Ethereum kurucusu Vitalik Buterin kimdir? Vitalik Buterin serveti ne kadar?

Vitalik Buterin, gizliliğini takdir ettiği bir platforma milyon dolarlık coin yatırımı yaptı. Bu gelişme üzerine, Vitalik Buterin kimdir ve serveti ne kadardır?

Haber Giriş Tarihi: 19.08.2024 14:38
Haber Güncellenme Tarihi: 19.08.2024 14:38

Ethereum’un (ETH) kurucularından Vitalik Buterin, gizlilik odaklı Railgun protokolüne 1 milyon dolardan fazla değerde ETH gönderdi. Bu büyük yatırımı yapan Vitalik Buterin'in kim olduğu merak edilmeye başlandı. Peki, Vitalik Buterin kimdir? Vitalik Buterin serveti ne kadar?

Vitalik Buterin kimdir?

Vitalik Buterin, gerçek adıyla Vitaly Dmitriyevich Buterin, Moskova Oblastı’na bağlı Kolomna şehrinde doğdu. Ailesiyle birlikte henüz 6 yaşındayken Kanada’ya göç etti.

Bilgisayar bilimci olan babası Dmitry Buterin’in oğlu olarak, Vitalik 4 yaşındayken ilk bilgisayarına sahip oldu. Ancak, çoğu yaşıtının aksine bilgisayar oyunları yerine Microsoft Excel ile ilgilenmeye başladı. Kanada'da ilkokul yıllarında öğretmenleri tarafından üstün zekalı olarak değerlendirilen Vitalik, bu sayede özel bir sınıfa yerleştirildi. 7 yaşında, tavşanlar üzerine detaylı ve karmaşık bir ansiklopedi yazmayı başardı.

Liseyi, Toronto’daki özel bir okulda tamamladı. Matematik ve bilişimle genç yaşta tanışan Vitalik, 2011’de babası aracılığıyla Bitcoin ile ilgilenmeye başladı. 2012’de Uluslararası Bilişim Olimpiyatları’nda bronz madalya kazandı. Waterloo Üniversitesi’ne yazıldı ve burada ileri düzey dersler aldı. Üniversitede şifreleme (kriptografi) uzmanı Ian Goldberg’in asistanlığını yaptı. 2013 yılında farklı ülkelerde kodlama merakını paylaşan geliştiricilerle görüştü ve yıl sonunda Toronto’ya dönerek Ethereum için bir White Paper yayımladı. 2014 yılında Thiel Fellowship'ten 100.000 USD destek aldı ve Bitcoin ile Ethereum üzerine çalışmalar yapabilmek için üniversiteden ayrıldı.

2011 yılında Bitcoin Magazine’in ortak kurucusu oldu ve Ethereum’u geliştirdi. Ethereum, şu anda Bitcoin'den sonra dünyanın en büyük ikinci kripto para birimidir.

Ayrıca, Kryptokit, pybitcointools, multisig.info ve btckeysplit gibi çeşitli açık kaynak projelerine programcı olarak katkıda bulunmaktadır.

Çalışmalarından ötürü 2014 yılında Peter Thiel Fellowship ödülünü kazandı. Buterin, 30 Kasım 2018 tarihinde Basel Üniversitesi'nden fahri doktora unvanı aldı.

Vitalik Buterin serveti ne kadar?

Vitalik Buterin’in güncel serveti yaklaşık 1,05 milyar Amerikan Doları civarındadır ve yıllık geliri yaklaşık 140.000 dolardır.