Eylem Tok iade edilecek mi? ABD’li savcıdan açıklama geldi

ABD’de yargılanan Eylem Tok’un davasına bakan John Joseph Moakley Boston Federal Mahkemesi Savcısı Kristin Kearney, iade konusu gündeme getirdi. Peki Eylem Tok Türkiye’ye iade edilecek mi? İşte detaylar.

Haber Giriş Tarihi: 19.10.2024 23:52
Haber Güncellenme Tarihi: 19.10.2024 23:52

ABD’de yargılana Eylem Tok’un davasında yeni bir gelişme yaşandı. John Joseph Moakley Boston Federal Mahkemesi Savcısı Kristin Kearney Eylem Tok hakkında yeni bir dilekçe sundu. Peki Eylem Tok Türkiye’ye iade edilecek mi? Detaylar haberimizde…

Eylem Tok, Türkiye’ye iade edilecek mi?

Türkiye'ye iade davası çerçevesinde tutukluluğu devam eden Timur Cihantimur'un annesi Eylem Tok'un dava Savcısı Kristen A. Kearney, Tok'un Türkiye'ye iadesiyle ilgili, “Eylem Tok resmen suçlanmamış olsa da Türkiye'de yargılanmak üzere iade edilmesi mümkün Tok’un savunma ekibinin aksine, savcılık, anlaşmanın içeriğine dayanarak resmi bir suçlama belgesi sunulmasının zorunlu değil ve iade sürecinde bu durum engel teşkil etmiyor” dedi.

Eylem Tok’un avukatları: Resmi olarak suçlanmadı

Eylem Tok'un avukatları, müvekkillerinin Türkiye'de herhangi bir suçlama ile karşı karşıya olmadığını öne sürerek, Türkiye'nin iade talebinin hukuki bir dayanağı olmadığını ve bu yüzden ABD-Türkiye arasındaki iade anlaşmasına aykırı bir durumun söz konusu olduğunu belirtildi.

Türkiye kovuşturma başlatmayı planlıyor

Öte yandan savcılık, Türkiye'nin Eylem Tok'un işlediği iddia edilen suçlar için kovuşturma başlatmayı planladığını belirtti.  Bu durumun anlaşma kapsamında iade talebinin karşılanması için yeterli olduğunu savunan savcılık iade anlaşmasının geniş bir yoruma tabi olduğunu ve Tok'un resmen suçlanmamış olsa da Türkiye'de yargılanmak üzere iade edilmesinin mümkün olduğunu belirtti. Tok'un savunma ekibinin aksine, savcılık, anlaşmanın içeriğine dayanarak resmi bir suçlama belgesi sunulmasının zorunlu olmadığını ve iade sürecinde bu durumun engel teşkil etmeyeceğini vurguladı.

Mahkemenin kanıtların gerçekliğini sorgulama yetkisi yok

Eylem Tok'un avukatlarının Türkiye'nin iade talebinde yer alan delillerde tutarsızlıklar olduğunu ve bu tutarsızlıkların mahkemeyi iade kararından caydırması gerektiğini savunurken savcılık, iade davalarında delillerin güvenilirliğinin ABD mahkemelerinin kapsamı dışında olduğunu vurguladı. Bu tür incelemelerin, Türkiye'de yapılacak yargılamalarda ele alınması gerektiğini ifade etti.

Eylem Tok, Türkiye'de yargılanacak

Savcılık, delillerin güvenilirliğini sorgulamanın kabul edilemez olduğunu belirtirken Eylem Tok'un Türkiye'de yargılanacağını ve delillerin güvenilirliğinin orada değerlendirileceğini vurgulandı. ABD'deki mahkemelerin, iade talebinde bulunan ülkenin ceza yargılamasına karışmaması gerektiğini ifade eden savcılık, Eylem Tok'un avukatlarının delillerdeki tutarsızlıklara ilişkin iddialarının bu davada yersiz olduğunu aktardı.

İade anlaşmasının hükümlerine uyulacak

Savcılık tarafından Eylem Tok'un Türkiye'ye iadesinin önünde hiçbir hukuki engel olmadığını belirtilirken ABD ile Türkiye arasındaki iade anlaşmasının hükümlerine tam uyulduğunu savunuldu. Eylem Tok'un Türkiye'de yargılanmak üzere iade edilmesi gerektiğinin altı çizildi.