TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Büyükşehir’den üreticiye tam destek

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Tire Süt Kooperatifi arasındaki süt alım anlaşması, gerçekleşen törenle Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve Tire Süt Müstahsilleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Eskiyörük arasında imzalandı

Haber Giriş Tarihi: 17.05.2015 07:29
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Büyükşehir’den üreticiye tam destek

ONURHAN ALPAGUT

 

2005 yılında okul sütü olarak başlanan ve ailelere süt yardımı projesi olan ilerleyen dönemde İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından “süt kuzuları” projesine dönüştürülen projeyle, 1 ile 5 yaş aralığındaki çocukların sağlıklı gelişimi için Tire Süt Kooperatifi ile Büyükşehir Belediyesi arasında alım protokolü imzalandı.Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan, ardından engelli bireylerden oluşan Tire Halk Eğitim Merkezi Özeller Zeybek Grubu’nun gösterisiyle devam eden törende Aziz Kocaoğlu ve Tire Süt Müstahsilleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Eskiyörük başta olmak üzere Tire Belediye Başkanı Tayfur Çiçek, CHP İzmir Milletvekilleri, milletvekili adayları, ilçe belediye başkanları, kooperatifçiler, üreticiler ve vatandaşlar bulundu. Yerelde kalkınma adına 11 yıldır çalıştıklarını belirten Kocaoğlu, okul sütü projesinin dünyaya örnek olduğunu söyledi.

 

TONU 43 KURUŞ

 

Geçtiğimiz gün gerçekleşen İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nde alınan kararlardan bahseden Başkan Kocaoğlu, “Meclisimizde bir karar aldık. İzmir Su karar aldı. Köyü silip yerine mahalle yazmakla mahalle olunmuyor. Gelir düzeyi artmıyor para kazancı artmıyor. Bizim tarım suyu olarak belirlediğimiz bir yol var. Evinde ve avlusunda hayvan besleyenden, sebze meyve üretimi yapan, kırsalda yaşayanların yüksek su tarifesinde dolayı üretimini durdurmasın, onları teşvik edelim diye yıllarıdır sürdürdüğümüz tarım suyu projesini tabana çektik, düne kadar tonuna 98 kuruş ödediğiniz bedel yarından itibaren 43 kuruşa düşmüştür. Kademesi yok. 1 ton da 43 kuruş bin ton da 43 kuruştur. Çiftçimize ve kırsalımıza hayırlı olsun. Ancak bu işin bir problemi var, ziraat odasından belge almanız gerekiyor, bunu zorunlu olarak yapıyoruz çünkü ziraat odasında belge almayalım diye 5-6 ene önce talep geldi biz de kaldırdık. Bunun üzerine bütün yazlıkçılar tarım suyu alarak bahçelerinde hortumu açık bıraktılar. Başka türlü ayrılmıyor. 43 kuruş bizim evlerde kullanım suyu olarak sattığımızı suyun 8 de 1 fiyatınadır. Güle güle kullanın” dedi.

 

“ENGEL OLUNUYOR”

 

Konuşmasına Ak Parti İktidarı’na ‘Onlar konuşur biz yaparız’ söyleminden yola çıkarak atıflarda bulunan Kocaoğlu, “‘Onlar konuşur biz yaparız’ diyorlar. Hala stat konuşuluyor seçim öncesi temelini atmaya çalışıyorlar. Bornova’da belediye stat yaptı bitiriyor. Tayfur Başkan da 3 Haziran’da ihaleye çıkıyor, Küçük Menderes’in ihtiyacını karşılayacak ve çağın geleneklerine uygun müsabakanın yapılacağı 14 bin kişilik stadın en kısa zamanda temelini atacağız desteği vereceğiz. Yani CHP’nin yerelde iktidar olduğu 1 numaralı kentte, CHP’li büyükşehir ve ilçe belediyeleri yapar AK Parti İzmir’de konuşur, bırakın konuşmasını engel bile olur. Fuar alanı yapıyoruz dünyada örneği yok. 2010'dan beri karayolları tarafından planlanmış kavşağının izinleri çıkmıyor. Gidiyoruz geliyoruz yok yok yok. 1 ay oldu olmadı izin çıktı görüşmeler başladı iş biraz yumuşadı sonra gel zaman git zaman 2 gün önce Binali Yıldırım ağzından baklayı çıkardı. Fuar ESBAŞ'ın gölgesinde kalmış. Fuar eski yerinde daha iyiydi, şimdi iyi olmamış. Sayın eski bakan yapsaydın, 12 sene bakanlık yaptım diye övündün. İzmir'den vekil oldun. O zaman ey belediye başkanı sen işler yapmaya kalkıyorsun desteğimiz olur mu de. Köstek olmayalım. Sadece imza atalım onay verelim bile denmedi. Türkiye fuarcılığında İzmir çağ atlıyor. Tüm fuar firmaları gelip alanı geziyor sonra İZFAŞ'a uğruyor ortak çalışma görüşmeleri yapıyor” ifadelerinde bulundu.

 

"TÜNEL DAHA AÇILMADAN TRAFİĞİ KİLİTLEDİ"

 

Sözü Konak Tüneli’ne getiren Kocaoğlu buradan Ulaştırma ve Denizcilik eski Bakanı Binali Yıldırım'a yüklendi. Kocaoğlu, “Konak Tüneli’nde zemin etüdüne bile bakmadan temel attı eski bakan. Tünel bittiği zaman merkez trafiğine vereceği  zarar belliydi. 24 Mayıs’ta açılacak ama şimdiden Konak ve çevresini kilitledi. Benim işim değil Büyükşehir’in işi değil. Sen delik deleceksin sonra benim işim değil diyip o topu bize atacaksın. Büyükşehir ve ilçe belediyeleri ulaşım konusunda karayolları kadar birikimli değildir. En birikimli kurum karayollarıdır. Karayolları tüneli yapıp eğer ‘bana ne gerisini büyükşehir yapsın’ diyorsa kasıt kötü bakış kötü nazar vardır. İzmir’e şaşı bakmak var, kör bakmak var” dedi.

 

ÇED ÇAĞRISINI YİNELEDİ

 

Büyük Körfez Projesi için ÇED çağrısını yineleyen Kocaoğlu, “İzmirli 7 Haziran’da körfez ÇED’inin hesabını soracaktır. 8 Haziran’dan itibaren de arkamızda duracak ÇED alınacak ve İzmir körfezinde 70 yıl önce olduğu gibi herke evinden çıkıp yüzecektir” dedi.

 

“BIRAKIN BİZ BİTİRELİM”

Konuşmasını Bornova'da yapımı yarım kalan sanat merkezinden bahsederek devam eden Kocaoğlu, “‘Onlar konuşur biz yaparız’ diyorlar ya 22 senedir Bornova’da benim evime 100 metre mesafede bir çukur var.  Burası Bornova Kültür Merkezi. 22 sene önce temeli atıldı 12 senedir de AK Parti iktidarı bitiremedi. Bunun yanında 150 senelik Paterson köşkü var. Bize tahsis ettiler, planları bitirdik yapıma çıkıyoruz. Bakan değişti İzmir’e hiç gelmeyen bir bakan geldi. 1 defa geldi gitti kimsenin haberi olmadı. Bu bakan projeyi iptal etti. Biz iki defa projeyi hazırladık şurayı kurtaralım yapalım size devredelim dedik. Hiçbir şey istemiyoruz eser kurtarılsın dedik. Geçen gün sayın vali ‘Ya Kültür Bakanlığı ya birisi’ yapacak demiş. Tarihi mekanların, tescilli binaların projelerini, kurul süreçlerini ne olduğunu başta Belediye Başkanı olmak üzere çoğu kişi bilir. Bizde her şeyi bitmiş planda var. Buna harcayacak para da var. Patersonu biz kurtaralım ciddi kaynaklar ayıralım siz de yarım bıraktığınız kültür merkezini bitirin de çıban başı problem de kentin gündeminden çıksın” dedi.

 

“SADE, SAF, TEMİZ OLUN”

 

Konuşmasına Tire’de gerçekleşen bir olay ile devam eden Kocaoğlu olayı anlattı. Kocaoğlu, “Sayın Belgin ve Atilla Çallıoğlu bir lise binası yaptılar. Milli Eğitim Bakanlığı’na devrettiler. Tire Fen Lisesi’nde Atilla Bey yatırımlar yaptı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin resmi binalara apartman dahil olmak üzere uyguladığı bir proje var. Engelli kullanımına göre donatılan binalara kırmızı bayrak veriyoruz ve bu binada kırmızı bayrak dalgalanıyor. Engelli hemşerilerimiz kullanabilir. Biz de sayın Çallıoğlu ailesinin yaptığı liseye bu bayrağı öngördük. İzmir Büyükşehir Belediyesi meclisinden geçirdik, bugün de seremoni yapacaktık. Kaymakam talimat vermiş. Buraya CHP'li Belediye Başkanı gelemez diye. Hiç önemli değil. Kaymakam hazretleri de mutlaka vali bey de talimat aldı. O da hemşerisinden talimat aldı. Oyun kurmayın, fazla girift oyunlar bedene, ruha, beyne zarar verir. Fazla tilki dolaştırmayın. Sade saf temiz olun art niyetiniz olmasın” şeklinde konuştu.

 

“HESABINI VEREMEYECEĞİMİZ HİÇ BİR ŞEY YOK”

 

Konuşmasında benim sizlere veremeyeceğim cevap yoktur diyen Kocaoğlu size 3 soru sorarım bu size yeter dedi. Kocaoğlu, “İlk önce Veysel Eroğlu, ardından Binali Yıldırım geldi. Yine hedef Büyükşehir Belediyesi ve başkanı oldu. Ben de onlara diyorum ki; sizin yaptığınız sataşmalara, benim üzerimden yaptığınız politikalara veremeyeceğim cevap yok. Her koşulda cevap veririm. Kumpaslara da cevap veririm. 2011'de Büyükşehir Belediyesi'ne yapılan hiç bir kuruma yapılmadı. Ama biz dimdik ayaktayız. Hesabını veremeyeceğimiz hiç bir şey yok” dedi.

 

SÜTLE BÜYÜYECEKLER

 

Tire Süt Müstahsilleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Eskiyörük, “Çocuklarımız Aziz Kocaoğlu sayesinde sütle büyüyorlar. Daha uzun sağlıklı akıllı zeki olacaklar. Demek ki bu çocuklardan çok bilim adamları, Mustafa Kemal Atatürk’ler yetişecek” dedi. Tire Süt’ün örnek gösterilen kırsal kalkınma modeli olduğunu belirten Eskiyörük, “Bu anlaşmayla artık fakirlerin çocukları da süt içecek” dedi. Kocaoğlu’na teşekkür eden Eskiyörük, “Çalmadık, çaldırmadık, Atatürk’ün çizdiği yoldan sapmadık. Bu onurlu mücadelemiz sonucu İzmir sütün başkenti oldu” dedi. Tire Belediye Başkanı Tayfur Çiçek ise, ova yollarının asfaltlanması için sabırlı olunması gerektiğini söyledi. Sütün başkenti olduklarını belirten Çiçek, “Tire’miz eskiden olduğu gibi Küçük Menderes’in parlayan yıldızı olacak” dedi.  

 

105.5 MİLYON TL’LİK SÜT YARDIMI

 

İzmir Büyükşehir Belediyesi 2009-2015 yılları arasında okullarda ve daha sonra 'Süt Kuzusu' projesi kapsamında 105.5 milyon TL’lik süt dağıtımı yaptı. Halen 55 ekiple 385 mahallede 1-5 yaş arasındaki 113 bin çocuğa süt dağıtımı yapılıyor.   

 

“İzmirliyi muhatap almama söz konusu değil”

 

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’na ithafen, “‘Ben İzmir Belediye Başkanı’na cevap vermem. Şube müdürüyle muhatap olsun’ demiştir” sözleri ile ilgili olarak, “İzmirlinin muhatap alınmaması söz konusu değil” açıklaması yaptı

 

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Basın Müşavirliği, birçok basın organında yer alan açıklamalarla ilgili olarak şunları söyledi: “Orman ve Su İşleri Bakanı Prof.Dr. Veysel Eroğlu’nun körfez temizliği ile alakalı ‘Ben İzmir Belediye Başkanı’na cevap vermem. Şube müdürüyle muhatap olsun’ şeklinde eksik ve hatalı yansıtılan sözlerinden maksat, İSKİ Genel Müdürlüğü döneminde Haliç’in temizlenmesi projesini gerçekleştiren ekipte yer alan, konunun uzmanı şube müdürü, genel müdür ve müsteşar yardımcısının bulunduğu, ihtiyaç duyanların kendilerinden ayrıntılı bilgi alabilecekleridir. Haliç gibi çok zor bir projenin genel müdürlük imkanları ile gerçekleştirildiğini hatırlatan Sayın Bakan, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin daha geniş imkanlarla körfez temizliğini çok daha kısa sürede yapabileceğinin altını çizmiştir. İzmir’de yaşayan vatandaşlarımızın muhatap alınmaması gibi bir durum söz konusu değildir. Kaldı ki; İzmir, Sayın Bakan’ın hem Çevre ve Orman Bakanlığı hem de Orman ve Su İşleri Bakanlığı döneminde yani milletvekili adayı olarak gösterilmeden önce en fazla ziyaret edip program gerçekleştirdiği ve projelerini yakından takip ettiği illerin başında gelmektedir.

 

Çamlı Barajı ile alakalı olarak ise barajın içme suyu maksatlı planlama raporunun hazırlanması işleri İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı İZSU Genel Müdürlüğü'nün talebi üzerine DSİ ile İZSU arasında 27.01.1997 tarihinde yapılan bir protokol ile İZSU Genel Müdürlüğü tarafından yaptırılmış ve DSİ'ce uygun görülerek onaylanmıştır. 03.12.1997 tarihli DSİ-İZSU protokolü gereğince de Çamlı Barajı’nın inşaat işlerinin İZSU tarafından yapılması öngörülmüştür. Ancak İZSU Genel Müdürlüğü 21.09.1999 tarih ve 29021 sayılı yazısı ile Çamlı Barajı’nın inşaatını yapmaktan vazgeçtiğini belirterek barajın DSİ'ce uygulama programlarına konmasını istemiştir. Ancak Çamlı Barajı’nın yıllık veriminin küçük olması sebebiyle İzmir’e Bakanlık tarafından Gördes Barajı’ndan su temin edilmiştir. Buna rağmen İZSU 2008 yılında Çamlı Barajı’nı yapmak üzere yeniden müracaat etmiştir. Çamlı Barajı Planlama raporu, İZSU tarafından 1997 yılında yaptırılmış olup, o gün (2008) itibarıyla 10 yıllık bir süre geçmiştir ve uygulama projeleri yoktur. Bakanlığımız projenin yeniden revize edilmesi talebini 09 Eylül 2008 tarihinde İZSU’ya iletmiştir. Ancak İZSU tarafından bugüne kadar Bakanlığımıza herhangi bir çalışma sunulmamıştır. Buna rağmen İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Çamlı Barajı ile ilgili talebi dikkate alınmış ve 10 Mart 2008 tarihinde onaylanan Manisa-Kütahya-İzmir Çevre Düzeni Planında, Çamlı Barajı İzmir’in su kaynağı olarak işlenmiştir. Hal böyle iken İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından konu politik maksatla kullanılmaktadır.

  Sayın Kocaoğlu tarafından dile getirilen bir başka husus da Büyük Kanal Projesi’nin DSİ, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Çevre Bakanlığı’ndan bir heyetçe incelenmesidir. DSİ, görevi gereği ülke genelinde içme suyu temini projeleri yürüten, içme suyu ve atık su tesisleri inşa eden ya da projelerini hazırlayan ve onaylayan Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na bağlı bir kurumdur. Projelerin ÇED izinleri de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilmektedir. İlgili kurumların incelemeleri gayet doğal bir durum olup asıl garip olan Sayın Kocaoğlu’nun durumu garip karşılamasıdır.”

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.