DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, DSÖ'nün haftalık basın toplantısında Gazze'deki sağlık ve insani durumun kötüleşmeye devam ettiğine dair değerlendirmelerde bulundu. Ghebreyesus, son 3 günde Gazze'nin güneyindeki Nasır Hastanesine yönelik acil durum operasyonları gerçekleştirdiklerini belirtti. İsrail'in ablukası ve saldırıları altındaki hastanede hala yaklaşık 130 hasta ile en az 15 doktor ve hemşirenin bulunduğunu ifade etti. Hastanede yoğun bakım ünitesinin artık çalışmadığını ve DSÖ'nün hastaların başka hastanelere transferine yardımcı olduğunu aktardı.
Ghebreyesus, Gazze'nin bir ölüm bölgesine dönüştüğünü vurgulayarak, bölgenin büyük bir kısmının imha edildiğini ve 29 binden fazla insanın öldüğünü, daha fazlasının yaralandığını belirtti. Ayrıca, savaşın başlamasından bu yana şiddetli yetersiz beslenmenin hızla arttığını ifade etti. Gazze'de artık ateşkese ihtiyaç olduğunu ve sınırsız insani yardımın ulaştırılmasının önemine dikkat çekti.
BM, İsrail'in Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) barınağını hedef alması ve 2 kişinin hayatını kaybetmesine sert tepki gösterdi. BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, MSF barınağının bombalanmasını dehşetle karşıladığını belirtti ve hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı diledi. Griffiths, "İnsani yardım çalışanları hayatlarını tehlikeye atıyor. Tüm siviller gibi onların da korunması gerek" ifadelerini kullandı.
İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin güneyinde bulunan Han Yunus'taki MSF barınağını hedef alarak 2 kişiyi öldürdüğü bildirilmişti. Mevasi bölgesindeki MSF barınağı, İsrail'in daha önce "güvenli" olduğunu iddia ettiği yerlerden biriydi. İsrail ordusu, Gazze kenti ile Gazze Şeridi'nin kuzey ve orta kesimlerindeki Filistinlilerin bu bölgeye gitmesini istemişti.
Mevasi'deki çadır kentlerinde yaklaşık 9 bin Filistinlinin bulunduğu ve bunlardan 2 bininin bölgenin Refah'ta kalan kısmında yaşadığı tahmin ediliyor. İsrail ordusu, 22 Ocak'tan bu yana Han Yunus'a ve bölgedeki hastanelerin çevresine yönelik hava ve topçu atışlarıyla saldırılar düzenlerken kentin batı ve güney bölgelerinden askeri araçlarla yürüttüğü işgali nedeniyle çok sayıda Filistinli yerinden edildi.