TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“ÇED raporu hakkında yetkili değilim”

Orman ve Su İşleri Bakanı, İzmir Milletvekili Adayı Veysel Eroğlu, İzmir Meteoroloji Bölge Müdürlüğü’nde gündemle ilgili soruları yanıtladı ve atmosfere meteorolojik gözlem balonu bıraktı. 

Haber Giriş Tarihi: 22.05.2015 07:28
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
“ÇED raporu hakkında yetkili değilim”

ANIL YIKGEÇ

Orman ve Su İşleri Bakanı, İzmir Milletvekili Adayı Veysel Eroğlu, İzmir Meteoroloji Bölge Müdürlüğü’nde meteorolojik gelişmeler hakkında bilgi vererek atmosfere meteorolojik gözlem balonu bıraktı. İzmir Meteoroloji Bölge Müdürlüğü’nde sorulara yanıt veren Eroğlu, İzmir Körfezi’nin ÇED raporuyla ilgili, “Konu teknik bir konudur. Bizim burada hiçbir mesuliyetimiz ya da suçumuz yoktur. ÇED raporu bir bakanlığın değil, birçok kurumun yaptığı rapordur. ÇED raporu benim imzamla olacaksa hemen imzalayayım ama ÇED raporu hakkında yetkili değilim” dedi.

“ATATÜRK’ÜN TALİMATINI YERİNE GETİRDİK”

Meteorolojinin son yıllarda muhasır medeniyetler seviyesine çıktığına vurgu yapan Bakan Eroğlu, “Meteoroloji müdürlüğünü kuruluşunu Atatürk yapmıştır. Meteoroloji genel müdürlüğü binası bir süre O’nun karargahı olmuştur. Meteoroloji genel müdürlüğünün Ankara’da ayrı bir önemi vardır. O yüzden biz diyoruz ki Atatürk’ün dediği muasır medeniyet seviyesi üstüne çıkma talimatını ilk defa hükümetimiz döneminde yerine getirmiştir. Daha önce elle ölçüm sistemleri vardı. Şimdi gururla söylüyoruz meteoroloji genel müdürlüğü dünyada ilk ona giren, tahminleri Cebelitarık’tan Hazar Denizi’ne kadar tahmin yapan bir kurum haline geldi. Genel müdürlüğümüzü tebrik ediyorum” dedi.

Veysel Eroğlu, AK Parti hükümetleri sırasında meteoroloji dalında ne gibi gelişmeler sağladığını anlattı, sayısal bilgiler verdi. İzmir’de tüm ilçeler için hava durumuna anlık erişim sağlandığını belirten Eroğlu, “Atmosferdeki yüksek katmanlardaki meteorolojik olayları bilebilmek için Türkiye’de 8 şehirde yüksek atmosfer gözlem sistemleri var. Bir adet de mobil yüksek atmosfer gözlem sistemleri var. Balon 35 kilometre yüksekliğe kadar meteorolojik parametreleri alacağız. Belli bir yüksekliğe çıkınca balon sönüyor. www.mgm.gov.tr internet adresinden hava durumu ile ilgili birçok ayrıntı bulabilirsiniz” diye konuştu.

“ÇED BİRÇOK KURUMUN YAPTIĞI RAPORDUR”

Bakan Eroğlu, İzmir Körfezi için ÇED raporunun oyalandığı iddiasına ise şöyle yanıt verdi: “Bu teknik bir konudur. Müsteşarlar, müsteşar yardımcıları gereken cevabı verdi. Bu belediye seçimi değil, genel seçim. Elbette bütün belediyeler hükümetin belediyesi. Biz herkese eşitiz, yardımcı oluyoruz. Bu gibi durumları polemik yapılması doğru değil. Ben bunu daha önce de söyledim. Seçimlerden sonra bunu da masaya yatıracağız. Ekip çalışmaya başladı. Konu teknik bir konudur. Bizim burada hiçbir mesuliyetimiz ya da suçumuz yoktur. Evvela Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın ÇED raporuyla sorumlu olmadığını bazılarının bilmesi lazım. ÇED raporu bir bakanlığın değil, birçok kurumun yaptığı bir rapordur. ÇED raporu benim imzamla olacaksa hemen imzalayayım ama ÇED raporu hakkında yetkili değilim. Vatandaşı doğru bilgilendirmek lazım. Körfez ile ilgili şu anda çalışıyoruz. Ben de kendi bilgi ve tecrübemi koyarak çalışıyorum. Seçimlerden sonra yapacağız. Bunun sözünü veriyoruz. İzmir Körfezi’ni dile getirmeden Haliç’i nasıl temizlediğimi anlattım. Mesaj alınsın diye. Seçimlerden önce söylersek uygun olmaz. Biz seçim politikası takip etmiyoruz. Biz yapacağımızın sözünü veririz. AK Parti vekilleri ve vekil adaylarını eski politikaları ile karıştırmayın. İzmir Körfezi ile ilgili şu anda bu işi anlayan 30 kişilik grupla çalışıyoruz. İzmirliler tarafından da bunun seçim yatırımı olarak algılanmasını da istemiyoruz.”

ALTYAPI SORUNU

Geçtiğimiz gün meydana gelen sağanak sonucu oluşan su basmalarıyla ilgili de konuşan Eroğlu, “Yaklaşık 62 kilogram yağış düşmüş. Geçmiş yıllarda daha fazla kaydedildiği de olmuş. 62 kilogram orta şiddette bir yağış. Dolayısıyla bu problem yağıştan ziyade altyapı problemi. Vatandaş da bunu gördü. Mağdur olan vatandaşlara geçmiş olsun. Şu anda bir şey söylemeyeceğim ama seçimlerden sonra gerekli hususları ele alacağız. Biz de İzmir’i masaya yatıracağız” dedi.

“O PİYASADA YOKKEN İZMİR’İ TANIYORDUM”

Aziz Kocaoğlu’nun ‘İzmir'i tanımadan aday oldu’ eleştirisine de yanıt veren Bakan Eroğlu, “İzmir'i karış karış bilirim. O daha piyasada yokken ben İzmir'i tanıyordum. İzmir'in alt ve üst yapısını ezbere bilen kişiyim. Bu tür konulara girmeyin. Kendi genel başkanına İzmir'de kaç ilçe var diye sorun bakalım, ilçeleri sayabilecek mi? Benim girmediğim yer kalmadı. Dalga mı geçiyorsunuz? Yeni gelmiyorum ki. Kılıçdaroğlu'nun projeleri varsa onu söyleyin" diye konuştu.

 

“Hedef 5 milyar dolarlık ihracat”

Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği İzmir Şubesi'nin düzenlediği 5. Ticareti Geliştirme Platformu'na katılan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, İzmir'i ticaret, sanayi, ihracat, tarım, turizm ve organik gıda yatırımlarıyla büyüteceklerini belirterek, işadamlarına turizm ve organik gıda üretimi için çağrı yaptı

Orman ve Su İşleri Bakanı, AK Parti İzmir Milletvekili adayı Veysel Eroğlu, Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD) İzmir Şubesi'nin düzenlediği 5. Ticareti Geliştirme Platformu'na katıldı. Hilton Oteli'nden yapılan toplantıya, dernek üyeleri ile iş dünyası temsilcileri, milletvekili adayları katıldı.

“DÜNYADA 107 MİLYAR DOLARLIK BİR PAZAR”

Toplantıda konuşan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, ekonominin temelinde ticaretin olduğunu, üretim, istihdam, ihracat ve istikrarı önemsediklerini belirterek, “7 Haziran'da istikrarın devam etmesi lazım. Siyasi istikrar olmazsa, ekonomik istikrar olmaz. Türkiye'nin yükselişini engellemek isteyenler istikrarı bozmayı hedefliyor ama milletimizin ferasetine inanıyorum. Milletimiz, 7 Haziran'da gereğini yapacaktır" dedi. İzmir'in yatırım potansiyelinin yüksek olduğuna da değinen Eroğlu, kenti büyütme hedefleri ile işadamlarına yeni yatırım olanaklarıyla ilgili şöyle çağrıda bulundu: “İzmir'i ticarette, sanayide, ihracatta, tarımda, turizmde büyüteceğiz. İzmir'de organik tarımı geliştiriyoruz. Tıbbı ve aromatik bitkilerle ilgili üretimi artıracağız. Kırsal kalkınma ve ormanlarda tarımsal üretim için 26 eylem planımız var. Artık ormanları kırsal kalkınmanın lokomotifi olarak kullanacağız. Masrafları bize ait, gelin bal ormanı kurun, tüm ürünlerle bir araya gelin ve marka oluşturun. Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Merkezi kurduk ve araştırmalar yapıyoruz. Bu alanda dünyada 107 milyar dolarlık bir pazar var. Hedef koyduk, tüm imkanları biz hazırlayacağız, paketleyip satması size ait. İzmir'den 5 milyar dolarlık ihracat hedefliyoruz. Çalışmak isteyen varsa müracaat etsin, engelinizi kaldıralım."

“İZMİR'DE SERBEST TİCARET MERKEZLERİ KURALIM”

İzmir'de özellikle deniz turizminin olduğunu ve bunun da süresinin kısa olduğunu vurgulayan hedefledikleri turizm yatırımlarını anlatarak, “Deniz turizmi fazla para getirmiyor, süresi kısa. Dünyada özellikle dağ, yayla, av, golf turizmi çok daha büyük para getiriyor. İzmir'de yer araştırıyoruz. Bir yat limanı, arka planda ormanlık arazide butik oteller, çok güzel markaların olacağı alışveriş yerleri, golf sahaları, av turizmi. Bunun da kanunu için çalışma yaptık. Bakanlıklar görüştük. Serbest ticaret merkezi, İzmir'de birkaç tane kuralım istiyoruz. 49 yıllığına sizlere tahsis etmek mümkün ve son derece karlı. Bir turizm Antalya'da 500 dolar bırakıyor. Ama bir bu şekilde gelince 10 bin dolar bırakıyor. Zengin turistlerin gelip hoşça vakit geçireceği alanlar kuracağız. Destek bizden" diye konuştu.

GİRİŞİMCİLİK GELİŞTİRİLECEK

Platformun açılışında konuşan TÜMSİAD Genel Başkanı Yaşar Doğan, Ortadoğu ve çevresindeki olaylar nedeniyle düşen ekonomik ivmenin yükseltilmesi için çalıştıklarını belirterek, “2023 hedeflerini doğru şekilde yürütürken, başrolü alan sanayici ve işadamlarını desteklemek durumundayız. Ticari ve ekonomik anlamda yapan çalışmalara TÜMSİAD olarak destek veriyoruz. Ülkelerle ilişkileri devam ettirerek, KOBİ ve girişimcilik ruhunu geliştireceğiz" dedi. Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk de ihracatın artırılması için inovasyon ve Ar-Ge'nin önem taşıdığını belirterek, “Dış pazarlara girmek isteyen firmalara, girişimcilerimize kapımız her zaman açık" dedi.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.