TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Mimar Sinan ölümünün 427. yılında anıldı

Mimar Sinan ölümünün 427. yılında İzmir TMMOB Mimarlar Odası İzmir Şubesi tarafından Konak’ta bulunan heykeli başında anıldı. Anma törenine TMMOB Mimarlar Odası İzmir Şubesi Başkanı ve yönetim kurulu üyeleri ile Sanatçı İnşaat Mühendisleri Grubu katıldı

Haber Giriş Tarihi: 10.04.2015 07:22
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Mimar Sinan ölümünün 427. yılında anıldı

ÖZKAN PEKÇALIŞKAN

TMMOB İzmir Şubesi ve Sanatçı İnşaat Mühendisleri Grubu (SİMGE,  Mimar Sinan’ı ölümünün 427. yılında Mimar Kemalettin Caddesi önünde bulunan Mimar Sinan Büstü önünde bir anma töreni düzenledi. Anma töreninde konuşan TMMOB İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Topal, Mimar Sinan’ın yaklaşık yüzyılı kapsayan yaşamı süresince insanlığa sunduğu eşsiz mimarlık eserleri, günümüze ve dünya mimarlık tarihine esin kaynağı olmayı sürdürdüğünü, bu toprakların ve toplumumuzun uygarlık ve kültür elçiliği görevini üstlendiğini belirterek, “Gerçekleştirdiği çok çeşitli işlevlerdeki yapılarında, ölçülendirme ve oranlandırma, strüktürel yalınlık, çevreye duyarlılık, uyum kütle plastiği ve estetik düzey, mekânsal bütünlük ve güçlü anıtsal ifade ile yapıldıkları kentleri de biçimlendiren özgün bir kompozisyon görülmekte, bu nitelikleriyle günümüz mimarlarına yüzyıllar öncesinden mesajlar veriyor” diye konuştu.

“KENTLEŞME ADINA YAPILAN GELİŞMELERİ KAYGIYLA İZLİYORUZ”

Sinan gibi ayrıcalıklı ve eşsiz yaratıcılığa sahip bir dehanın ürettiği eşsiz mimarlık mirası yapılara sahip olan bir ülkede, bugün yaşananlara bakıldığında mimarlık adına yapı sanatı adına, kentleşme, planlama adına ortaya konan gelişmeleri kaygıyla, endişeyle ve üzüntüyle izlediklerine değinen Topal, “Kentleşme alanı ve planlama süreci, daha iyi bir gelecek ve yaşam kalitesi yüksek insan yerleşmeleri yaratma amacından çok, akla ve bilime uymayan, kentleri, tarım alanlarını, orman alanlarını, kıyıları, kültür mirası alanları kısaca bütün değerlerimizi tüketircesine acımasızca ve geriye dönüşü mümkün olmayan bir tahribat aracı olarak uygulanıyor. Gerçek anlamda üretmeyen, ,istihdam yaratmayan ve hakça bölüşmeyen bir ekonomik yapının ve kent toprağının rantına ve yağmalanmasına dayanan kentleşme politikalarının sürdürülebilir olmadığını, olamayacağını, yüksek sesle belirtmek zorundayız.  Kentlerimizi ve yerleşme alanlarımızı, yapıldığı, çevreye duyarlı, estetik düzeyi, mimarlık ve tasarım niteliği yüksek, planlı ve kimlikli yaşam ortamlarına dönüştürmek karar vericilerin en öncelikli görevi ve sorumluluğudur” dedi.

“MİMAR SİNAN’DAN HERKES DERSLER ÇIKARMALI”

Topal, mimarlığın yaşanılan çağın bilimine, yapı teknolojisine, estetik algısına ve yenilikçi yaratıcılığa ait değerler bütününü yansıtan bir sanat alanı olduğunu belirterek,  “Başta karar vericiler olmak üzere, Mimar Sinan’a ve eserlerine bakan herkesin bunu anlamasını, özümsemesini ve ders çıkarmasını öneriyor, tavsiye ediyoruz. Büyük usta ve bilge yapı sanatçısı Mimar Sinan’ı yarattığı çok güçlü mimarlık eserleriyle kültürümüze ve dünya uygarlık tarihine yapmış olduğu katkıları nedeniyle ölümünün 427. Yılında saygıyla anıyoruz” diye konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.