TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Türkiye Yunanistan arasında cenaze krizi

Kaybolduktan bir hafta sonra cesedi Yunan adası kıyılarına vuran Şevket Dalbudak'ın cenazesi yedi ay rehin tutulduğu Yunanistan’dan güçlükle teslim alındı

Haber Giriş Tarihi: 24.09.2014 07:54
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Türkiye Yunanistan arasında cenaze krizi

İzmir'in Seferihisar ilçesinde sel sularına kapılarak kaybolan ve bir hafta sonra cesedi Yunan adası kıyılarına vuran Şevket Dalbudak, 10 bin Avro karşılığı rehin tutulduğu Yunanistan'dan 7 ay sonra Türkiye'ye iade edildi. Türkiye ile Yunanistan arasında aylar süren cenaze krizi, geçen mart ayında başladı. Seferihisar'da emlakçılık yapan Şevket Dalbudak (52), 5 Mart 2014 tarihinde ilçede meydana gelen selde, suya kapılarak gözden kayboldu. Dalbudak'ın sel sularına kapılıp denize sürüklenebileceği olasılığı üzerinde durulmuş, bu yüzden aramalar deniz ve sahilde yoğunlaştırılmış ancak sonuca ulaşılamamıştı. Tüm aramalara rağmen kendisine ulaşılamayan talihsiz adamdan günlerce haber alınamadı. Endişeli günler geçiren Dalbudak ailesine yaklaşık bir hafta sonra Yunanistan'daki Türkiye Konsolosluğu’ndan acı haber ulaştı. Telefonla verilen bilgide, Dalbudak'ın cesedinin Yunanistan'ın Furne adası sahilinde karaya vurduğu söylendi.

NÜFUS CÜZDANIYLA KİMLİĞİ BELİRLENEBİLDİ

Yunan Sahil Güvenlik Komutanlığı ekiplerince tanınmayacak halde bulunan ceset, kimliğinin belirlenmesi amacıyla Siros adasına gönderildi. Burada yapılan inceleme ve üzerinde bulunan kimlikten hareketle cesedin Şevket Dalbudak'a ait olduğu anlaşıldı. Yunanistan adli tıp birimi, bunun üzerine durumu Türk Konsolosluğu'na bildirdi. Türk yetkililer de Seferihisar'da bulunan Dalbudak ailesine ulaşarak acı haberi verdi.

CENAZE KARŞILIĞINDA 10 BİN AVRO İSTENDİ

Şevket Dalbudak'ın cesedinin adli tıp kurumunda incelenmiş olması ve Türkiye'ye gönderilmesi karşılığında Dalbudak ailesinden 10 bin Avro isteyen Yunanistan, bir süre Türk aileden cevap bekledi. Dalbudak ailesi ise, Yunanistan'da rehin tutulan cenazelerini maddi imkansızlık sebebiyle alamayınca Seferihisar Kaymakamlığı ve Belediye Başkanı Tunç Soyer'den yardım istedi. Kaymakamlık, Yunan makamlarıyla aylar süren yazışma yürüttü. Belediye Başkanı Tunç Soyer'in de özel gayretleriyle Yunan makamları cenazeyi iade etmeye karar verdi. Yaklaşık 7 ay süren krizin ardından Şevket Dalbudak'ın cenazesi geçen günlerde feribotla Seferihisar'a gönderildi. Dalbudak, Seferihisar'a getirildiği gün kılınan cenaze namazının ardından kent mezarlığında toprağa verildi.

Süreçle ilgili açıklama yapan Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Konuyla yakından ilgilendim, Dalbudak ailesini adada bulunan ve yakından tanıdığım çok iyi Türkçe bilen isimlerle görüştürdüm. Ancak, sorun ülkeler arası olan, uluslararası diplomasi açısından çok ender rastlanan bir örnek oldu; sonuca ulaştığımız için huzurluyum” dedi. (İHA/İZMİR)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.