TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

COŞKU, HÜZÜN VE GURUR BİR ARADA

Preveze Deniz Zaferi  kutlandı

Haber Giriş Tarihi: 30.09.2014 15:29
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
COŞKU, HÜZÜN VE GURUR BİR ARADA

DİLEK BAKIRKAYNAK

Preveze Deniz Zaferi, Türk Denizclik tarihinin önemli dönüm noktalarından biridir. Kaptan-ı Deryası Barbaros Hayrettin Paşa komutasındaki (28 Eylül 1538) 122 parça gemiden oluşan Osmanlı Donanması, Andrea Dorıa Komutasındaki 262 parça gemiden oluşan Haçlı Donanması’nı Preveze önlerinde bozguna uğratmıştır. Bu zafer, Akdeniz’deki Türk Hakimiyetini tam anlamıyla pekiştirmiştir. Preveze Deniz Zaferi’nin kazanıldığı 27 Eylül günü her yıl Deniz Kuvvetleri Günü olarak kutlanmaktadır.  

Preveze Deniz Zaferi’nin 476′ıncı yıldönümü İzmir’in Foça İlçesi’ndeki Deniz Üs Komutanlığı’nda ilk kez halkında katılımıyla kutlandı. Kutlama programı kapsamında bir dizi etkinlik ve tatbikat gerçekleştirildi.

Bando Takımı’nın eşliğinde merasim bölüğünün silahlı gösterisi ve yürüyüşü coşkulu bir törene sahne oldu. Kıbrıs Barış Harekatı ve Güneydoğu’da PKK ile mücadelede sırasında şehit düşen askerlerin Şehitliği’ne gerçekleştirilen ziyaret duygu dolu anların yaşanmasına neden oldu. Nefes kesen temsili tatbikat ise gururlandırdı.

ÇOCUKLARDAKİ SİLAH MERAKI 
Foça Deniz Üssü’nde kutlama programı; Şehit Teğmen Alper Tunga Akan Konferans Salonunda Amfibi Görev Grup Komutanı Tuğamiral Sinan Azmi Tosun’un yaptığı açılış konuşmasıyla başladı. Daha sonra Deniz Kuvvetleri’nin faaliyet ve tatbikata iştirak eden Çıkarma Gemileri’nin özellikleri barkovizyon sunumu ile katılımcılara anlatıldı. Aynı salonda hazırlanan stantlarda askeri silahlar tanıtıldı. Meraklı gözlerle silahları inceleyen çocuklar özellikle ağır makineli silahlara büyük ilgi gösterdi.
ŞEHİTLİK ZİYARETİ 
Program çerçevesinde; Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, Foça Kaymakamı Niyazi Ulugölge ve Foça Cumhuriyet Başsavcısı Ali Zorlu katılımcı vatandaşlar ile birlikte Kıbrıs Barış Harekatı ve Güneydoğu’da PKK ile mücadelede sırasında şehit düşen askerlerin şehitliğini ziyaret ederek, şehitlerin mezarına karanfil bıraktı.

DERİN İZLER 
Daha sonra Kıbrıs Barış Harekatında kullanılan silah, mühimmat ve muhtelif materyallerden oluşan Kıbrıs Barış Harekatı müzesini gezen vatandaşlar, 1974 Yılında yaşanan Harekatın derin izlerine tanık oldu. Foça Deniz Üssü personeli de müzeyi gezen ziyaretçilere müzede yer alan materyaller hakkında bilgi verdi.
.
HALKIN SAVAŞ GEMİLERİYLE BULUŞMASI 
Müze ziyaretinin ardından savaş gemilerinin demirli bulunduğu limana intikal eden katılımcılar burada; askeri gemileri yakından görme fırsatını elde etti. Liman ziyareti kapsamında gemilere alınan vatandaşlara askerler eşlik etti.

GERÇEĞİNİ ARATMADI

Kutlama programının finali adeta nefes kesen bir tatbikat ile son buldu. İlk kez halkın katılımı ile gerçekleştirilen askeri tatbikat büyük ilgiyle izlendi. Tatbikat senaryo gereği çıkarma gemilerinden asker ve zırhlı birliklerin kıyıya çıkmasıyla başladı. Karaya inen askerler mevzilerde konuşlanan temsili düşmanın mukavemeti ile karşılaştı. Gerçeğini aratmayan tatbikatta 2 Çıkarma Gemisi, 260 personel, 3 Tank ve 3 askeri tır yer aldı. Tatbikatı başarı ile yöneten Amfibi Görev Grup Komutanı Tuğamiral Sinan Azmi Tosun, yaptığı açıklamada Preveze Deniz Zaferi’nin Türk Denizcilik tarihi için önemini vurguladı. Tuğamiral Tosun,“ Bugün, Preveze Deniz Zaferi’nin 476. Yıldönümünü kutluyoruz. Biz, Türk Denizcileri 1538’den beri bu zafer şuuruyla denizlerde varız. ‘Anavatan’da güvende olmak için denizlerde var olmak, dünyada söz sahibi olmak için tüm denizlerde var olmak’ gibi bir idealimiz var. Devletimize deniz kuvvetleri olarak en iyi şekilde hizmet etmek için varız” şeklinde konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.