TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İHALE MART AYINDA

Tarihi Damlacık Camisi’nin Konak Tünelleri inşaatı sırasında hasar görmediğini vurgulayan İzmir Vakıflar Bölge Müdürü Kenan İba, restorasyon ihalesine Mart ayında çıkılacağını ifade etti

Haber Giriş Tarihi: 14.02.2015 08:12
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
İHALE MART AYINDA

ANIL YIKGEÇ

Kamuoyunda Tarihi Damlacık Cami’nin Konak Tünelleri yapımı sırasında hasar gördüğü ile endişeler ortaya çıkması üzerine yapıdan sorumlu olan İzmir Vakıflar Bölge Müdürlüğü ile konuştuk. İzmir Vakıflar Bölge Müdürü Kenan İba, caminin Konak Tünelleri inşaatından dolayı herhangi bir zarara uğramadığını aksine faydalı olduğunu belirtti. İba’nın yaptığı açıklamaya göre Tarihi Damlacık Camii restorasyon ihalesi Mart ayında gerçekleşecek. SİT koruması altında olan tarihi caminin restorasyonuna ise Nisan veya Mayıs ayı gibi başlanması öngörülüyor.

İzmir Vakıflar Bölge Müdürü Kenan İba, Konak Tünelleri yapılacağı zaman hızlı bir şekilde Damlacık Camii’nin röleve ve restorasyon projelerini bitirdiklerini ve kurumdan onaylarını aldıklarını söyleyerek, röleve projesinin mevcut durumu raporladığı için önemli olduğunu, milyonda bir ihtimalle bile olur da camide yıkılma, çatlama veya herhangi bir şey olursa caminin önceki halinin projesinin ellerinde olduğunu ifade etti. Konak Tünelleri Projesi’ne İzmir Vakıflar Müdürlüğü olarak onay verirken Damlacık Cami’nin korunması şart koştuklarını vurgulayan İba, “Karayolları Bölge Müdürlüğümüz de herhangi bir oynama var mı diye orayı sürekli denetliyor. Damlacık Camii’nde istinat duvarlarımız var. İstinat duvarlarının temellerinde gerekli güçlendirmeleri yaptılar. Hergün orada ölçüm yaparak bir çökme var mı kontrol ediyorlar. Ama şu an öyle bir sıkıntımız yok. Duvarlarda da oynama yok” dedi. Caminin restorasyon projesinin de hazır olduğunu belirten İba, tünel çalışmalarının Damlacık Mevkii’ni geçmesi sebebiyle camii için herhangi bir risk kalmadığını söyledi.

CAMİNİN YAPISAL SORUNU YOK

İba, halkın özellikle caminin dış görünümden dolayı duyduğu endişelere ise şöyle yanıt verdi: “Caminin dış yüzeyinde dökülmeler olabilir ama camide kesinlikle yapısal bir sorun yani temellerde, kolonlarda herhangi bir çatlak, çökme vb. yok. Zaten hergün takip ediliyor. Bizim camiinin bölgesini inşaat geçtiği için röleve ve restorasyon çalışmalarına başlamamız için herhangi bir engel kalmadı.”

Damlacık Mevkii’nde son zamanlarda meydana gelen hırsızlık ve yağma gibi durumlardan caminin kesinlikle etkilenmediğini vurgulayan İzmir Vakıflar Bölge Müdürü, “Camii şu anda kilitli ve muhafaza altında. Çalınan hiçbir şey yok. Karayolları Bölge Müdürlüğü’nün müteahhiti de sürekli kontrol ediyor. Onların şantiye bekçileri camiye de sahip çıkıyorlar. Şu ana kadar bir hırsızlık olayı olmadı. Caminin halılarına varana kadar herşeyi tamam. Camii koruma altında. Bir sıkıntı yok” dedi.

TÜNEL İNŞAATI ZARAR VERMEDİ

Restorasyon projesi için yaklaşık maliyetleri de hesapladıklarını söyleyen İba, “Caminin restorasyonu için Mart ayında ihaleye çıkacağız ve ardından çalışmalara başlayacağız. Tahminen nisan, mayıs ayı gibi restorasyon yapacağız. Kısa sürede restorasyon çalışmaları başlayacağı için geçici olarak herhangi bir çalışmaya gerek olmadığını düşünüyorum” diye konuştu. Restorasyon çalışmalarının ne kadar süreceğini tam olarak bilemediklerini söyleyen İba, çalışmaların ihale sonrası hemen başlayacağını ama ne zaman biteceği hakkında kesin bir şey söylenemeyeceğini belirtti.

Konak Tünelleri inşaatı olmasaydı da caminin restore edileceğine dikkat çeken İba, “İhale sonrasında sıvalar kazınacak. Zaten onun ömrü dolmuş, tünel inşaatıyla bir alakası yok. Tünel inşaatına başlamadan önce de dış görünümde sıva problemleri mevcuttu. Tünel inşaatlarının bize zararı olmadı aksine istinat duvarlarının temelleri daha da sağlamlaşmış oldu. Planımızda zaten o caminin restorasyonu vardı” dedi.

BİRÇOK CAMİNİN RESTORASYONA İHTİYACI VAR

İzmir’deki birçok caminin restorasyona ihtiyacı olduğunu da sözlerine ekleyen İzmir Vakıflar Bölge Müdürü Kenan İba, “Hisar Camii’nin restorasyonunu yaptık ibadete açtık. Kumrulu Mescidi, Fettah Camii, Paladur Camii ve Ticaret Odası ile birlikte Salepçioğlu Camii’ni yaptık. Şu an da Yapıcıoğlu ve Aliağa Camii’lerinin restorasyonları devam ediyor. Esnaf Şeyh Camii’nin restorasyonunu bu sene ihale edeceğiz. Eşrefpaşa Camii’ni de bu sene ihale etmeyi düşünüyoruz. Başdurak camii restorasyonu için Ticaret Odası ile protokol imzalamak üzereyiz. Restorasyonu onlar üstlenecek. İzmir’de merkez bölgedeki camilerin aşağı yukarı hepsinin restorasyona ihtiyacı var” dedi. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.