Güney Afrika'lı Bakan Pandor: ABD'de bazı siyasiler Güney Afrika'ya karşı olumsuz bir pozisyon aldı

Güney Afrika Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Pandor, İsrail'in Uluslararası Adalet Divanı'nda (UAD) soykırım suçlamasıyla yargılanması sonucunda, bazı ABD'li siyasetçilerin ülkesine karşı son derece olumsuz bir tavır aldığını belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 03.03.2024 15:27
Haber Güncellenme Tarihi: 03.03.2024 15:27

Güney Afrika Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Naledi Pandor, AA'nın "Global İletişim Ortağı" olduğu, Belek Turizm Bölgesi'ndeki NEST Kongre Merkezi'nde düzenlenen Antalya Diplomasi Forumu (ADF) 2024'te, AA muhabirine ülkesinin Filistin konusundaki tutumuna ve Uluslararası Adalet Divanı (UAD) sürecine dair açıklamalarda bulundu.

Pandor, Güney Afrika'nın geçmişte "beyaz hükümetin" ırkçı politikalar güttüğü bir dönemde apartheide karşı uzun yıllar mücadele ettiğini hatırlattı ve uluslararası toplumun yardımına ihtiyaç duyduklarını belirtti.

Ülkesinin mücadelesinin bir kısmının silahlı olduğunu, diğer taraftan uluslararası dayanışma için uğraştıklarını ve ülke ülke dolaşarak yardım istediklerini vurgulayan Pandor, Filistinlilerin destekçileri arasında başta Yaser Arafat'ın bulunduğunu ifade etti.

Pandor, Filistinlilerin zor zamanlar yaşadığı dönemde Güney Afrika'nın yanında yer aldığını ve bu durumun bir görev olduğunu dile getirdi. Uluslararası hukukun İsrail tarafından ciddi şekilde ihlal edildiğine inandıklarını belirten Pandor, bu nedenle Uluslararası Adalet Divanı'na başvurarak bir karar çıkartmak istediklerini açıkladı.

Pandor, Uluslararası Adalet Divanı'nın (UAD) ihtiyati tedbir kararından bu yana, birçok ülkenin dahi İsrail'e UAD'nin kararlarını uygulama çağrısı yapmaya başladığını belirtti.

Önceden bu ülkelerin bu davaların saçma ve zaman kaybı olduğunu düşündüklerini ve başarı şanslarının olmadığını ifade ettiklerini hatırlatan Pandor, şimdi ise durumun değiştiğini ve artık bu konuların gündemde olduğunu söyledi.

Pandor, "Güney Afrika, ahlaki ve doğru bir mesele için mücadele ediyor." diyerek İsrail'in dünya için bir tehdit oluşturduğunu vurguladı. Ayrıca, ABD'deki bazı siyasetçilerin Güney Afrika'ya karşı olumsuz bir tavır aldığını belirterek, ABD'nin güçlü ekonomisi ve ticaret ilişkileri nedeniyle bu tavrın ülkeye yatırım ve istihdam anlamında tehdit oluşturduğunu ifade etti. Pandor, Güney Afrika'nın uluslararası alanda ahlaki bir duruş sergilediğini ve ABD halkının Güney Afrika'ya karşı olumsuz bir tutum almasının yanlış olduğunu belirtti.

Pandor, Uluslararası Adalet Divanı'ndaki dava konusunda herhangi bir ülkeden baskı görmüş olup olmadığına ilişkin, "Biz egemen bir ulusuz ve hakkımız var. Davamızı yürütme hakkımız var. Birçok ülkenin Güney Afrika'nın Filistin'e verdiği desteği kabul etmediğini biliyoruz ancak biz her zaman bu yolda ilerledik ve Filistin halkına destek olmaktan vazgeçmeyeceğiz." şeklinde konuştu.

İsrail'in Uluslararası Adalet Divanı'nın kararlarına verdiği yanıta ilişkin ise, "Başvurmadılar. Hepimiz biliyoruz ki Netanyahu, Uluslararası Adalet Divanı'nın kararlarını reddetti ve bu şaşırtıcı değil. Apartheid döneminde de aynı şeyi yaşadık. BM organları uluslararası kararlar aldığında, apartheid devleti 'hayır' diyecek. Benzer bir uygulama ve yaklaşım İsrail hükümeti ile apartheid dönemi arasında görülüyor." yorumunu yaptı.

Türkiye'nin Uluslararası Adalet Divanı'ndaki davaya desteği hakkında ise Pandor, "Türkiye, Güney Afrika'nın adımlarını takdir ettiğini ve her zaman iletişim halinde olduğunu belirtti." dedi.

Pandor, davaya daha fazla ülkenin katılmasını umduklarını ve mahkeme sürecinin ilerledikçe bölgeden daha fazla ülkenin Güney Afrika'nın yanında yer alacağını ifade ederek, "Mahkemeden hala bir tarih bekliyoruz. Bu süre zarfında gerçek dostlarımızı ve Filistin'in gerçek dostlarını göreceğiz." açıklamasını yaptı.

Pandor, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında hayatını kaybeden gazetecilere ilişkin duygularını şu sözlerle ifade etti: "Yaşanan trajediden dolayı kalbim acıyor. Özellikle gazetecilerin özgürce faaliyet gösterememesi, korkunç tehlikelere maruz kalması ve birçoğunun öldürülmesi beni kesinlikle tiksindiriyor. Sık sık basın özgürlüğünden bahseden gazeteci örgütleri de dahil olmak üzere dünyanın büyük bir kısmının sessiz kalması çok üzücü. Bu yüzden yaşananlar karşısında tiksinti duyuyorum. Tüm medya çalışanlarının ve hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı diliyorum."

Batı ülkelerinin Gazze'deki olaylara sessiz kalmasına yönelik bir soruya cevap veren Pandor, "Bu, sık sık karşılaştığımız bir sorunun bir yansıması: İnsanların farklı olarak görülmesi. Siyahsanız, daha az değerlisiniz. Eğer Arapsanız, daha az değerlisiniz. Eğer Avrupalıysanız, çok değerlisiniz. Ve bu nedenle korunmaya daha layıksınız. Dünya böyle algılanıyor. Bence bu algıyı değiştirmemiz gerekiyor. Güney yarımküredeki insanlar olarak, bu algıyı değiştirmek için mücadele etmeliyiz. Kendi gücümüzü ele almalı ve dünyaya farklı bir bakış açısı getirmeliyiz." şeklinde konuştu.

Pandor, Antalya Diplomasi Forumu'nda (ADF) AA standını ziyaret ederek, kurumun "Kanıt" kitabını inceledi ve bilgi aldı.