Ailesini ihmal eden koca kusurlu sayıldı

İş seyahati bahanesiyle ailesini ihmal eden koca boşanma davasında kusurlu sayıldı

Haber Giriş Tarihi: 24.09.2024 12:30
Haber Güncellenme Tarihi: 24.09.2024 12:30

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, bir boşanma davasında, iş nedeniyle sık sık seyahate çıkan kocanın ailesini ihmal etmesini ağır kusur olarak değerlendirip yerel mahkeme kararını onadı.

Manisa'da görülen davada kadın, voleybol yöneticisi olan kocasının iş nedeniyle sık seyahatlere çıktığını, bu sebeple kendisini ve çocuklarını ihmal ettiğini belirtti. Kadın eşinin seyahatlere nadiren onu ve çocuklarını götürdüğünü, özel günleri kutlamadığını, dolayısıyla boşanma ile birlikte 50 bin lira manevi tazminat talep etti.

Kocadan da tazminat talebi

Koca ise eşinin küçük sorunlarda evi terk ettiğini, ortak yaşamı sonlandırmayı alışkanlık haline getirdiğini ve ailesiyle görüşmeyi istemediğini savundu. Ayrıca, eşinin kıskançlık yüzünden sinir krizleri geçirdiğini ve kendisine hakaret ettiğini öne sürerek 20 bin lira manevi tazminat talep etti.

Koca ağır kusurlu sayıldı

Manisa 1. Aile Mahkemesi, kocasının ailesini ihmal etmesini, seyahatlerde eşini nadiren yanına almasını ve özel günlerde eşini yalnız bırakmasını ağır kusur olarak değerlendirdi.

Kadını ise kıskançlık ve hakaret suçlamaları ile kusurlu buldu. Boşanmaya neden olan olaylarda kadının hafif, erkeğin ağır kusurlu olduğuna hükmedildi. Mahkeme, kadının kişilik haklarının ihlali nedeniyle aylık 2 bin 500 lira tedbir ve yoksulluk nafakası ile 50 bin lira manevi tazminata hükmetti.

Tarafların itirazı üzerine İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 2. Hukuk Dairesi, yerel mahkeme kararını usul ve kanuna uygun bulup istinaf başvurusunu reddetti. Nihai kararı veren Yargıtay 2. Hukuk Dairesi de, kocayı ağır kusurlu sayan yerel mahkeme kararını onadı.