TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

RTÜK’e siyah çelenk

Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Başkanlığı, geçtiğimiz günlerde bir televizyon kanalında yayınlanan programda Atatürk ve CHP ile ilgili sözlere ceza verilmemesini protesto etmek amacıyla RTÜK İzmir Bölge Müdürlüğü önüne siyah çelenk bıraktı

Haber Giriş Tarihi: 05.11.2014 09:14
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
RTÜK’e siyah çelenk

DAVUT İPEK - Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Başkanlığı, geçtiğimiz günlerde bir televizyon kanalında yayınlanan ‘Resmi Tarihten Gerçek Tarihe’ isimli programda Mustafa Kemal Atatürk ve CHP’ye yönelik söylenen sözlere ceza verilmemesini protesto etmek amacıyla RTÜK İzmir Bölge Müdürlüğü önüne siyah çelenk bıraktı. Daha sonra RTÜK önünde bir basın açıklaması düzenleyen CHP İzmir İl Başkanlığı temsilcileri adına konuşan Basın ve Medya Sorumlusu İl Başkan Yardımcısı Osman Peri şunları belirtti: “Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan tarafından RTÜK’e yapılan şikayette, Kanal A logosu ile yayın yapmakta olan yayın kuruluşunun, 22.09.2014 tarihinde yayınladığı "Resmi Tarihten Gerçek Tarihe" adlı programda, Cumhuriyet Halk Partisi’nin tüm değerleri ile Cumhuriyet Halk Partisi'nin kurucu ve yöneticilerine hakaretler edildiği ve bunların hiçbir bilgi ve belgeye dayanmadan bizzat sunucu ve programa katılan Said Alpsoy adlı şahıs tarafından dillendirildiği, ayrıca CHP'nin ve ülkemizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'e, İsmet İnönü'ye ve diğer değerlere kin ve nefretle hakaretlerde bulunulduğu belirtilmiştir. Söz konusu şikayet üzerine Kanal A yayın kuruluşunca 22.09.2014 tarihinde saat 21.32’de yayınlanan ve 2 saat 22 dakika süren, "Resmi Tarihten Gerçek Tarihe" isimli program, İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı uzmanları tarafından incelenmiştir. Yapılan izleme ve değerlendirme neticesinde hazırlanan izleme raporunda şu tespitlere yer verilmiştir:‘Program sunucusu Sadık Yalsızuçanlar'ın, programın girişinde ‘Cumhuriyet Halk Partisi tek parti döneminde Cumhuriyet Halk Partisi camileri kiliseye çevirmeye kalkıştı mı?’ Cumhuriyet Halk Partisi milletvekilleri TBMM'nin ortasında Allah'a küfreder miydi?’ ‘Cumhuriyet Halk Partisi yönetimi sırasında 16 yıl boyunca bütün okullarda her çeşit İslami eğitim yasaklandı ama yabancı kolejlerde durum nasıldı?’ ‘Hristiyan ayinlerine ve eğitimine izin verildi mi?’ ‘Cumhuriyet Halk Partisi radyolarda Allah ve Peygamber kelimelerini neyle değiştirdi gibi ilginç başlıklar var. İlk sorumu soruyorum. ‘Cumhuriyet Halk Partisi camileri kiliseye çevirmeye kalkıştı mı?’ şeklinde çerçevesini çizdiği program, bu içerikle örtüşen söylemlerle devam etmiş ve program ilerleyen bölümlerde de aynı tavırla devam etmiştir. Bu gibi ifadelerle devam eden program tam 2 saat 22 dakika 50 saniye sürmüş ve saat 23:55’te son bulmuştur. Yukarıda yer verilen tespitler çerçevesinde söz konusu yayının 6112 sayılı Kanununsekizinci maddenin, birinci fıkrasının (ç) bendinde yer alan, yayınlar ‘... kişi ya da kuruluşları eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü, aşağılayıcı veya iftira niteliğinde ifadeler içeremez’ ilkesini ihlal ettiği değerlendirilerek konu Üst Kurul gündemine sevk edilmiştir.”

“UYARI CEZASIYLA GEÇİŞTİRİLİYOR”

Osman Peri sözlerine şöyle devam eti: “Üst Kurul 30 Ekim 2014 tarihli toplantıda söz konusu şikayeti ve bu şikayet doğrultusunda hazırlanan izleme raporunu görüşmüş ve yayında hakaret ve aşağılama ifadelerinden ziyade belli bir siyasi düşünce nedeniyle ayrımcılık yapıldığı sonucuna varmak işlemiştir. Buradaki amaç ihlal konusu yayını Kanunun 8’inci maddesinin (ç) belidinden ziyade, (e) bendine sokarak yayını para cezası almadan uyan cezasıyla geçiştirmektir. Zira Kanal A yayın kuruluşunun daha önceden (ç) bendi yönünden yaptırım kararı bulunduğu için tekrar aynı bent kapsamında ceza verilmesi halinde tekerrür nedeniyle para cezası verilmesi engellenmek istenmiştir. Amaç hem hafif bir ceza ile konuyu kapatmak hem de yayındaki ifadeleri hakaret kapsamında görmek istememektir. Ancak söz konusu yayında esas ihlal edilen yayın hizmet ilkesi olan ve 6112 sayılı Kanunun 8-(l) maddesinin (ç) bendinde yer alan ‘... kişi ya da kuruluşlun eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü, aşağılayıcı veya iftira niteliğinde ifadeler içeremez’ hükmüdür.”

“KINIYORUZ!”

CHP Basın ve Medya Sorumlusu, İl Başkan Yardımcısı Osman Peri sözlerine şu şekilde son verdi: “Görüldüğü üzere AKP iktidarının ele geçirdiği kurumlardan biri olan RTÜK de, AKP'li üyeleri sayesinde hak ve adalet dağıtmaktan ziyade hükümetin borazanlığını yapmaktadır. Bu tutum AKP ve AKP yandaşlarının Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu olan Mustafa Kemal Atatürk'e bakış açılarının en önemli göstergesidir. ‘Bu ülkede hukukun üstünlüğü yok; üstünlerin hukuku var’ diye yıllarca halka yalan söyleyen AKP iktidarı, şimdi kendilerine ve yandaşlarına hizmet eden bir ‘Üstünler Hukuku’ yaratmıştır. Unutmasınlar ki hukuk bir gün kendileri için de gerekli olacaktır. Bu yüzden RTÜK üyelerini bulundukları yerin sorumluluğunu taşımaya davet ediyor ve hukuka uygun olmayan tutumlarından dolayı kendilerini kınıyoruz.”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.