BM yayınladı: Dünyada her gün 1 milyar öğün israf ediliyor

Birleşmiş Milletler Çevre Programı tarafından yayınlanan rapora göre, 2022 yılında günlük olarak en az 1 milyar öğün yiyeceğin israf edildiği belirtilmektedir.

Haber Giriş Tarihi: 27.03.2024 18:50
Haber Güncellenme Tarihi: 27.03.2024 18:50

Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP), 2022 yılındaki gıda tüketimi ile ilgili bir rapor yayınladı. Raporda, dünya genelinde 783 milyon insanın açlıkla mücadele ettiği, aynı dönemde ise günlük olarak en az 1 milyar öğün yiyeceğin israf edildiği belirtildi. Raporda, insanların üçte birinin gıda güvensizliğiyle karşı karşıya olduğu vurgulanırken, gıda israfının küresel ekonomiye zarar verdiği, iklim değişikliğinin etkilerini artırdığı ve çevre kirliliğini arttırmaya devam ettiği ifade edildi.

Raporda, 2022 yılında 1.05 milyar ton gıda atığı oluştuğu ve bu miktarın kişi başına 132 kilograma denk geldiği aktarıldı. Ayrıca, tüketicilere sağlanan tüm gıdanın neredeyse beşte birinin israf edildiği bilgisi paylaşıldı. Verilere göre, gıda israfının yüzde 60'ının evlerde, yüzde 28'inin gıda hizmeti sektöründe ve yüzde 12'sinin perakende satışında meydana geldiği belirtildi.

Araştırmaların sonuçlarına göre, gıda israfının sadece "zengin ülkeler" ile sınırlı olmadığına dikkat çeken bir raporda, "Evlerde oluşan gıda atıkları seviyelerinin, yüksek gelirli, üst orta ve alt orta gelirli ülkelerde kişi başına sadece 7 kilogramlık bir fark gösterdiği belirtilmektedir. Ayrıca, sıcak iklimlerde, taze yiyeceklerin yenmeyen kısımlarının daha fazla tüketilmesi ve dayanıklı soğuk zincirin eksikliği nedeniyle, hanelerde kişi başına daha fazla gıda atığı oluştuğu gözlemlenmektedir." şeklinde ifadelere yer verilmiştir.

"Gıda israfının küresel bir felaket olduğunu belirterek, dünya genelinde milyonlarca kişinin açlık çektiğini ifade eden UNEP İcra Direktörü Inger Andersen, "Bu, sadece ciddi bir kalkınma sorunu değil, aynı zamanda gereksiz atıkların iklim ve doğa üzerindeki maliyeti de yüksektir. Ancak ülkeler bu konuya öncelik verirse, gıda kayıplarını ve israfını önemli ölçüde azaltabilir, iklim değişikliğinin etkilerini ve ekonomik kayıpları minimize edebilir ve küresel hedeflere ulaşma yolunda ilerlemeyi hızlandırabilirler." şeklinde konuştu.