Şanlıurfa'nın Haliliye ilçesinde bulunan Göbeklitepe, insanlık tarihine dair yeni keşiflere ev sahipliği yapmaya devam ediyor. Edinburgh Üniversitesi'nden arkeologlar, bu arkeolojik alan üzerindeki taş sütunlardan birinde yer alan, diğerlerinden daha görkemli olan oymaların bir takvim işlevi görmüş olabileceğini açıkladı.
Edinburgh Üniversitesi tarafından yapılan yeni çalışma, Göbeklitepe'nin bilinen en eski güneş takvimi olabileceğini iddia etti. Araştırmacılar, buldukları takvimin 365 günü kapsayan ve 12 aylık bir döngü ile 11 ek gün içerdiğini ortaya koydu. Bu bulgu, dönemin zaman anlayışının oldukça gelişmiş olduğunu gösteriyor.
GÜNEŞ YILI TAKVİMİ OLABİLİRTakvim üzerinde geometrik semboller, kuş figürleri ve 'V' harfine benzeyen bir işaret yer alıyor. Araştırmacılar, bu sembolleri bir sistem aracılığıyla saydıklarında, 365 gün boyunca kendini tekrar eden bir güneş yılı takvimi ortaya çıkıyor. Ayrıca, takvimde dikkat çeken figürlerden biri, boynunda 'V' sembolü bulunan büyük bir kuş figürü. Bu figürün, yaz gün dönümünü temsil ettiği ve dönemin yaz takım yıldızlarından ilham almış olabileceği düşünülüyor.