Bilgisayar kullanımının olmazsa olmaz aletlerinden olan mouseların, pek çok farklı çeşidi ve kullanım amacı bulunuyor. Ekran üzerinde yer alan imlecin kontrolünü sağlayan mouselara, gelişen son teknoloji sayesinde, her geçen gün yeni özellikler kazandırılıyor.
Mouse çeşitleriMouselar 3 farklı başlık altında çeşitlendiriliyor. Buna göre:
Hareket algılama biçimine göre mouselar: Toplu mouse, lazerli optik mouse veledli optik mouse olarak 3 çeşidi bulunuyor.
Kablolu mouselar: Özellikle bilgisayarın ilk çıktığı zamanlarda kullanılan bu mouse türü, günümüzde daha az da olsa yine tercih edilirliğini koruyor.
Kablosuz mouselar: Kızılötesi mouse, radyo dalgalı mouse ve bluetooth mouse olarak 3 çeşidi bulunuyor.
En iyi oyuncu Mouseları
Bir oyuncunun en önemli ekipmanları arasında yer alan mouselar, günümüzde oyun deneyimini maksimize etmek için oyunculara özel dizayn ediliyor. Oyun içi performansı artıran bu tasarımlar, dünyanın dört bir tarafında kullanılıyor. Pek çok özelliğe göre üretilen bu mouselar, oyuncuların süzgecinden geçiyor ve buna göre seçiliyor. Kablolu mouse kullanıldığı gibi, kablosuz gaming mouse da sıklıkla tercih ediliyor. Kablosuz oyuncu mouse, kablosuz klavye mouse set olarak da satışa sunuluyor. Oyucuların en fazla tercih ettiği mouse markaları; Razer, Corsair, SteelSeries ve Logitech olarak kendini gösteriyor.
Kablosuz mouse nasıl çalışır?Kablosuz mouse; bilgisayara bağlamak için herhangi bir kabloya ihtiyaç duyulmayan, bir giriş aparatı aracılığıyla girişi sağlanan mouse türüdür. Mouse kablosuz olabileceği gibi, hiçbir giriş aparatına ihtiyaç duymadan bluetooth ile de bağlanabiliyor. Bluetooth klavye mouse olarak da bilgisayara tanımlanabiliyor. Yenilenen teknoloji ile birlikte ihtiyaca ve kişisel zevke göre bir set kolaylıkla oluşturulabiliyor. Kablosuz mouse fiyatları, ürünün markasına ve özelliklerine göre değişiklik gösteriyor.
Mouseun icadı
Dilimizde yaygın kullanılan adıyla fare, ilk ortaya çıktığında iki tekerleği olan bir tahta kutu şeklindeydi. 1960 yılına denk gelen bu icadın patenti ise 1970 yılında alındı. Oregon Üniversitesi Elektrik Mühendisliği bölümünde öğrenim gören Douglas Engelbart tarafından bulunan ve patentlenen tahta kutu şeklindeki mouse, sadece temel düzeydeki hareketleri algılayabiliyordu. Ancak bulunduğu döneme getirdiği yeni soluk nedeniyle, önemli bir ilgiyle karşılandı. Herkes tarafından kullanılmaya başlanması ise keşfinden tam 16 yıl sonra başladı.
BU HABER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: En İyi Klavyeler Neler? İşte Fark Yaratacağınız Klavyeler!