TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Gelinlik-damatlıklar yola çıkmaya başladı

Mimar Kemalettin Moda Merkezi Derneği Başkanı İzzet Avcı, yaklaşan düğün sezonu öncesi gelinlik damatlık ve abiye satışlarının iyi gittiğini belirterek, 2015 yılı büyüme rakamlarının beklentilerin altında kalmasından dolayı çarşıdaki esnafın dikkatli davrandığını belirtti

Haber Giriş Tarihi: 15.04.2015 07:46
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Gelinlik-damatlıklar yola çıkmaya başladı

ÖZKAN PEKÇALIŞKAN

Yaklaşan düğün sezonu öncesi düğün yapacak olanlar yavaş yavaş siparişlerini vermeye başladı.  Sezonun yavaş yavaş açılmaya başladığı bu günlerde Mimar Kemalettin Moda Merkezi Derneği Başkanı İzzet Avcı, şu anda siparişlerin tam gaz yetiştirilmeye çalıştığını belirterek, “Firmalar aldıkları siparişleri göndermeye çalışıyor. Şu anda piyasa iyi gidiyor. İyi gidiyor derken biz şu anda Anadolu’dan yeni geldik. Bu sene Anadolu’da iyi de kış oldu. Kaban ya da kışlık ürünler kış reyonunda bitti. Perakendeciler bu durumdan biraz şikayetçi ama bu sezon inşallah iyi gider. Şu anda gelinlik abiye sektöründe de bizim için sıkıntı yok. Firmalar aldığı siparişleri yavaş yavaş göndermeye başladılar” dedi.

“ORTADOĞU’DAKİ KARIŞIKLIK BİZİ DE ETKİLEDİ”

Avcı, İç piyasada iyi olduklarını fakat Arap pazarının karışık olmasının kendilerini etkilediğini belirterek, “Yüzde 70, yüzde 80 zararımız var neden zararımız var? Çünkü oradan bize iyi sipariş ve müşteri geliyordu. Oranın karışık olması sonuçta bizim oradan gelen siparişleri de etkiledi. Geçen sene biraz daha iyiydi ama bu sene Ortadoğu biraz karışık o yüzden çarşının biraz keyfi yok. Ortadoğu’dan fazla sipariş gelmemesi buradan oraya daha önce iş yapan arkadaşlarımızın işlerini haliyle etkiledi. Bakalım önümüzdeki günlerde ne olacak bunu yaşayıp göreceğiz. Umarım Ortadoğu’daki karışıklık bir an önce biter ve orayla olan işlerimiz tekrar açılmaya başlar” diye konuştu.

“AVRUPA’DAN ESKİSİ GİBİ SİPARİŞ GELMİYOR”

Avrupa’dan da 2 sene önceki gibi siparişlerin de gelmediğine değinen Avcı, “ Bu sene de Avrupa eskisi gibi değil. Bu sene Avrupa’dan gelen siparişlerde de yüzde 20 eksilme var. İç piyasa iyi gidiyor. İç piyasada şu anda sıkıntımız yok. Sektörde iyi firmalar güzel mal üreten firmaların güzel şekilde devam ediyor. Eleman sıkıntısı da yaşamıyor. Böylelikle verilen siparişler zamanında yetişiyor. İşler şu anda iyi şekilde gidiyor” dedi.

“DOLAR ARTIŞI BİZİ DE ETKİLEDİ”

Doların artışı yüzünden durdukları yerde yüzde 25 zarar ettiklerine değinen Avcı,  “Dolar bahane edilip zam yaptılar. Sen dolarla üretim yapmıyorsun ki tamamen yerli sermaye ile üretim yapıyorsun. Büyük şirketlerin bahanesi çok oluyor. Bu şekilde yapmamaları gerekiyor. Bu yüzden doların artışının bize çok büyük etkisi oldu. Fırsatçılar iyi fırsat yakaladı. Hiç olmasa bile psikolojimiz bozuldu. Böyle hazırlıksız yakalanmak birde piyasada herkes dolarla günübirlik alıp vermiyor ya alıyor dolarla bekletiyor. Gününe çek veriyor. Orada darbe çok vuruldu yani oturduğumuz yerden biz imalat yapmışız bir dolar 2,30 iken, dolar çıktı 2,60'a. Bu yüzden zararımız çok büyük oldu. Bu da piyasanın moralini bozuyor. Sonuçta hiç etkilemese bile esnafın karından gidiyor. Üç lira kar edecekken 2 lira kar edersiniz. Şu anda moral bozmaya da gerek yok ama seçimler yaklaştıkça millet acaba ne olur ne olmaz diye para harcamıyor. Kötüye giderse elimizde yastık altı dursun gibi insanların kafasında düşünceler oluşuyor” ifadelerini kullandı.

“BU SENE BÖYLE GİDER DİYE TAHMİN EDİYORUZ”

Avcı, Bu senenin böyle gideceğini tahmin ettiklerini belirterek,  “Bu sene aynen böyle devam eder gider. Ondan sonra ramazan ayı giriyor bir ayı da öyle kaybedeceğiz ondan sonra ne kalıyor ki geriye kış geldi. Bu sene durum öyle gözüküyor ki çok ölü bir sezon yaşarız. Ama seneye ne olur ne biter onu da kestirmek oldukça güç gözüküyor. Seçimlerin sonucuna göre millet gene tam gaz işine devam eder. Yabancı yatırımlar gelmeye devam eder. Buraya en son İtalyanlar gelmeye başladı. İtalya’dan gelen çok kişi malını burada yaptırıyor. Takım elbiseyi de İtalyanlara biz yapmaya başladık. Eskiden modada markalar İtalya’ndı.  Ama şu anda 3-4 saat uzaklıkta olduğu için İtalya’ya sipariş uçak kargosu ile hemen gönderiliyor” dedi.

“ÇİN MALLARI TUTULMUYOR”

İnsanların artık Çin’den korkmaya başladıklarına değinen Avcı,  “2-3 ayda Çin’den sipariş anca geliyor. O yüzden artık Çin mallarının tadına Avrupalılar baktı ve olmuyor. Hep polyester malzeme kullanıyorlar. Türk malı hem yakın olması hem de işçiliği güzel olduğu için daha çok tutuluyor.  Kalıbı uygun oturuyor. O yüzden Avrupa’ya daha fazla iş yapmamız gerekiyor” diye konuştu.

“İŞÇİ MALİYETLERİ DÜŞÜRÜLMELİ”

İşçi maliyetlerinin ve sigortasının düşmesi gerektiğini savunan Avcı,  “Devletin buna el atması gerekiyor.  Firmalar yanında çalıştırdığı işçinin girdiği gün sigortasını başlatıyor. Türkiye’nin lokomotif sektörlerinden biri olan tekstil sektörü en fazla istihdam yaratan en büyük sektördür. Bunu devletin de görmesi gerekir. Anadolu’nun her noktasında fabrikalar faaliyet gösteriyor. Oralarda teşvik var 150 lira sigorta ödüyor biz burada 400 lira sigorta ödüyoruz. Bu da imalatçıya yansıyor mala yansıyor” dedi.

“FUAR’A DAHA ÇOK KATILIM GÖSTERMELİYİZ”

Gelinlik-damatlık fuarının İzmir’e çok büyük şeyler kattığına değinen Avcı, “Vitrin yapmayı bilmeyen arkadaşlar vitrin öğrendi. Koleksiyon yapmayı bilmeyenler koleksiyon yapmayı, yurt dışına satış yapmayı bilmeyen üreticilerimizde yurtdışıyla çalışmanın yollarını öğrendiler. Hepsi de bu fuar sayesinde kazanıldı. Fuarın tüm bu yabana atılamayacak faydalarına rağmen İzmirli arkadaşlarımızın katılımı azdı. Ayrıca ne yapıp edip Milano’daki gibi tek tip stantların kurulduğu fuarlar organize etmeyi de öğrenmemiz gerekiyor. Tek tip yapılabilse İzmir’deki esnafın hepsi katılabilecek. İstanbullular para harcayabiliyor. İzmir yeni yeni büyüyor. Uzun yıllardır kendilerini ispatlamış yurt dışına ihraç yapan büyük gelirli mağazalar bir fuara katılmak yerine ölü sezonlarda bir otelde misafirlerini ağırlıyor. Hem hep birlikte tatillerini yapıp hem de satışlarını yapıyorlar. Önümüzdeki sene ne yapıp edip onlara fuarın önemini anlatarak katılmalarını sağlamaya çalışacağız. Önceden yüzde 80 içeriden yüzde 20 dışarıdandı. Şimdi ise tam tersi azınlık biz olduk çoğunluk dışarı oldu. İstanbullular bu konuda müthiş ilgililer. Aziz başkanda bunun farkında. ‘İstanbullular giderse ciddi zararlar görürsünüz lütfen fuarınıza sahip çıkın’ mesajını veriyor. Katılımcılar iç mekânlarını istedikleri gibi düzenleyebilirler ancak dış mekanların tek tip yapılması çok avantaj sağlar. Roma’da tek tip yapıyor ve çok daha etkileyici bir güzellik ortaya çıkıyor. Denize çok yakınız ve Mimar Kemalettin çarşımızda çok güzel. İlk günden İzmir’den katılım çok az olduğu için moralim bozuldu ancak bununda üstesinden geleceğiz” ifadelerini kullandı.

“2015 BİRAZ ZOR GEÇECEĞE BENZİYOR”

Yazlık satışların şu anda iyi olduğunu seçimlerin olması dolayısıyla da takım elbise satışlarında hareketlilik olduğunu belirten Avcı,  “Memleketin istikrarı bizim için önemli, kaza bela olmadan güzel bir seçim havası olur. Düğünler bayramlar derken yaz sezonu öyle geçecek. Seçimlerden dolayı takımcılar iyi iş yaptı. Satışları gayet iyi durumda devam ediyor. Ama 2015 yılı biraz çetin geçeceğe benziyor. Yılın ilk üç aylık büyüme rakamları bizi de endişelendirdi. Adımlarımızı sağlam atmaya çalışıyoruz. Dikkatli davranmaya çalışıyoruz” dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.