TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kocaoğlu: Bakanlık stat konusunu bize sormadı

Aziz Kocaoğlu gündemi değerlendirmek için bir basın toplantısı gerçekleştirdi. Stat konusu, İnciraltı planlaması ve İZSU ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu

Haber Giriş Tarihi: 10.01.2015 07:47
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Kocaoğlu: Bakanlık stat konusunu bize sormadı

TANER UYANIKER - Gündemi değerlendirmek üzere bir basın toplantısı düzenleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İZSU’ya yönelik şikayetlerle ilgili çalışma başlattıklarını söyledi. Bunun yanında stat konusunda hükümete sitem eden Kocaoğlu, yargının iptal kararı verdiği İnciraltı planlarıyla ilgili olarak da sürecin yeniden ve sağlıklı biçimde yürütüleceğini belirtti. 

“ŞİKAYETLER İNCELENECEK”                                                                                                                                        30 Mart’ta bağlanan ve bazı ilçelerde yaşanan sayaç ve su faturaları sıkıntıları değerlendiren Kocaoğlu, “Vatandaşların fazla gelen fatura bedellerine yönelik şikayetleri ile ilgili çalışma başlattık. İZSU yeni bağlanan bu ilçelerde geçiş döneminde ve su faturalarının okunmasında gecikme var. Bazı ilçelerde yıllar öncesinden bu yana okunmamış sayaçlar var. Eğer sayaçlar 6 ay okumamışsa, devam eden 6 ay bu tutarlar taksitle alınacak. Vade farkı alınmayacak. 30 Mart’a kadar ilçe belediyesi ne bedel belirlediyse o para üzerinden alınacak. 30 Mart’tan sonrası da yeni tarifeye göre faturalandırılacak. Okunmayan sayaçları okunmadığı ay kadar taksitle alacağız. Bu sistemin adil olduğuna inanıyoruz. Herhangi bir zam ya da vade farkı söz konusu değil .Yüksek faturalar uzun yıllar ödenmemiş faturalardan çıkar ya da teknik hatadır. Düzeltilir, İZSU tarafından değerlendirilir. 2-3 ay içerisinde normale dönecek” dedi.

İNCİRALTI PLANLAMASI İLE İLGİLİ KONUŞTU                                                                                                İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, geçtiğimiz gün belediyenin açtığı dava sonrasında iptal edilen İnciraltı planları ile ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Göreve başladığımdan bu yana İnciraltı’nın planlanmasından yanayım. İnciraltı’nın kentin kalkınmasına, kente istihdam yaratmasına çok büyük katkıda bulunacağına inanıyoruz. Bazı kesimler ‘Burası planlanmasın, tarım arazisi olarak kalsın’ dedi. Ona saygı duyuyorum. Burayı Mavişehir gibi yoğun emsallikle planlayalım diyene de saygılıyım. Ama biz ikisinin arasındayız. Düşük yoğunluklu, arazinin getirisini sadece emsalde görmeyen, buraya bir nitelik yükleyerek değer artışı sağlanabileceğini düşünüyoruz. Planlama çalışmalarımız devam ediyor. Önümüzdeki günlerde İzmir kamuoyuna, kanaat önderleri ve meslek odaları ile sivil toplum kuruluşlarına bu düşüncemizi sunacağız. Olmazlarımızı ortaya koyarsak, orada ticaret olmamasından yanayız. 300 dönüm ticaret olarak planlanması durumunda ve AVM yapılacaksa, orası sağlık merkezi olarak planlanması durumunda o proje yürümeyecek. Yoğunluk konusunda kısıtlı bir yoğunluk verilmesinden yanayız. EXPO sürecinden gelen birikimle, bakanlıkların, odaların, kanaat önderleri ve arsa sahiplerinin bilgilerini değerlendirerek planlama yapmak üzere uzun süredir çalışıyoruz. Önümüzdeki günlerde bununla ilgili bir toplantı yapacağız. İnciraltının planlanmasından yanayız” dedi.

Kocaoğlu planlama sürecinde Ankara ile ortak hareket edilip edilmeyeceği konusun da ise şunları söyledi: “Ankara’ya tabii gideriz, konuşuruz. Biz önce kendi planımızın İzmir kamuoyunda tartışmak istiyoruz. Tartışarak bir taslak oluşturacağız. Plan öngörüsüne ihtiyacımız var. Ondan hareketle bir taslak sunacağız. İzmirli hemşerilerimiz ile tartışacağız, sonra bakanlığa sunacağız. Genel kabul görürse plan uygulanır. Yoksa askıda kalır. Doğru planlanmasının hem oradaki mal sahipleri için hem de kent ve kentin geleceği için doğru olduğuna inanıyorum.”

“BİZİ ŞARK KURNAZI İLAN ETTİLER”                                                                                                                 Geçtiğimiz hafta içinde Ulaştırma eski Bakanı Binali Yıldırım’ın gerçekleştirdiği ziyaret sonrasında tekrar gündeme gelen Karşıyaka Yalı ve Göztepe Gürsel Aksel statları ile ilgili olarak konuşan Başkan Kocaoğlu, “Stat konusu kamuoyunu gerektiğinden fazla meşgul eden bir konu. Alt tarafı, üst tarafı iki tane stat yapılacak. Biz bunu Bornova’da sessiz sakin yapıyoruz. Bu statlar gündeme gelmese, bizim Bornova’da stat yaptığımızdan kimsenin haberi de yoktu. Stat konusu çok tartışıldı. Kentin planlamasından sorumlu kurum olarak görüşümüzü beyan ettik. Örnekköy’de ve Uzundere’de bir yere yapılması ve spor kompleksi olması için görüşümüzü beyan ettik. Bakanlık tarafından genel kabul görmedi. Normal, çünkü Gürsel Aksel ve Karşıyaka Yalı projelendirilirken bize hiç görüşümüz sorulmadı. Demek ki görüşümüz alınmayacaktır. İzmir’de garip şeyler oluyor. Karşıyaka Spor Kulübü yönetimi beni ziyaret etti. Örnekköy olmuyor, bunun gerekçesi nedir dediler. Çiğli’de ESHOT garaj alanı var, orayı bize verin oraya yapılsın dediler. Ve ESHOT garajını Örnekköy’e taşıyalım, stadı da Çiğli’deki mevcut garaj alanına yapalım dedik ve takas yöntemi ile biz buna olur veririz dedik. Sonra şark kurnazı olduk. Kurnazlık bunun neresinde anlamış değiliz. Sonra kulüpten de bir daha ses çıkmadı. O da ayrı konu. Büyükşehir Belediyesi olarak biz yasal çerçevede destek olmaya hazırız” dedi.

“BAKANLIK BİZE SORMADI”                                                                                                                           Kendilerinin de devlet kurumu olduğunu söyleyen Kocaoğlu, “Orada birilerinin çıkıp Büyükşehir Belediye Başkanı’nı, Karşıyaka Belediye Başkanı’nı stat yaptırmayan adam olarak lanse etmek son derece yanlıştır. O insafı ben İzmirli hemşerilerimize bırakıyorum. Önemli olan bir yere varılması. TOKİ yapıyorsa TOKİ, Gençlik ve Spor Bakanlığı ise onlar, her kim yapıyorsa iki yere stat yapmasının önünde hiçbir yasal engel yoktur. Başlanabilirdi, ama halen başlanmadı. Ortada projesi yoktu. Biz belediyeyiz. Yasal yollardan hukuk içerisinde yanlış olduğuna inandığımız şeyi yargıya götürürüz. Yargıdan çıkan kararı uygularız. En az bakanlıklar kadar devlet kurumuyuz ve devlet ahlakı ile çalışıyoruz. Bizim görüşümüz oralarda stat yapılmasının kent yaşamı ve kent trafiğine olumsuz etkileyeceği yönünde, bunun için karşı çıkıyoruz” dedi.

“KARŞI ÇIKMAYIZ”                                                                                                                                                        AK Parti İzmir Milletvekili Hamza Dağ’ın Karşıyaka Yalı Stadı çevresindeki alanların gerekirse Bakanlar Kurulu kararı ile acil kamulaştırılabileceği yönündeki çıkışına cevap veren  Kocaoğlu, “Kamulaştırsınlar. Onu ben değerlendirmedim. Büyük ihtimalle yargıya gitmeyiz. Biz iki yerde de yanlışı kamuoyunun önüne serdik. Stat konusunda zaten yargıdayız. Bir daha bir daha yargıya gitmenin anlamı yoktur. Önlerinde de engel yok. Acil kamulaştırma olmasa da orası kamulaştırılır” şeklinde konuştu.

“YER BİZİM DEĞİL”                                                                                                                                               Kentin çektiği stat yokluğunda çözüm önerisi olan portatif tribün önerisini sunan Kocaoğlu, “Hem Alsancak Stadı, hem de Atatürk Stadı için geçici tribünler konarak, oradaki doku bozulmadan, kentin diğer statları yapılıncaya kadar ihtiyacı karşılayacak bir çözüm üretmekten yanayız. Bu iki stat için bizim fikrimizi beyan etmemiz doğrudur. Ama yapacağız diye konuşmak yanlıştır. Yer bizim değildir, yer bakanlığı yeri. Verirlerse biz burada tribünleri yaparız. Sonra o tribünleri değişik yerlerde kullanırız. Her zaman bir yerlerde değerlendirilir. Yer bulunur ve bir kayıp söz konusu olmaz” diye konuştu.

 DEMİRTAŞ’IN PROJESİ HAKKINDA KONUŞTU

Son olarak da İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş’ın kamuoyuyla paylaştığı stat ve tünel projelerine bunların uzun süreçte yapılacak projeler olduğunu söyleyen Kocaoğlu, “Bunlar mühendislikle ilgili büyük projeler. Bugün etüdünün ve projenin yapılması bir başlangıçtır, bir adımdır. İyice tartışıldıktan sonra değerlendirmesinin yapılması gerekir. Sağlıklı değerlendirilmesinde fayda var. Bugün konuşulur. Karşı duruşumuz yok. Ama bunlar, bugün yaparız denecek projeler değil. İyice etüt edilmesi ve bilimsel altyapısı oluşturularak değerlendirilmesi gereken fikirlerdir. Fikirden proje aşamasına geçmek için birçok yol kat edilmesi gerekmektedir” dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.