TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Dünya Gümrük Günü kutlandı

Her yıl 26 Ocak’ta kutlanan Dünya Gümrük Günü bu yıl da Ege Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü’nce çeşitli etkinliklerle kutlandı

Haber Giriş Tarihi: 27.01.2015 08:00
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Dünya Gümrük Günü kutlandı

NİLGÜN TAZE

İzmir Cumhuriyet Meydanı’nda Atatürk Anıtı’na çelenk konulması, saygı duruşu, İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan törende konuşma yapan Ege Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Kaptan Kılıç, Dünya Gümrük Günü’nün 1994 yılından bu yana Dünya Gümrük örgütüne üye ülkelerde değişik etkinliklerle kutlanmakta olduğunu, 1952 yılında Türkiye’nin de dahil olduğu 17 Avrupa ülkesi tarafından kurulan, amacı dünya ticaretine ilişkin yasal düzenlemelerin yapılması, ülkelerarası mevzuatın uyumlaştırılması, uzlaşmazlıkların barışçı çözümü olan Gümrük İşbirliği Konseyi’nin ilk toplantısının 26 Ocak 1953 tarihinde Brüksel’de yapıldığını ve bu ilk toplantının yapıldığı tarihin 1994 yılından itibaren Dünya Gümrük Günü olarak ilan edildiğini belirtti. Kılıç, “26 Ocak tüm Dünya’da olduğu gibi bizde de Dünya Gümrük Günü olarak kutlanmaktadır.Dünya Gümrük Örgütü’nün 2015 yılı için belirlediği tema ‘Koordine Sınır Yönetimi’ paydaşları bir araya getiren kapsamlı bir yaklaşımdır. Bu yılki tema ağırlıkla komşu ülkeler arasında eş güdümlü sınır yönetimine vurgu yapmakta. Gümrük işlemleri yapısı gereği ülkeler arasındaki mal ve eşya hareketleriyle ilgilidir. Her ülke uluslararası anlaşmalara da uymak suretiyle kendi çıkarlarını korumak ve ülkeye giren-çıkan eşyaları kontrol etmek durumundadır. Bir taraftan bu kontroller yapılırken diğer taraftan da çok yoğun rekabetin yaşandığı dünya ticaretinde geri kalmamak için mümkün olduğunca da hızlı hareket etme gereği vardır. İşte Bakanlığımızın hizmet anlayışında temel aldığı ‘Kolay ve Güvenli Ticaret’ ilkesi bunu sağlamaya yöneliktir. Bir taraftan dünyada ülkemizin rekabet gücünün artması için gümrük işlemleri kolay yapılacak diğer taraftan ise ülkemize yasal olmayan mal giriş ve çıkışına engel olunacaktır. Bu iki işlev birbirinin zıddı gibi gözükmekle beraber birlikte yürütülme zarureti vardır. Biri diğerine tercih edilemez. Her ikisini birlikte dengeli yürüten gümrük idaresi başarılı demektir” dedi.

ULUSLARARASI SUÇLARLA UĞRAŞIYORUZ

Yaptıkları görev gereği toplumun her kesimiyle gerek bireysel gerekse kurumsal olarak iletişim halinde olduklarını sadece topluma karşı değil dünyanın her neresinde olursa olsun tüm insanlığa karşı görev ve sorumlulukları olduğunu vurgulayan Kılıç, “Bugünün dünyasında birçok suç sadece ülke bazında değil uluslararası boyutta işlenmektedir. Özellikle uyuşturucu, silah, nükleer ve biyolojik maddeler ile göçmen kaçakçılığı uluslararası boyutu olan suçlardır. Bunlarla tüm ülkelerin koordineli bir şekilde mücadele etmesi gerekir ve öyle de yapılmaktadır. Gümrük idareleri olarak gerek sınır komşumuz olan ülkelerle bilgi paylaşımı ve ortak projeler geliştirme ve uygulamaya gerekse ülke içinde yakın paydaşlarımız olan ithalatçılar, ihracatçılar, sanayiciler, nakliyeciler, antrepo sahip ve işleticileri, ticaret erbabı ve bunların kurumsal statüdeki temsilcileri olan Sanayi ve Ticaret Odaları, İhracatçı Birlikleri, Gümrük Müşavir Dernekleri, Organize Sanayi ve Serbest Bölge kurum ve kuruluşları ile koordineli çalışmaya özen gösteriyoruz. Dünya gümrük idareleri çalışanları, gümrük müşavirleri ve gümrüklerle yakın işbirliği içinde hizmet üreten kurum ve kuruluş mensuplarının Dünya Gümrük Günü’nü içten duygularla kutluyor, başarılarla dolu nice dünya gümrük günleri diliyorum" şeklinde konuştu.

2010-2014 yılları arasında tekel, akaryakıt, uyuşturucu ve çeşitli ticari eşyalarla ilgili yapılan kaçakçılık oranları ise şöyle;

EXEL DOSYASI GİRİLECEK.. 

Bölge Müdürlüğü’ne bağlı İzmir Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü’nce İzmir Valisi Mustafa Toprak ve İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Doğrumakamında ziyaret edilerek huzurevi ve çocuk yurtları ziyaret edildi. Ayrıca Bölge Müdürlüğü’nde personel tarafından Kızılay’a kan bağışında bulunularak, başarılı personellere ödül verildi. İhracatçılar Birliği’nde “Dış Ticarette Yaşanan Son Gelişmeler ve Yeni Gümrük Uygulamalarının Sektördeki Paydaşlar ile Değerlendirilmesi” konulu panelle devam edilerek etkinlik  gece Balçova Kaya Termal Otel’de verilen yemekle son buldu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.