TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sayılarla dans eden çocuklar

Sohbet ederken bir yandan da üç basamaklı sayıları büyük bir kolaylıkla toplayan, dakikada 60 rakamı hafızalarına alan dahi çocuklar sayılarla dans ediyor

Haber Giriş Tarihi: 15.08.2014 06:56
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Sayılarla dans eden çocuklar

Matematik korkusu mental aritmetik tekniği ile tarihe karışıyor. Hesap makinesinin atası olan ve Uzak Doğu’da 180 yıldır kullanılan abaküs ile pratik yaparak sağ ve sol beyinlerini aynı anda çalıştıran çocuklar bir yandan sohbet ederken ya da İstiklal Marşı okurken bir yandan da üç basamaklı sayıları toplayabiliyor, dakikada 60 rakamı hafızalarına alıyor. Sayılarla dans eden çocuklar sağ ve sol beyinlerini aynı anda kullanarak sadece matematik derslerinde değil diğer derslerde ve günlük hayatlarında da avantajlı konuma geçiyor.

ÜÇ YAŞINDA OKUMAYI ÖĞRENDİ

Üç yaşında okumayı öğrenen ve zekasını ileriye taşımak isteyen 9 yaşındaki Emirhan Avcıoğlu, sohbet ederken ya da İstiklal Marşı’nı okurken aynı zamanda üç basamaklı sayıları kısa bir sürede toplayabiliyor. Mental aritmetikte Türkiye 1’inciliği ve dünya 8’inciliği bulunan Emirhan, büyüyünce bilgisayar mühendisi olmak istediğini belirtirken, 8 yaşındaki Pelinsu Gökdoğan da öğretmeninin sorduğu sorulara cevap verirken aynı anda dört işlem yapabiliyor. 13 yaşındaki Arda Erçakır ise bir dakikada tam 60 rakamı hafızasına alarak tek tek yeniden yazıyor.

ÖDÜLLERİ VAR

Emirhan Avcıoğlu’nun çalışmaya çok istekli bir çocuk olduğunu söyleyen anne Nergiz Avcıoğlu, şöyle konuştu: “Üç yaşında okumayı öğrendi. Biz de yardımcı olduk. Mental aritmetiği televizyonlardan görüyorduk. Hemen kursa yazdırdık. 2-3 aylık bir eğitimden sonra 2012 Ankara’da yapılan Mental Aritmetik Şampiyonası Türkiye 1.’si oldu. 2013 yılında yine Ankara’da Türkiye 3.’lüğü var. Antalya’da yapılan Mental Aritmetik Dünya Şampiyonası’nda 8.’liği var. Mental aritmetikte çalışmak ve evde tekrar çok önemli. Emirhan şu an matematikte çok başarılı. Bunda mental aritmetiğin çok faydası var. Sadece matematik dersinde değil Türkçe derslerde de okuduğunu anlaması açısından çok faydası oldu.”

“UNUTMAYI UNUTUN”

Öğrencilere mental aritmetiği öğreten Mega Aritmetik ortaklarından Tufan Kızak verdikleri eğitimle ilgili olarak şu bilgileri verdi: “Zeka ve zihinle ilgili olan her şey bizim ilgi alanımıza giriyor. Zihinsel gelişim programlarından biri olan mental aritmatiği İzmir’de ilk biz başlattık. Hafıza eğitimlerimiz de var. ‘Unutmayı unutun’ diyoruz. Mental aritmatikte eğitimlerimizi 5-12 yaş arası veriyoruz. Hafıza eğitiminde 7’den 77’ye eğitim veriyoruz. Ayrıca hızlı okuma tekniklerimiz var. Bu eğitimde de dakikada okunan kelime sayısı 2-3 katına kadar çıkabiliyor.”

“MATEMATİĞİ KORKU OLMAKTAN ÇIKARIYORUZ”

Öğrencilerin aldıkları eğitimle sağ ve sol beyinlerini aynı anda kullanabildiklerini kaydeden Kızak, öğrencilerin sağ beyinlerinde yeni bir matematik merkezi oluşturduklarını, sol beyinleri ile konuşurken sağ beyinleriyle de işlemleri hızlı bir şekilde yapabildiklerini dile getirdi. Her çocuğun bu işlemleri yapabildiğini ifade eden Kızak sözlerini şöyle sürdürdü: “Bütün öğrenciler yapabilir sadece beyni eğitme şartıyla. Bir öğrencimiz 60 rakamı bir dakikada hafızasına alabiliyor. Buraya gelmeden önce öğrencilerimizin hiçbirisi bu yetilerinin farkında değildi. Verdiğimiz eğitimlerle bu yetilerinin ortaya çıkmasını sağladık. Matematiği korku olmaktan çıkarıyoruz ve eğlenceli hale getiriyoruz. Çocuk buraya geldikten sonra rakamlarla adeta dans ediyor. Öğrenciler gittikleri her yerde tabiri caizse hesap makinelerini kafalarında taşıyorlar. Sadece matematik anlamında gelişim sağlamıyor. Hafızanın güçlenmesini sağlıyor. Matematik sorularında arkadaşlarına oranla müthiş bir hız kazanıyorlar. Yarışa 2-3 kat önde başlıyorlar. Aynı zamanda Türkçe paragrafları daha hızlı okuyup anlıyorlar.” (İHA/İZMİR)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.