Gazze’de soykırımın 1. yılı: 41 bin 870 Filistinli hayatını kaybetti

İsrail, soykırım savaşının 1. yılında Gazze Şeridi'ne saldırılarına devam ediyor. 7 Ekim 2023’ten bu yana İsrail’in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda 41 bin 870 Filistinli öldü, 97 bin 166 kişi yaralandı

Haber Giriş Tarihi: 07.10.2024 12:36
Haber Güncellenme Tarihi: 07.10.2024 12:36

İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda yaklaşık 17 bini çocuk, 11 bin 378’i kadın olmak üzere 41 bin 870 Filistinli öldü, 97 bin 166 kişi yaralanırken enkaz altında halen binlerce ölü olduğu bildirildi. İsrail halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor.

Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlere yönelik sürekli ihlallere karşılık verme gerekçesiyle İsrail'e 7 Ekim 2023'te kapsamlı saldırı düzenledi. İsrail, 7 Ekim'deki saldırılarda 1200 İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin de yaralandığını açıkladı.

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği 41 bin 870 kişi ölürken 97 bin 166 kişi de yaralandı. Enkaz altında halen binlerce ölü olduğu bildirilirken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor.

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ne saldırılarının başladığı 347'si karadan işgal sürecinde olmak üzere 728 askerinin öldüğünü duyurdu. Çatışmalara 24 Kasım 2023'te 4 günlüğüne verilen ve daha sonra 3 gün daha uzatılan insani arada 81 İsrailli ve 240 Filistinli esir karşılıklı serbest bırakıldı.

Öte yandan İsrail, binlerce Filistinliyi alıkoyup hapsetmeye devam etti. İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te de 7 Ekim 2023'ten bu yana İsrail askerleri ile Filistin topraklarını gasbeden İsraillilerin saldırılarında 742 Filistinli hayatını kaybetti.

ABD, 7 Ekim'den bu yana İsrail'e 17,9 milyar dolar askeri yardım yaptı

Brown Üniversitesi tarafından ABD'nin Gazze'deki soykırımın başlamasından bu yana İsrail'e yaptığı askeri yardımlara ilişkin bir rapor yayımladı. Rapora göre İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları devam ederken ABD yönetiminin, İsrail'e 17,9 milyar dolar askeri yardımda bulunduğu, bunun da Orta Doğu'daki çatışmaların artmasına neden olduğu belirtildi.

Rapora göre ABD'nin yaptığı yardımların büyük çoğunluğunu top mermileri ve hava saldırılarında kullanılan yaklaşık bir tonluk sığınak delici ile güdümlü füzelerden oluşuyor. Askeri yardımlar içerisinde Demir Kubbe gibi İsrail'in hava savunma sistemlerine 4 milyar dolarlık hibesi de yer alıyor.

ABD, İsrail’e yaptığı yardımları gizlemeye çalışıyor

Rapora göre ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin bürokratik manevralarla İsrail'e yaptığı yardımların tam miktarını ve sistem türlerini gizlemeye çabalıyor. Bu kapsamda ABD'nin Ukrayna'ya yaptığı kamuya açık askeri yardımın aksine, 7 Ekim 2023'ten bu yana İsrail'e ne tür askeri yardımlarda bulunduğuna dair tam ayrıntıların paylaşılmadığı görüldü.

Buna ek olarak ABD'nin 7 Ekim'den sonra Yemen'deki Husilere karşı düzenlenenler başta olmak üzere Orta Doğu'daki "askeri operasyonlarına" da 4,86 milyar dolar harcadığı kaydedildi.

Rapora göre, ABD, İsrail'e 1959'dan bu yana 251 milyar dolarlık askeri yardımda bulundu. ABD'nin bugüne kadar en fazla askeri yardım yaptığı ülkenin İsrail olduğu belirtilirken ABD yönetiminin 1999'dan bu yana her yıl düzenli olarak İsrail'e askeri yardımda bulunduğu aktarıldı.  1999'da 2,7 milyar dolar olan bu askeri yardım, 2019'da 3,8 milyar dolara yükseltilmiş.

Gazze'de sokaklar toplu mezara dönüştü

İsrail'in soykırım savaşının başladığı 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'nde sokaklar toplu mezara dönüşmüş durumda. İşgal altındaki Gazze’de pek çok aile ölülerini sokak ortalarına, evlerinin avlularına, oyun alanlarına ve hatta kaldırımlara gömmek zorunda kaldı.  Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları Gözlemevi'nin (Euro-Med) konuya ilişkin yayınladığı istatistiklere göre, Gazze’de 120'den fazla rastgele toplu mezar oluşturuldu.

Eşini evinin arkasındaki futbol sahasına defnetmek zorunda kaldı

Şeyh Rıdvan Mahallesi'nde yaşayan Emel el-Esved, İsrail'in ocak ayında düzenlediği hava saldırısında öldürülen kocası Sami ile kayınbiraderi Mustafa'yı evlerinin arkasındaki futbol sahasına gömdüklerini söyledi. İsrail’in aralıksız şekilde devam eden bombardımanları, kasıtlı olarak yolları kapattıklarını belirten Emel el-Esved kentteki mezarlıklara ulaşamadıkları için eşini ve kayınbiraderini evlerinin arkasındaki futbol sahasına defnettiklerini aktardı. Eşini ve kayınbiraderini gerçek bir mezarlığa taşımayı çok istediklerini Emel el-Esved yaşanan zorluklar nedeniyle bunu yapmaya imkan bulamadıklarını anlattı.

Kent mezarlıklarında boş yer kalmadı

Gazze Şeridi'nin kuzeyinde devam eden bombardıman ve yıkım nedeniyle pek çok aile hareket alanı bulamadıkları için sevdiklerini gerçek bir mezarlığa defnedemiyor. bu mezarlıklara ulaşsalar bile aşırı kalabalık nedeniyle boş kabir bulamıyorlar.

İsrail'in soykırım saldırılarının ilk günlerinden itibaren Şeyh Rıdvan Mahallesi'ndeki Tevhid Stadyumu geçici bir mezarlığa dönüştürüldü.

Mahalle sakinlerinden Mahmud Ebu Ful, İsrail'in Gazze Şeridi'nin kuzeyinde yolları ve hareket eden her şeyi bombalaması nedeniyle halkın ölülerini defnetmek için resmi mezarlıklara ulaşamayınca stadyuma yöneldiğini söyledi. Stadyuma şu ana kadar 250'ye yakın cenazenin defnedildiğini aktaran Ful, cenazelerin büyük bir kısmının bugün hâlâ yerinde durduğunu ve resmi mezarlıklara taşınamadığını dile getirdi.

Başıboş köpekler sokaklardaki mezarlara zarar veriyor

Ailesiyle birlikte Beyt Hanun'dan Cibaliya Mülteci Kampı'na göç etmek zorunda kalan İbrahim el-Mısri, İsrail ordusunun düzenlediği topçu saldırısında kardeşi Mahmud'un hayatını kaybettiğini söyledi. Kent mezarlığına ulaşamadıkları belirten İbrahim el-Mısri, kardeşini tarım arazisine defnetmek zorunda kaldıklarını aktardı. Mısri başıboş köpeklerin sokaklardaki mezarlara zarar verdiğine belirterek, "Sokaklardaki mezarları kazan çok sayıda başıboş köpek nedeniyle her gün mezarları kontrol ediyoruz" dedi.

“Kardeşimi ona yakışır şekilde defnedeceğiz”

Mısri, sevdiklerini insan onuruna yakışacak şekilde toprağa vermeyi istediklerini belirterek, "Yaşanan yıkım ve ölümden sonra Gazze'de hayat yavaş yavaş normale dönecek ve kardeşimi ona yakışır şekilde defnedeceğiz." diye konuştu."