TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Erdoğan’dan ‘paralel yapı’ açıklaması

BM 69. Genel Kurulu’na katılmak için bulunduğu New York’taki temasları kapsamında düşünce kuruluşu Dış İlişkiler Konseyi’nde konuşma yapan Erdoğan gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu

Haber Giriş Tarihi: 24.09.2014 08:20
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Erdoğan’dan ‘paralel yapı’ açıklaması

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Biz Filistin’e baktığımızda Arap, Sünni, Hamas mensubu değil önce insanı görürüz. Irak’a baktığımızda Sünni, Şii, Hıristiyan, Kürt, Arap, Ezidi değil önce insanı görürüz. Suriye’de Sünni, Nusayri değil, sadece insanı görürüz. Haksızlığa uğrayan Müslüman, Hristiyan ya da Musevi olsun, Türkiye onun yanındadır” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan burada yaptığı konuşmada, bu yılın Birinci Dünya Savaşı'nın başlangıcının 100. yıl dönümü olduğunu hatırlatarak, "Türkiye, 100 yıl önceki ismiyle Osmanlı Devleti, Birinci Dünya Savaşı'nın en önemli tarafıydı ve savaştan da en çok etkilenen ülke olmuştu. 20. yüzyılın en başında, Osmanlı Devleti'nin sınırları, Doğu'da bugünkü İran sınırından başlıyor, Avrupa'da Viyana önlerine, Kuzey Afrika'da Tunus ve Cezayir'e; Kuzey'de Kırım'a, Güneyde Yemen'e, yani Hint Okyanusu'na kadar yayılıyordu" dedi.

“ORTAK BİR TARİHİMİZ VAR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin, merkezinde bulunduğu coğrafyayı, en iyi tanıyan, en iyi anlayan, en iyi analiz edebilen bir ülke olduğunu ifade ederek, kriz bölgeleri dâhil olmak üzere, bölgedeki her ülke ve halkla, Türkiye'nin ortak bir tarihi olduğunu söyledi.

“DESTEK VERMEMİZ SÖZ KONUSU OLAMAZ”

Bir süredir belli bazı çevrelerin Türkiye’yi, terörle yan yana göstermeye yönelik gayretleri olduğunu gözlemlediklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları söyledi: “Özellikle ABD’deki bazı medya kuruluşlarının ve bazı STK’ların, tamamen asılsız yayınlarla tamamen mesnetsiz iftiralarla planlı şekilde Türkiye’yi hedef aldıklarına şahit oluyoruz. Özellikle IŞİD konusunda, Türkiye, bazı medya kuruluşları tarafından son derece haksız ve art niyetli haberlere konu ediliyor. Uzun yıllardır terörle mücadele eden, terör sebebiyle ağır bedeller ödeyen, terörle mücadelesinde de yalnız bırakılmış bir ülke olarak, hiçbir terör örgütüne destek vermemiz asla söz konusu değildir.”

“HÜKÜMETİ DEVİRME OPERASYONUYDU”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2013 yılının aralık ayında Hükümete yönelik operasyon yapıldığını anlatarak, "Başbakanı olduğum Hükümete yönelik saldırı, altını çizerek söylüyorum: Yolsuzluk operasyonu kılıfı içine gizlenmiş, Hükümeti devirme operasyonuydu. Öyle ki, şahsımı, bakanlarımı ve çalışma arkadaşlarımı yargılayıp mahkûm etmek üzere önceden dava dosyaları dahi hazırlanmış, operasyon içinde bunlar sıraya konmuştu. Söz konusu dosyalarda, şahsım ‘Dönemin Başbakanı’ diye anılıyordu. Bu darbe girişimini başarıyla etkisiz hale getirdik" dedi.

“KARARLI TEDBİRLER ALIYORUZ”

Ulusal güvenliğe karşı tehdit oluşturan bu örgüte karşı çok kararlı tedbirler almaya başladıklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan şöyle söyledi, "Bu, son derece tehlikeli örgütün, gerek Türkiye içinde, gerek ABD başta olmak üzere yurt dışında, muhaliflerimiz tarafından elverişli bir taşeron olarak kullanıldığını görüyoruz. Burada vurgulamak isterim ki söz konusu örgüt, hedefleri ve faaliyet tarzıyla asla güvenilmeyecek, kendisini kullananları dahi gün gelip arkadan hançerleyecek bir örgüttür. Biz bu örgütü, 11. yüzyılda ortaya çıkan 'Haşhaşiler' adlı örgüte benzetiyoruz. Haşhaşiler, dağlarda yaşıyor, haşhaş adı verilen uyuşturucu maddeleri kullanarak, devlet adamlarına suikastlar tertip ediyorlardı. İngilizce’deki ‘assasination’ kelimesinin de işte bu örgütün adından yani Haşhaşiyn’den türediğini hatırlatmak isterim. Şu anda Türkiye’nin kararlılıkla mücadele ettiği bu örgüt, bütün faaliyetleriyle yapılanma şekliyle örgüt mensuplarını etkileme şekliyle Haşhaşiyn örgütünden farklı değildir. Başkan Sayın Obama başta olmak üzere, ABD’li dostlarımıza bu meseleyi etraflıca izah ettik."

“BİR SUÇU OLMADIĞI İDDİASINDAYSA BİZE VERİN”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye-ABD arasındaki model ortaklığa değinerek, Başkan Obama'ya "Bizden istediğiniz teröristleri biz size nasıl teslim ediyorsak siz de bizim ulusal güvenliğimizi tehdit eden bu şahsı ya sınır dışı edin ya da bir suçu olmadığı iddiasında ise bize verin" dediğini belirterek, "Umuyorum ki Türkiye ve Amerikan yönetimi, her iki ülke için tehdit teşkil eden bu örgütle mücadelede iş birliği yapacaklardır" dedi. (İHA/NEW YORK)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.