Afrika'nın en eski enstrümanlarından biri olan "tam-tam", genellikle Gabon ve Kamerun'da yaşayan Beti halkının geleneksel çalgısı olarak bilinir. "Asil" kelimesinden türetilen ismiyle, Beti toplumu için "orman enstrümanı" olarak da anılan tam-tam, geçmişten günümüze iletişim aracı olarak önemli bir rol oynadı.
Eskiden, halk arasında evlilik, ölüm, doğum gibi önemli bilgiler tam-tam notaları aracılığıyla iletiliyordu. Kamerunlu müzisyen Son Takambo Julio Dimitri, Beti halkının tam-tam çalgısını bir dil gibi kullandığını belirtiyor. Orta Afrika'da, özellikle Gabon ve Kamerun'da yaşayan ve bölgenin en eski topluluklarından biri olan Betiler, uzun yıllar boyunca tam-tamı iletişim aracı olarak aktif şekilde kullandı.
Bugün, tam-tamın düğünlerde, cenazelerde, kiliselerde ve önemli günlerde kullanıldığını belirten Dimitri, "orman çalgısı"nın aynı zamanda Orta Afrika, özellikle de Kamerun'un kültürel zenginliğinin bir parçası olduğunu vurguladı. Dimitri, "Başta Beti halkı olmak üzere birçok Orta Afrika toplumu, bazen bir kralın ölümünü, bazen bir kralın tahta çıkışını ya da tarım sezonunun başlangıcı gibi önemli haberleri topluma tam-tam notalarıyla duyuruyordu." şeklinde konuştu. Her ezginin ve her sözün tam-tamla ifade edilebildiğini belirten Dimitri, "Beti toplumu, tam-tam çalgısını bir dil gibi kullanıyordu." şeklinde ifade etti.