temel gıdalardan birisinin kırmızı et olduğunu söyledi. Kırmızı etin, B12, B6 vitamini, demir, çinko ve protein içerdiğini anlatan Zünbülcan, “Bu nedenle bebeklerin bedensel ve zihinsel gelişimleri, büyümeleri için önemlidir. Kırmızı etteki demir emilimi kolay formdadır. Aynı zamanda içerdiği proteinin biyolojik yararlılığı yüksektir. Yani kırmızı et bebeğin hücreleri tarafından kolay işlenebilen kaliteli protein sağlar. Demirin kolay emilebilir formda olması bebeğin kansızlık probleminden korunmasını sağlar” dedi.

KUZU ETİ Mİ DANA ETİ Mİ?

Anne ve babaların yanıtını bulmakta güçlük çektikleri, “Bebeklerimize kuzu eti mi dana eti mi yedirmeliyiz” sorusuna yanıt veren Zünbülcan, “Kuzu eti gibi küçükbaş hayvan etleri dana eti gibi büyük baş hayvanlara göre daha az yabancı madde ve ilaca maruz kalmaktadır. Bu nedenle bebeklerini iyi beslemek isteyen anneler kuzu eti gibi küçükbaş hayvan etlerini tercih etmelidir” diye konuştu.

ET SUYU YERİNE KIYMA VERİLMELİ

Bebeklerin et ile beslenmesi noktasında da önemli uyarılarda bulunan Zünbülcan, “Bebeğin mamasını kıyma yerine et suyu ile bebeğin etle gelen demire ve proteinden faydalanmasını engeller. Bu nedenle mamalara etin suyu yerine kıymanın kendisi koyulmalıdır. İlk 6 ay sadece anne sütü ile beslenen bebeğinizin sindirim sistemi 8. ay itibariyle kırmızı et tüketimine başlanabilir durumdadır. Ancak ek gıdaya geçişte herhangi bir sorun ile karşılaşılmadıysa bazı durumlarda uzmanınıza danışarak 7. aydan itibaren sebze mamalarına kıyma eklemeye başlayabilirsiniz” diye konuştu.

“BALIK ALERJİ OLUŞTURABİLİR”

Tüm bireylerin, özellikle gebelik ve emziklilik dönemindeki bayanların, 1 yaş sonrası bebeklerin balık tüketmelerinin oldukça önemli olduğunu vurgulayan Zünbülcan, şunları söyledi: “Burada dikkat edilmesi gereken balığın alerji riski ve ağır metal içeriğidir. Ağır metal içeriği yüksek balıklar bebeğin beyin gelişiminde sorun yaratabilme potansiyeline sahiptir. Balık, bebeğin zihin gelişimi için oldukça önemli bir besin olmasına rağmen bebek bünyesinde alerjik etki oluşturabilir. Bu nedenle 12. aydan sonra kullanılmaya başlanmalıdır. 1 yaşına kadar bebek beslenmesinde balıktan uzak durulmalıdır. Aile öyküsünde balığa alerjisi olan bebeklerde uzak kalma süresi 3 yaşına kadar uzatılmalıdır. Özellikle uskumru, ton balığı, ıstakoz, karides, sardalya gibi balıklar alerjiye neden olabileceği için dikkatli kullanılmalıdır. Tüketim sonrası bebeğinizde kızarma, kusma, öksürük gibi alerjik reaksiyonlar ile karşılaşılıyorsa mutlaka bir uzmana başvurulmalıdır.”

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.