TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Güngör İblikçi Gravür Resim Sergisi açıldı

Usta Gravür sanatçısı Güngör İblikçi, yeni sergisini sanatseverlerin beğenisine sundu

Haber Giriş Tarihi: 14.05.2015 08:46
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Güngör İblikçi Gravür Resim Sergisi açıldı

ONURHAN ALPAGUT

İzmir Selçuk Yaşar Resim Müzesi ve Sanat Galerisi'nde sanatçının eserleri görkemli bir kokteyl ile sanatseverlerin beğenisine sunuldu. Açılışa sanat camiasından pek çok kişi katıldı. Usta gravür sanatçısı İblikçi eserleri hakkında, “Eserlerimde tema olarak duygularımdan gelen hissiyatlarımı ve o anki düşünceler etkin oluyor. Bu sanat eserlerini hazırlamak için uzun ve yorucu bir çaba gerektiriyor. Esas olan nokta temanın kağıt üzerine çıkacağı noktada plan hazırlamak. Gravür bir Meta üzerine çalışılan kağıt baskısıdır. Benim şu anda kullandığım baskı çeşidi daha henüz Türkiye'de kullanılmamış yeni bir teknik. Çalışmalarımda Anadolu medeniyetlerinden etkilenerek gerçekleştiriyorum.  Anadolu zengin bir medeniyet. Bu toprak üzerinde yaşayan geniş bir mozaik kitlesi var. Bunların hepsi birer kalıntı bırakmışlar topraklarda. Benimde eserlerimde esas ilham kaynağım bu oldu” diyerek bilgi verdi.

“AKLIM FİKRİM GRAVÜRDEYDİ”

Gravür sanatına nasıl ilgi duyduğunu anlatan İblikçi, "Ben güzel sanatlarda okurken hep aklım fikrim gravürdeydi. Fakat bunun Türkiye de bir hocası yoktu. Bundan ötürü İsviçre’ye gittim. Orada iki sene gravür üzerine çalışmalar yaptım. Gravürü İsviçre'de öğrendim” dedi.

"SABIR, AZİM,EMEK,FERAGAT"

Bir gravürün ortaya çıkış süreciyle ilgili konuşan İblikçi, “Bir gravürün mükemmel dereceye ulaşması zordur. Defalarca baskıya girerek tekrarlanır. Baskıdan çıkanı görerek tekrar motifin işlenmesi, temizlenmesi yani sayısız kere basılması sonucu bir gravür ancak tamamlanır. Bir gravürün hazırlanması ortalama 5 ay sürüyor. Bu sanatı yapmak için sabır, azim, emek, feragat şart. Gravür normal bir sanat değildir. Görerek yaparsınız. Tersten çalışırsınız. Gravürde her şey ters işler. Asitten ne çıkacağı belli olmaz. Tamamı ile hayalinizin dışında da bambaşka bir şey de çıkabilir. Veya düşüncenize uygun bir şey de olabilir. O yüzden çıkanı kabul etmek durumundasınız" şeklinde konuştu.

Güngör İblikçi hayatını gravür sanatına adamış biri olarak 40 yılını İsviçre’nin Cenevre kentinde geçirmiştir. Burada yaptığı eserler Picasso, Salvador Dali gibi kişilerle yan yana sergilenmiştir. 12 Mayıs 6 Haziran tarihleri arasında Alsancak Selçuk Yaşar Resim Müzesi ve Sanat Galerisinde 33 adet eseri sanatseverlerin beğenisine sunulacak. Eserlerin tamamı bin 500 ile bin 900 TL arasında değişiyor.

GÜNGÖR İBLİKÇİ KİMDİR?

1936 yılında Akşehir'de doğdu. İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi'nden mezun oldu. Sanatını geliştirmek için İsviçre'ye giden gravür sanatçısı Cenevre'de Güzel Sanatlar Akademisi Gravür bölümünü bitirdi. Sanatçı bugüne kadar yurtiçi ve yurtdışında pek çok kişisel sergi ve karma sergiye katıldı. Birçok expozisyonda yer almış ve birçok eseri müzelerde sergilenmektedir.

                                                

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.